Vánoční štola

Věděli jste, že štoly zabalené v mikroténovém obalu vydrží chutné až 14 dnů?

Obtížnost

Střední

Vaření 70 min

Ingredience

20 PORCE +

Těsto:

Náplň:

Postup

  1. Rozinky předem namočíme do horké vody asi na půl hodiny. Z polohrubé mouky, cukru, rozměklého másla, vajec, jedlé sody a tvarohu vypracujeme kompaktní řidší těsto. Pak do těsta zapracujeme okapané hrozinky.
  2. Vlašské ořechy a oloupané mandle rozsekáme nahrubo. Těsto rozdělíme na dva díly. Z jedno dílu vyválíme na pomoučeném válu asi 1,5 cm silnou placku.
  3. Smícháme nasekané vlašské ořechy s mandlemi a odebereme na posypání štoly asi 1/3 směsi. Zbytek rozdělíme na dvě části. Jednu část nasypeme na polovinu placky a tu přeložíme skoro do půlky. Stejně přeložíme i druhou polovinu. Štolu posypeme na povrchu směsí ořechů a mandlí a lehce přitlačíme. Postup opakujeme i s druhým dílem těsta.
  4. Plech vymažeme tukem nebo jej pokryjeme pečicím papírem. Štoly položíme dál od sebe, protože při pečení nabudou. Pečeme při 180°C asi 10 minut a dopékáme při 150°C ještě asi 20 minut. Hotové štoly necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    351 KCal

    16 %

    15 %

  • Energie

    1467 KJ

    16 %

    15 %

  • Sacharidy

    32,7 g

    37 %

    33 %

  • Vláknina

    2,9 g

    10 %

    10 %

  • Bílkoviny

    8,8 g

    14 %

    13 %

  • Tuky

    19,9 g

    31 %

    28 %

  • nasycené

    6,4 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Marcipánová štola

Nechte se inspirovat receptem na tradiční vánoční pečivo.

Vánoční štola

Upečte si na Vánoce tradiční německou štolu.

Tvarohová štola s hrozny s mandlemi

Aby nebylo štola vysušená, naplňte ji tvarohem.

Tvarohová štola

Recepty na vánoční štolu se liší podle německých regionů. Vyzkoušejte tuto tvarohovou.

Vánoční štola

Tradiční štola nesmí chybět v Německu na vánočním stole.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.