Vánoční štola
Věděli jste, že štoly zabalené v mikroténovém obalu vydrží chutné až 14 dnů?
Postup
- Rozinky předem namočíme do horké vody asi na půl hodiny. Z polohrubé mouky, cukru, rozměklého másla, vajec, jedlé sody a tvarohu vypracujeme kompaktní řidší těsto. Pak do těsta zapracujeme okapané hrozinky.
- Vlašské ořechy a oloupané mandle rozsekáme nahrubo. Těsto rozdělíme na dva díly. Z jedno dílu vyválíme na pomoučeném válu asi 1,5 cm silnou placku.
- Smícháme nasekané vlašské ořechy s mandlemi a odebereme na posypání štoly asi 1/3 směsi. Zbytek rozdělíme na dvě části. Jednu část nasypeme na polovinu placky a tu přeložíme skoro do půlky. Stejně přeložíme i druhou polovinu. Štolu posypeme na povrchu směsí ořechů a mandlí a lehce přitlačíme. Postup opakujeme i s druhým dílem těsta.
- Plech vymažeme tukem nebo jej pokryjeme pečicím papírem. Štoly položíme dál od sebe, protože při pečení nabudou. Pečeme při 180°C asi 10 minut a dopékáme při 150°C ještě asi 20 minut. Hotové štoly necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
351 KCal
16 %
15 %
-
Energie
1467 KJ
16 %
15 %
-
Sacharidy
32,7 g
37 %
33 %
-
Vláknina
2,9 g
10 %
10 %
-
Bílkoviny
8,8 g
14 %
13 %
-
Tuky
19,9 g
31 %
28 %
-
nasycené
6,4 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA