Vánoční štola

Tradiční štola nesmí chybět v Německu na vánočním stole.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 100 min

bez kynutí

Ingredience

20 PORCE +

Dozdobení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    248 KCal

    11 %

    10 %

  • Energie

    1038 KJ

    11 %

    10 %

  • Sacharidy

    32,0 g

    36 %

    32 %

  • Vláknina

    1,6 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    5,0 g

    8 %

    7 %

  • Tuky

    10,2 g

    16 %

    15 %

  • nasycené

    4,6 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Rozinky zalijeme rumem a necháme je nabobtnat. Z droždí, lžičky cukru, asi 2 lžic mouky a 3 lžic vlažného mléka připravíme kvásek a necháme ho vykynout. Zbylou mouku prosijeme do mísy. Přidáme sůl, zbylý cukr, koření, vejce, kvásek a zchladlý rozpuštěný tuk. Zbylým mlékem zaděláme vláčné těsto a necháme ho vykynout.
  2. Vykynulé těsto znovu prohněteme a zapracujeme do něj rozinky, citronát a nasekané mandle. Ještě jednou ho necháme vykynout.
  3. Z těsta vyválíme silnější plát a vytvarujeme z něj štolu. Přeneseme ji na plech vyložený pečicím papírem a 15 minut necháme kynout. Pak ji potřeme vodou a vložíme do trouby. Při 200 °C ji necháme asi 5 minut zapéct, pak ji při 170 °C dopékáme asi 45 minut.
  4. Horkou štolu potřeme polovinou rozpuštěného másla a posypeme polovinou cukru. Postup zopakujeme. Pak štolu necháme vychladnout.
Autor:

Podobné recepty

Marcipánová štola

Nechte se inspirovat receptem na tradiční vánoční pečivo.

Vánoční štola

Upečte si na Vánoce tradiční německou štolu.

Vánoční štola

Věděli jste, že štoly zabalené v mikroténovém obalu vydrží chutné až 14 dnů?

Tvarohová štola s hrozny s mandlemi

Aby nebylo štola vysušená, naplňte ji tvarohem.

Tvarohová štola

Recepty na vánoční štolu se liší podle německých regionů. Vyzkoušejte tuto tvarohovou.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.