Rebarborový koláč

Kombinace jahod a rebarbory je prostě skvělá.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

bez odležení a chladnutí

Ingredience

12 PORCE +

Těsto:

Náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    360 KCal

    16 %

    15 %

  • Energie

    1506 KJ

    16 %

    15 %

  • Sacharidy

    50,3 g

    57 %

    50 %

  • Vláknina

    2,3 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    5,1 g

    8 %

    8 %

  • Tuky

    15,0 g

    23 %

    21 %

  • nasycené

    8,7 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z mouky, másla, cukru a žloutků vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme ho v chladničce odpočinout asi 60 minut.
  2. Rebarboru s jahodami omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Smícháme s cukrem a vložíme do rendlíku. Za stálého míchání povaříme asi 15 minut. Přebytečnou šťávu slijeme a necháme vychladnout. Pak vmícháme kukuřičný škrob.
  3. Z těsta odkrojíme asi dvě třetiny. Rozválíme na plát silný zhruba 3 mm a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 20 cm. Na těsto rozprostřeme náplň.
  4. Zbylé těsto znovu rozválíme a nakrájíme ho na silnější proužky, ze kterých vytvoříme mřížku. Ze zbylého těsta ještě můžeme vykrájet malá kolečka, kterými dozdobíme okraj koláče.
  5. Hotový koláč potřeme prošlehaným vejcem a posypeme krupicovým cukrem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Necháme vychladnout. Před podáváním můžeme ještě lehce posypat moučkovým cukrem.
Autor:

Podobné recepty

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Měkké perníčky

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Citronovo-banánový chlebík

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Žloutkové obdélníčky s ořechy

Upečte si žloutkové obdélníčky s ořechy, které vás okouzlí svou jemností.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.