Preclíky se solí, mákem a kmínem
Křupavé preclíky, které si rychle oblíbíte.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
112 KCal
5 %
5 %
-
Energie
469 KJ
5 %
5 %
-
Sacharidy
15,2 g
17 %
15 %
-
Vláknina
0,8 g
3 %
3 %
-
Bílkoviny
3,3 g
5 %
5 %
-
Tuky
4,1 g
6 %
6 %
-
nasycené
2,2 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Mléko mírně zahřejeme. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme cukr, 2 lžíce mouky a 4 lžíce vlažného mléka. Promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Mouku smícháme se špetkou soli a prosijeme ji do zadělávací mísy. Přidáme vykynutý kvásek a vejce, přilijeme zbylé mléko a vlažné máslo. Vše promícháme a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.
- Těsto rozdělíme na stejně velké kousky a na pomoučeném vále z nich rukama vyválíme dlouhé, tenké válečky. Vytvarujeme z nich preclíky, které přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme solí, mákem nebo kmínem.
- Necháme ještě asi 10 minut nakynout. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C 8-10 minut dozlatova.