Paštika z kořenové zeleniny podle @tady_svacinar
Zeleninová paštika se skvěle hodí na pečivo, výborně ladí s brusinkami a ořechy a je perfektní jako svačina, předkrm i malé pohoštění pro návštěvu.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
419 KCal
19 %
17 %
-
Energie
1753 KJ
19 %
17 %
-
Sacharidy
10,6 g
12 %
11 %
-
Vláknina
4,8 g
16 %
16 %
-
Bílkoviny
3,2 g
5 %
5 %
-
Tuky
36,9 g
57 %
53 %
-
nasycené
20,4 g
-
trans-mastné
0,7 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a přidáme drobně nasekanou šalotku. Necháme ji zesklovatět na mírném ohni.
- Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu (petržel, mrkev a celer) a budeme ji restovat do zlatavé barvy, která zvýrazní její přirozenou sladkost.
- Na poslední chvíli přidáme česnek a krátce ho necháme jen rozvonět.
- Směs podlijeme suchým bílým vínem, osolíme a opepříme, přidáme větvičku tymiánu a rozmarýnu. Přikryjeme pokličkou a budeme dusit — při dušení několikrát podlijeme vínem a vodou, aby se zelenina dusila až do úplného změknutí.
- Po změknutí zeleniny vyjmeme větvičky bylin, tekutinu zredukujeme, směs vyrestujeme dohněda a vmícháme smetanu.
- Po mírném vychladnutí, přibližně na 60 °C (což bude trvat asi 20 minut po odstavení z plamene), směs rozmixujeme dohladka a finálně dochutíme solí a pepřem.
- Hotovou paštiku přeneseme do čisté sklenice, necháme ji zcela vychladnout a teprve poté sklenici uzavřeme a uložíme do chladu.
- Paštiku budeme podávat na pečivu, doplněnou o brusinky a nasekané vlašské ořechy, které můžeme pro zvýraznění chuti lehce opražit na suché pánvi.