Kynutý zapletený mazanec

Tento vymazlený mazanec krásně ozdobí váš velikonoční stůl.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez kynutí

Ingredience

16 PORCE +

Na těsto:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    230 KCal

    10 %

    10 %

  • Energie

    960 KJ

    10 %

    10 %

  • Sacharidy

    32,3 g

    37 %

    32 %

  • Vláknina

    3,0 g

    10 %

    10 %

  • Bílkoviny

    6,1 g

    10 %

    9 %

  • Tuky

    7,9 g

    12 %

    11 %

  • nasycené

    3,7 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z droždí, části cukru a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Do zadělávací mísy prosejeme mouku, přidáme žloutky, omyté rozinky, na drobné kousky nakrájenou kůru, špetku soli, citronovou kůru, vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko a vše propracujeme. Nakonec přidáme vlažné rozpuštěné máslo a vypracujeme tužší těsto, které necháme v teple kynout asi 60 minut.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu vyválíme pramen dlouhý asi 40 cm. Dva prameny přeložíme do kříže a druhé dva prameny přeložíme přes ně také do kříže. Prameny po obvodě spleteme přes sebe a konce podložíme pod mazanec.
  3. Mazanec přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 45 minut kynout. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme při 180 °C asi 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme dalších 25 minut.
Autor:

Podobné recepty

Pascha s kandovaným ovocem

Pascha se obvykle tvaruje do jehlanu nebo kvádru, symbolizujícího Kristův hrob.

Pascha s kandovaným ovocem

Tradiční velikonoční dezert pocházející z východní Evropy, který je oblíbený zejména v Rusku,...

Velikonoční mazanec

Jak na dokonalý mazanec? Tipy pro krásnou strukturu a vůni.

Mazanec s čokoládou a oříšky

Vylepšete váš velikonoční mazanec čokoládou a oříšky.

Velikonoční mazanec

Naučte se upéct ten nejchutnější velikonoční mazanec.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.