Ingredience
Postup
- Z droždí, části cukru a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Do zadělávací mísy prosejeme mouku, přidáme žloutky, omyté rozinky, na drobné kousky nakrájenou kůru, špetku soli, citronovou kůru, vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko a vše propracujeme. Nakonec přidáme vlažné rozpuštěné máslo a vypracujeme tužší těsto, které necháme v teple kynout asi 60 minut.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu vyválíme pramen dlouhý asi 40 cm. Dva prameny přeložíme do kříže a druhé dva prameny přeložíme přes ně také do kříže. Prameny po obvodě spleteme přes sebe a konce podložíme pod mazanec.
- Mazanec přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 45 minut kynout. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme při 180 °C asi 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme dalších 25 minut.

















