Ingredience
Postup
- Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme ji nahrubo. Cibuli nakrájíme na kostičky. Jehněčí kolínka omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme.
- V silnostěnném hrnci rozehřejeme olej a kolínka na něm ze všech stran opečeme dozlatova. Dáme je stranou, do hrnce přidáme kořenovou zeleninu s cibulí a pozvolna restujeme na mírném plameni za občasného míchání do tmavohnědé barvy (cca 20-30 minut).
- Jakmile je zelenina opečená, přidáme brusinkový džemem s rajčatovým protlakem a krátce zarestujeme. Poté zalijeme červeným vínem, přidáme bylinky a koření a přivedeme k varu (víno necháme zcela vyvařit).
- Jakmile je veškerá tekutina odpařená, přilijeme vývar, opět přivedeme k varu a kolínka vrátíme do hrnce. Na závěr přidáme celou neoloupanou palici česneku, přiklopíme pokličkou a dáme péct na 120-180 minut do trouby předehřáté na 150 °C. Zhruba v polovině maso zkontrolujeme a případně podlijeme trochou vody.
- Jakmile jsou kolínka dostatečně měkká, vyndáme je z omáčky a zabalíme do alobalu. Omáčku propasírujeme a dochutíme solí a pepřem.
- Hrášek povaříme 4 minuty, scedíme ho a spolu s máslem, solí, pepřem a lístky máty promixujeme nahrubo.
- Yorkshirský pudink připravíme těsně před podáváním. Do muffinové formy rozlijeme olej tak, aby dno jednotlivých muffinů bylo pokryté tenkou vrstvou oleje. Plech na muffiny s olejem dáme na 10-15 minut rozpálit do trouby vyhřáté na 250 °C.
- Mezitím v misce rozšleháme pomocí elektrického šlehače vejce s moukou, špetkou soli a mlékem. Měli bychom získat dokonale hladké těstíčko, které přelijeme do džbánku. Jakmile je olej dostatečně rozpálený, vlijeme těstíčko do formiček na muffiny tak, aby byly plné až téměř po okraj. Plech vrátíme do trouby a pečeme 10-12 minut dozlatova (během pečení troubu neotvíráme).
- Upečená jehněčí kolínka podáváme s omáčkou, yorkshirským pudinkem a mátovo-hráškovým pyré.

















