Hrníčkový jablečný perník s čokoládovou polevou podle @sladky_dotek
Podzim voní skořicí, jablky a čokoládou – a přesně tohle všechno se ukrývá v tomhle jednoduchém hrníčkovém perníku. Je vláčný, voňavý a neuvěřitelně snadný, takže ho zvládne opravdu každý. Ideální ke kávě, do krabičky na svačinu nebo jen tak k hrnku čaje, když venku prší.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
729 KCal
33 %
30 %
-
Energie
3051 KJ
33 %
30 %
-
Sacharidy
133,1 g
151 %
133 %
-
Vláknina
4,1 g
14 %
14 %
-
Bílkoviny
7,9 g
13 %
12 %
-
Tuky
19,0 g
29 %
27 %
-
nasycené
2,1 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- V míse vyšleháme vejce s cukrem, přilijeme olej, mléko a med nebo povidla a vše dobře promícháme.
- Přidáme nastrouhaná jablka, která těsto krásně zvláční a dodají mu přirozenou sladkost.
- Do tekuté směsi vsypeme mouku, kakao, prášek do perníku, perníkové koření a špetku soli.
- Vše promícháme do hladkého těsta a vylijeme ho na plech vyložený pečicím papírem.
- Budeme péct v předehřáté troubě na 170 °C asi 35 minut, dokud špejle nevyjde čistá.
- Po vychladnutí přelijeme perník čokoládovou polevou – rozpustíme 100 g čokolády s jednou lžící másla.
- Nakonec ho posypeme nasekanými ořechy, kokosem nebo ho jen lehce pocukrujeme.
- Nejlepší bude druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí.