Cibulová marmeláda
Vynikající chuťovka, vyzkoušejte.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
451 KCal
20 %
19 %
-
Energie
1885 KJ
20 %
19 %
-
Sacharidy
57,0 g
65 %
57 %
-
Vláknina
5,4 g
18 %
18 %
-
Bílkoviny
11,2 g
18 %
17 %
-
Tuky
14,9 g
23 %
21 %
-
nasycené
5,1 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka široká cca 4 mm. Česnek očistíme a nakrájíme na tenké plátky. V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme připravenou zeleninu dosklovata. Přidáme med, opláchnuté snítky tymiánu, hřebíček, bobkový list, sůl a pepř. Promícháme a krátce orestujeme.
- Poté snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme pozvolna asi 30 minut, dokud se veškerá šťáva nezredukuje na konzistenci sirupu. Když je cibule měkká a voní po karamelu, přilijeme víno a vinný ocet. Směs promícháme a vaříme na střední výkon, dokud se neodpaří minimálně 1/2 tekutiny a nevznikne sirupovitá šťáva. Trvá to cca 25 – 30 minut.
- Housky rozpůlíme, nebo rozkrájíme na čtvrtiny a rozložíme na plech řeznými stranami nahoru. Vložíme je do trouby pod rozehřátý gril a opečeme dozlatova.
- Z cibulové marmelády odstraníme celé kusy koření a potřeme jí pečivo. Nakonec housky dozdobíme na čtvrtky nakrájenými omytými fíky, rozdrobenou fetou a tymiánem.