Brusinkový koláč

Díky brusinkám bude tento koláč hezky šťavnatý.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

bez odležení a chladnutí

Ingredience

12 PORCE +

Náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    406 KCal

    18 %

    17 %

  • Energie

    1700 KJ

    18 %

    17 %

  • Sacharidy

    59,0 g

    67 %

    59 %

  • Vláknina

    2,8 g

    9 %

    9 %

  • Bílkoviny

    4,1 g

    6 %

    6 %

  • Tuky

    15,2 g

    23 %

    22 %

  • nasycené

    8,9 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z másla, mouky, cukru a vejce vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do folie a necháme odležet v chladu asi 30 minut.
  2. Odpočinuté těsto rozválíme a vyložíme jím formu o průměru cca 24 cm. Dno propícháme vidličkou, zakryjeme pečicím papírem a zatížíme suchými fazolemi. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 minut.
  3. Mezitím vlijeme do hrnce víno, přidáme cukr a na mírném ohni ohříváme, až se cukr rozpustí. Potom přisypeme většinu brusinek (část odložíme na ozdobu) a přivedeme k varu. Přidáme koření, sušené brusinky a šťávu z mandarinek. Vaříme asi 30 minut, pak odstavíme z plotny, necháme mírně zchladnout a vmícháme med a pudinkové prášky rozmíchané v menším množství vody.
  4. Náplň nalijeme na korpus a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C cca 40 minut. Po upečení necháme vychladnout a podáváme dozdobené čerstvými brusinkami.
Autor:

Podobné recepty

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Měkké perníčky

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Citronovo-banánový chlebík

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Žloutkové obdélníčky s ořechy

Upečte si žloutkové obdélníčky s ořechy, které vás okouzlí svou jemností.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.