Vánočka s mandlemi

Vánočka nesmí na Štědrý den chybět.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 100 min

bez kynutí

Ingredience

16 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    236 KCal

    11 %

    10 %

  • Energie

    986 KJ

    11 %

    10 %

  • Sacharidy

    35,7 g

    41 %

    36 %

  • Vláknina

    2,1 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    6,3 g

    10 %

    9 %

  • Tuky

    7,0 g

    11 %

    10 %

  • nasycené

    3,1 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do vlažného mléka vsypeme asi lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Přidáme trochu mouky. Připravíme kvásek a necháme ho vzejít.
  2. Zbylou mouku prosijeme s pudinkovým práškem a zbylým moučkovým cukrem. Přidáme vanilkový cukr, sůl, kvásek, vejce a změklý tuk. Vypracujeme hladké tužší těsto a necháme ho vykynout.
  3. Do vykynulého těsta zapracujeme rozinky. Rozdělíme ho na 9 stejně velkých kousků a z každého vymodelujeme bochánek. Ty necháme znovu nakynout.
  4. Z bochánků vymodelujeme rovnoměrně silné prameny. Spodní patro vánočky upleteme ze 4 pramenů, prostřední ze 3, vrchní ze 2.
  5. Vánočku na plechu vyloženém pečicím papírem sesadíme a upevníme ji špejlemi. Necháme ji asi 15 minut kynout.
  6. Vánočku potřeme vajíčkem, dozdobíme mandličkami a vložíme ji do trouby předehřáté na 190 °C. Asi 10 minut ji necháme zapéct. Pak ji přikryjeme pečicím papírem a při 160 °C ji necháme péct asi 40 minut.
Autor:

Podobné recepty

Máslová vánočka

Upečte si letos domácí máslovou vánočku.

Vánočka

Bez vánočky to nejsou ty pravé Vánoce.

Vánočka

Neumíte upéct vánočku? S tímto receptem se to naučíte.

Vánočka

Naučte se upéct vlastní vánočku.

Tvarohová vánočka

Aby byla vánočka jemnější, přidejte do ní tvaroh.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.