Vánočka
Neumíte upéct vánočku? S tímto receptem se to naučíte.
Postup
- Mouku prosijeme do mísy, přidáme rozdrobené droždí, cukr, citronovou kůru a přilijeme vlažné mléko, ve kterém rozmícháme žloutky a špetku soli. Pomocí vařečky vymícháme těsto, do kterého postupně přidáváme rozpuštěný tuk, rozinky, kandované ovoce a krájené mandle. Když už je těsto příliš tuhé, přeložíme ho na vál a propracujeme dále rukama. Hotové přendáme do mísy, poprášíme lehce moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 2 hodiny kynout. Vánočka se může nechat kynout i přes noc.
- Vykynulé těsto rozdělíme na 9 dílů a vyválíme na dlouhé válečky. Nejprve spleteme ze čtyř pramenů cop. Tento základ přendáme na plech s pečícím papírem. Střed podélně rukou prohloubíme a lehce vymáčkneme do stran. Pak uděláme cop ze tří dílů, položíme ho na základ a také rukou prohloubíme střed. Zbylé dva válečky vzájemně stočíme, položíme na horní díl a konce přimáčkneme až pod kraje základu.
- Vánočku na několika místech propíchneme zhora kolmo špejlemi, aby se při pečení udržel pěkný tvar. Vánočku necháme zakrytou utěrkou ještě asi 20 minut kynout. Před vložením do trouby ji potřeme rozšlehaným vejcem zředěným 50 ml mléka a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme ji v předehřáté troubě 15 minut na 180 °C. Jakmile začne povrch zlátnout, snížíme teplotu na 165 °C a pečeme asi 50 minut. Hotovou, ještě horkou vánočku posypeme moučkovým cukrem.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
460 KCal
21 %
19 %
-
Energie
1924 KJ
21 %
19 %
-
Sacharidy
61,3 g
70 %
61 %
-
Vláknina
3,8 g
13 %
13 %
-
Bílkoviny
10,5 g
17 %
15 %
-
Tuky
18,4 g
28 %
26 %
-
nasycené
1,7 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA