Máslová vánočka
Upečte si letos domácí máslovou vánočku.
Postup
- Droždí rozdrobíme do větší misky a přilijeme asi 100 ml vlažného mléka. Přidáme lžíci cukru, mouky, vše promícháme a necháme vzejít kvásek.
- Do velké mísy nasypeme prosátou mouku, zbytek moučkového cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko. Vypracujeme vláčné těsto, přidáme do něj rozinky předem namočené v rumu, citronovou kůru a vlašské ořechy. Hotové těsto necháme asi 20 minut kynout.
- Poté těsto rozdělíme na 6 bochánků a znovu necháme několik minut kynout. Pak z bochánků vyválíme stejně dlouhé prameny, položíme je vedle sebe a odshora upleteme vánočku.
- Vánočku přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Necháme ji ještě asi 60 minut kynout a poté pečeme ve vyhřáté troubě při 165 °C asi 25 minut. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
450 KCal
20 %
19 %
-
Energie
1882 KJ
20 %
19 %
-
Sacharidy
41,6 g
47 %
42 %
-
Vláknina
2,5 g
8 %
8 %
-
Bílkoviny
8,0 g
13 %
12 %
-
Tuky
25,7 g
40 %
37 %
-
nasycené
13,8 g
-
trans-mastné
0,6 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Vánočka
Bez vánočky to nejsou ty pravé Vánoce.
Vánočka
Neumíte upéct vánočku? S tímto receptem se to naučíte.
Vánočka
Naučte se upéct vlastní vánočku.
Zobrazit více