Máslová vánočka

1 hodnocení

Upečte si letos domácí máslovou vánočku.

Obtížnost

Střední

Vaření 150 min

Ingredience

15 PORCE +

Rozpis na 15 kousků (1 vánočka):

Postup

  1. Droždí rozdrobíme do větší misky a přilijeme asi 100 ml vlažného mléka. Přidáme lžíci cukru, mouky, vše promícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. Do velké mísy nasypeme prosátou mouku, zbytek moučkového cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko. Vypracujeme vláčné těsto, přidáme do něj rozinky předem namočené v rumu, citronovou kůru a vlašské ořechy. Hotové těsto necháme asi 20 minut kynout.
  3. Poté těsto rozdělíme na 6 bochánků a znovu necháme několik minut kynout. Pak z bochánků vyválíme stejně dlouhé prameny, položíme je vedle sebe a odshora upleteme vánočku.
  4. Vánočku přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Necháme ji ještě asi 60 minut kynout a poté pečeme ve vyhřáté troubě při 165 °C asi 25 minut. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    450 KCal

    20 %

    19 %

  • Energie

    1882 KJ

    20 %

    19 %

  • Sacharidy

    41,6 g

    47 %

    42 %

  • Vláknina

    2,5 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    8,0 g

    13 %

    12 %

  • Tuky

    25,7 g

    40 %

    37 %

  • nasycené

    13,8 g

  • trans-mastné

    0,6 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Vánočka

Bez vánočky to nejsou ty pravé Vánoce.

Vánočka

Neumíte upéct vánočku? S tímto receptem se to naučíte.

Vánočka

Naučte se upéct vlastní vánočku.

Tvarohová vánočka

Aby byla vánočka jemnější, přidejte do ní tvaroh.

Vánočka s mandlemi

Vánočka nesmí na Štědrý den chybět.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.