Světová kuchyně

Dodržujte hygienu a nebojte se experimentů. Šest tipů pro báječnou grilovačku

Ilustrační snímek

Grilování naštěstí nekončí s prázdninami, zvlášť, když přeje počasí. Ovšem přestože se jedná téměř o národní sport, stále jsou mezi námi takoví, kteří porušují základní doporučení a riskují zdravotní...

9. září 2023

Hot dog, pizza, falafel nebo langoš. Propadněte světové pouliční gastronomii

Ilustrační snímek

S létem je neodmyslitelně spojené cestování a poznávání nových krajů i místních jídel. Pojďme se podívat na legendární street food dobroty, které se proslavily po celém světě. Výhodou je, že je...

22. července 2023

Mille feuille, tiramisu, cheesecake. Oslaďte si život světoznámými dezerty

Ilustrační snímek

Milujete sladké, ale klasických koláčů a buchet už jste přejedeni? Nechte se inspirovat osvědčenými zahraničními dezerty, které si podmanily celý svět. Přestože je česká kuchyně výborná, jednou za...

17. června 2023

Pizza není jen obyčejná placka. Jídlo, které změnilo svět a stalo se ikonou

Ilustrační snímek

Snad žádný objev v kulinární historii nebyl tak zásadní jako „vynález“ pizzy. V nějaké podobě se placka z těsta s rozličnými ingrediencemi peče na celé zeměkouli, ale ta pravá italská je prostě...

4. června 2023

Devět potravin plných probiotik, které vám zlepší imunitu, náladu i život

Ilustrační snímek

Většina z nás vnímá bakterie jako škodlivé vetřelce. Existují ovšem i „hodné“ bakterie, které mají naopak moc zdraví udržet, či dokonce navracet. Probiotika jsou živé organismy, jejichž přítomnost ve...

15. dubna 2023

Mléko z bramborových slupek i palmové špagety. Jaké jsou gastro trendy 2023

MUDr. Skalská radí vrátit do jídelníčku polévky a vývary, a to nejen masové,...

Rok 2022 byl v gastronomii ve znamení kimchi, kombuchy, skořicových rolek, doručovacích služeb nebo bean-to-bar čokolády. Co nás čeká v gastronomii v roce 2023?

7. ledna 2023

Pomazánky, chlebíčky i buřty na pivu. Co letos připravit na silvestra

Ilustrační snímek

Další rok končí a kromě loučení s tím, co bylo, a těšení se na to, co přijde, chystáme pohoštění pro rodinu, známé, kamarády. Jak to letos zvládnout rychle, snadno a přitom efektně? Poradíme vám, jak...

30. prosince 2022

Široké, zašmodrchané či plněné. Tahák i recepty pro milovníky těstovin

Ilustrační snímek

Věděli jste, že na světě existuje 300 druhů těstovin a až 700 jejich různých tvarů? U nás jsou asi nejoblíbenější italské, pojďte si připomenout ty nejznámější a vyzkoušejte také recepty, které vám...

8. října 2022

Kimči je receptem na dlouhověkost. Jak ho připravíte krok za krokem

Čtyři porce kimči z čínského zelí připravíte za půl hodinky.

Kvašené zelí kimči (kimchi) je jedním ze zázraků, kterým je připisována zásluha o pověstnou dlouhověkost Japonců a Korejců. Tuto pikantní dobrotu si totiž dávají téměř ke každému jídlu. A vy můžete...

24. března 2022

Kanapky, jednohubky, řízečky. Zpříjemněte si sledování olympijských soubojů

Ilustrační snímek

Jste napnutí, jak se bude vašim favoritům dařit na olympijských hrách v Pekingu? Tak to bude chtít něco, co uklidní nervy, zažene hlad a nebudete přitom pořád muset odbíhat do kuchyně. Vyzkoušejte...

5. února 2022

Příliš malý hrnec, rozvařené nudle a další české hříchy v italské kuchyni

Ilustrační snímek

Pizza, pasta, risotto, zákusky či zmrzlina – prakticky celý svět vzal vynálezy italské kuchyně za své. Mnohdy se k nim však amatérští kuchaři chovají víc než macešsky a dávají originálním receptům...

13. března 2021

Silvestrovská párty doma? Dejte si jednohubky, rolky a kanapky

Lososové rolky s liučinou

Letošní silvestrovské oslavy budou pravděpodobně o hodně klidnější než ty loňské a předloňské. Ovšem nic nebrání tomu, abyste si je užili jako skuteční gurmáni. Zapomeňte na klasické chlebíčky se...

30. prosince 2020

Linecké těsto čtyřikrát jinak. Cukroví podle babiček i vyloženě moderní

Zapletená linecká kolečka

Bez lineckého cukroví by české Vánoce nebyly ty pravé. Zkuste letos trochu obměnit repertoár. Kromě šikovně propletených tvarů nás zaujaly i raviolky v italském stylu nebo košíčky s burákovou...

12. prosince 2020

RECEPT DNE: Čevabčiči s pečenou zeleninou

Čevabčiči s pečenou zeleninou

Počasí, že by psa nevyhnal. Co takhle trochu balkánské chuti políbené sluncem?

20. října 2020

Nejen vepřo knedlo zelo. Takhle si pochutnávají na vepřovém mase ve světě

Vepřový perkelt s tarhoňou

Maďarský perkelt, bavorské pečené koleno na černém pivu, vepřové nudličky se žampiony a ananasem po asijsku nebo lehký salát s vepřovou panenkou, jak ho mají rádi v Itálii. Zkuste si vybrat mezi...

17. října 2020

RECEPT DNE: Nudle po asijsku se sušenými houbami

Nudle po asijsku se sušenými houbami

Ze světových kuchyní patří u nás ta asijská k nejoblíbenějším. Zkuste třeba tyto báječné nudle.

28. září 2020

Naplnit a zapéct. Nadívané cukety, lilek, papriky i houby chutnají světově

Cukety plněné rýžovou směsí

Ať už se rozhodnete pro italskou cestu prezentovanou rajčátky, olivami a oreganem, balkánský šarm symbolizovaný slaným sýrem s červenou cibulí nebo se vydáte na africký kontinent zvábeni vůní harissy...

19. září 2020

Čufty, rybí koule či falafel. Udělejte si kulatou hostinu s masem i bez

Čufty v tomatové omáčce

Mleté maso je ideální kuchyňskou ingrediencí, která umožňuje popustit uzdu fantazii a vytvořit zajímavé variace na světové i české gastronomické stálice. Kuličky všech velikostí chutnají dětem i...

5. září 2020

Linguine, cannelloni, tagliatelle. Uvařte si těstoviny s vůní bylinek

Cannelloni s rajčatovým ragú

Voňavé bylinky jako bazalka, tymián, šalvěj či oregano tvoří s těstovinovými pokrmy dokonalou symfonii. Uvařte si skvělou a rychlou letní večeři ve středomořském stylu.

22. srpna 2020

Quinoa a bulgur si rozumí s masem. Zkuste netradiční burger nebo řízky

Burger s quinoou

Jestli máte chuť vyzkoušet v kuchyni něco nového, zkuste se spřátelit s jihoamerickou obilovinou merlíkem čínským neboli quinoou nebo nalámanou celozrnnou pšenicí, které se říká bulgur. Nehodí se jen...

25. července 2020

Tvarohový dort i knedlíky, frgál nebo salát. K létu prostě borůvky patří

Borůvkový cheesecake

Nejlepší jsou jen tak z keříku rovnou do pusy, ale když se zadaří a donesete si domů z lesa bandasku borůvek, nezůstávejte jen u klasického drobenkového koláče. Zkuste třeba moderní cheesecake nebo...

11. července 2020

Plněné tortilly nebo sekaná v housce. Sbalte si oběd na cesty i na piknik

Sekaná v housce s okurkou a hořčicí

Prázdniny a pěkné počasí lákají k výletům a piknikům v přírodě. Co si přibalit do batohu nebo do košíku, abyste na čerstvém vzduchu neměli hlad? Máme pro vás čtyři lahodné tipy.

4. července 2020

Kopr v hlavní roli. Přivolejte léto lehkými večeřemi i chuťovkami k vínu

Quiche s lososem a bramborami

Voňavá zelená bylinka má v kuchyni mnohem víc možností využití než jen jako tečka za přípravou koprové omáčky či kulajdy. Vydejte se spolu s koprem na cestu do zahraničí, třeba na jih Francie či do...

6. června 2020

Parádní květnová grilovačka. Burger, karbanátky, kuře i špíz s vůní Asie

Grilované karbanátky s čedarem

Co je na jarním a předletním počasí nejkrásnější? Že můžeme vařit i jíst venku. Stačí jen vytáhnout na balkon či terasu gril a hodit na oheň kousek dobře ochuceného masa. Vyzkoušejte tyto jednoduché,...

23. května 2020

Je čas si užít chřest. Zapečte ho do koláče, nebo servírujte s lososem

Losos se zeleným chřestem

Bílý, nebo zelený, oba jsou jednoduše skvělé. Chřest je zbytečně přehlížená lahůdka, kterou musíte milovat. Jestli nevíte jak ho připravit, zkuste se inspirovat našimi recepty.

25. dubna 2020

Tři zdravá a rychlá jídla pro celou rodinu nejen na období karantény

Indický dhál

Už vás nenapadá, co každý den vařit, aby to chutnalo dětem, dobře zasytilo, příliš netížilo a netrvalo hodiny? Zkuste tři zábavné recepty, které mají šanci povýšit na rodinnou klasiku. A nemusíte ani...

28. března 2020

Vietnamská kuchyně se skládá z pěti elementů, říká kuchař David Bureš

Polévka Pho Bo

Ostrá, kyselá, hořká, slaná a sladká chuť jsou ekvivalenty k železu, dřevu, ohni, vodě a zemi. „Každé vietnamské jídlo má svoji vlastní chuť, která odráží jeden či více z těchto elementů,“ vysvětlil...

10. března 2020,  aktualizováno  11. 3. 16:55

Zdravě s masem i bez. Rychlé večeře pro pozdní zimu a předčasné jaro

Salát s uzeným lososem

Jestli už se vám a vaší rodině zajídá večerní menu ve stylu chleba s něčím, zkuste je i sebe překvapit barevnou hostinou. Její příprava nezabere moc času a přitom bude nejen chutnat, ale také dodá...

7. března 2020

Kdo by nemiloval čokoládu? Upečte si dort, brownies či tříbarevné řezy

Čokoládový dort

Bojuje proti chmurám, zlepšuje paměť, pomáhá hubnout, a navíc je neuvěřitelně dobrá. Bez kvalitní čokolády si prostě neumíme svůj život představit, a tak není divu, že patří i k nejoblíbenějším...

29. února 2020

Soutěž o účast na kulinárním workshopu vietnamské kuchyně má své výherce

Pho Bo

Zábavný kvíz na téma vietnamská kuchyně skončil a my už známe výherce, kteří budou pozváni na kulinární workshop pod vedením kuchaře a foodstylisty Davida Bureše.

26. února 2020,  aktualizováno  11. 3. 16:04

Ředkvičková pomazánka, řepné carpaccio a další recepty pro lepší imunitu

Pikantní salát z karotkových spirál a kuřete

Počasí si s námi hraje, chvíli je zima a pak teplo. Náš zmatený organismus se jen stěží brání útokům virů, bakterií a dalších nájezdníků. Zkuste pomoci svému tělu tuto bitvu vyhrát. Dejte mu zdravou...

15. února 2020

Valentýnské menu: polévka s krevetami, šťavnatý steak i sladká tečka

Polévka s krevetami a řeřichou

Kdy jindy si užít skvělé jídlo ve dvou než na Valentýna? Připravte si společně s partnerem báječnou slavnostní večeři o třech chodech, připijte si na lásku a další program už závisí jen na vašem...

8. února 2020

Palačinky nejsou jen sladký dezert. Zkuste je s masem, sýrem a vejci

Slaný palačinkový dort

Když se řekne palačinka, většina z nás si vybaví načančanou dobrotu s džemem, tvarohem, ovocem či zmrzlinou. Je čas vytáhnout z gastronomického stínu dokonalou souhru tenké vrstvy těsta a slaných...

25. ledna 2020

Fazolová, mrkvová i celerová s pestem. Lahodné zimní polévky vás zahřejí

Fazolová polévka se zelím

Je vám zima? Dejte si hustou polévku. Ráno povzbudí, v poledne zasytí a večer po návratu ze zdravotní procházky zase krásně prohřeje zkřehlé tělo. Vybrali jsme pro vás dokonalou čtyřku, která nadchne...

18. ledna 2020

Maso se zeleninou jsou bezva parťáci. Dopřejte si ho s kapustou či zelím

Zelné závitky s mletým masem

Už naše babičky věděly, že kousku hovězího nebo vepřového dodá zelenina na šťavnatosti a rafinovanosti, zatímco maso zelenině nabídne zajímavější chuť a novou dimenzi. Využijte této prověřené...

11. ledna 2020

Ořechové cukroví tradičně i moderně. Uvidíte, že se po něm jen zapráší

Datlové hvězdičky

Mezi všemi vánočními lákadly ve většině českých rodin stejně nakonec vítězí ořechové cukroví. Je křehké, lahodné, sladké tak akorát a díky chuťovým kombinacím nenahraditelné. Doporučujeme ho na pár...

7. prosince 2019
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.