Světová kuchyně
Dodržujte hygienu a nebojte se experimentů. Šest tipů pro báječnou grilovačku
Grilování naštěstí nekončí s prázdninami, zvlášť, když přeje počasí. Ovšem přestože se jedná téměř o národní sport, stále jsou mezi námi takoví, kteří porušují základní doporučení a riskují zdravotní...
Hot dog, pizza, falafel nebo langoš. Propadněte světové pouliční gastronomii
S létem je neodmyslitelně spojené cestování a poznávání nových krajů i místních jídel. Pojďme se podívat na legendární street food dobroty, které se proslavily po celém světě. Výhodou je, že je...
Mille feuille, tiramisu, cheesecake. Oslaďte si život světoznámými dezerty
Milujete sladké, ale klasických koláčů a buchet už jste přejedeni? Nechte se inspirovat osvědčenými zahraničními dezerty, které si podmanily celý svět. Přestože je česká kuchyně výborná, jednou za...
Pizza není jen obyčejná placka. Jídlo, které změnilo svět a stalo se ikonou
Snad žádný objev v kulinární historii nebyl tak zásadní jako „vynález“ pizzy. V nějaké podobě se placka z těsta s rozličnými ingrediencemi peče na celé zeměkouli, ale ta pravá italská je prostě...
Devět potravin plných probiotik, které vám zlepší imunitu, náladu i život
Většina z nás vnímá bakterie jako škodlivé vetřelce. Existují ovšem i „hodné“ bakterie, které mají naopak moc zdraví udržet, či dokonce navracet. Probiotika jsou živé organismy, jejichž přítomnost ve...
Mléko z bramborových slupek i palmové špagety. Jaké jsou gastro trendy 2023
Rok 2022 byl v gastronomii ve znamení kimchi, kombuchy, skořicových rolek, doručovacích služeb nebo bean-to-bar čokolády. Co nás čeká v gastronomii v roce 2023?
Pomazánky, chlebíčky i buřty na pivu. Co letos připravit na silvestra
Další rok končí a kromě loučení s tím, co bylo, a těšení se na to, co přijde, chystáme pohoštění pro rodinu, známé, kamarády. Jak to letos zvládnout rychle, snadno a přitom efektně? Poradíme vám, jak...
Široké, zašmodrchané či plněné. Tahák i recepty pro milovníky těstovin
Věděli jste, že na světě existuje 300 druhů těstovin a až 700 jejich různých tvarů? U nás jsou asi nejoblíbenější italské, pojďte si připomenout ty nejznámější a vyzkoušejte také recepty, které vám...
Kimči je receptem na dlouhověkost. Jak ho připravíte krok za krokem
Kvašené zelí kimči (kimchi) je jedním ze zázraků, kterým je připisována zásluha o pověstnou dlouhověkost Japonců a Korejců. Tuto pikantní dobrotu si totiž dávají téměř ke každému jídlu. A vy můžete...
Kanapky, jednohubky, řízečky. Zpříjemněte si sledování olympijských soubojů
Jste napnutí, jak se bude vašim favoritům dařit na olympijských hrách v Pekingu? Tak to bude chtít něco, co uklidní nervy, zažene hlad a nebudete přitom pořád muset odbíhat do kuchyně. Vyzkoušejte...
Příliš malý hrnec, rozvařené nudle a další české hříchy v italské kuchyni
Pizza, pasta, risotto, zákusky či zmrzlina – prakticky celý svět vzal vynálezy italské kuchyně za své. Mnohdy se k nim však amatérští kuchaři chovají víc než macešsky a dávají originálním receptům...
Silvestrovská párty doma? Dejte si jednohubky, rolky a kanapky
Letošní silvestrovské oslavy budou pravděpodobně o hodně klidnější než ty loňské a předloňské. Ovšem nic nebrání tomu, abyste si je užili jako skuteční gurmáni. Zapomeňte na klasické chlebíčky se...
Linecké těsto čtyřikrát jinak. Cukroví podle babiček i vyloženě moderní
Bez lineckého cukroví by české Vánoce nebyly ty pravé. Zkuste letos trochu obměnit repertoár. Kromě šikovně propletených tvarů nás zaujaly i raviolky v italském stylu nebo košíčky s burákovou...
RECEPT DNE: Čevabčiči s pečenou zeleninou
Počasí, že by psa nevyhnal. Co takhle trochu balkánské chuti políbené sluncem?
Nejen vepřo knedlo zelo. Takhle si pochutnávají na vepřovém mase ve světě
Maďarský perkelt, bavorské pečené koleno na černém pivu, vepřové nudličky se žampiony a ananasem po asijsku nebo lehký salát s vepřovou panenkou, jak ho mají rádi v Itálii. Zkuste si vybrat mezi...
RECEPT DNE: Nudle po asijsku se sušenými houbami
Ze světových kuchyní patří u nás ta asijská k nejoblíbenějším. Zkuste třeba tyto báječné nudle.
Naplnit a zapéct. Nadívané cukety, lilek, papriky i houby chutnají světově
Ať už se rozhodnete pro italskou cestu prezentovanou rajčátky, olivami a oreganem, balkánský šarm symbolizovaný slaným sýrem s červenou cibulí nebo se vydáte na africký kontinent zvábeni vůní harissy...
Čufty, rybí koule či falafel. Udělejte si kulatou hostinu s masem i bez
Mleté maso je ideální kuchyňskou ingrediencí, která umožňuje popustit uzdu fantazii a vytvořit zajímavé variace na světové i české gastronomické stálice. Kuličky všech velikostí chutnají dětem i...
Linguine, cannelloni, tagliatelle. Uvařte si těstoviny s vůní bylinek
Voňavé bylinky jako bazalka, tymián, šalvěj či oregano tvoří s těstovinovými pokrmy dokonalou symfonii. Uvařte si skvělou a rychlou letní večeři ve středomořském stylu.
Quinoa a bulgur si rozumí s masem. Zkuste netradiční burger nebo řízky
Jestli máte chuť vyzkoušet v kuchyni něco nového, zkuste se spřátelit s jihoamerickou obilovinou merlíkem čínským neboli quinoou nebo nalámanou celozrnnou pšenicí, které se říká bulgur. Nehodí se jen...
Tvarohový dort i knedlíky, frgál nebo salát. K létu prostě borůvky patří
Nejlepší jsou jen tak z keříku rovnou do pusy, ale když se zadaří a donesete si domů z lesa bandasku borůvek, nezůstávejte jen u klasického drobenkového koláče. Zkuste třeba moderní cheesecake nebo...
Plněné tortilly nebo sekaná v housce. Sbalte si oběd na cesty i na piknik
Prázdniny a pěkné počasí lákají k výletům a piknikům v přírodě. Co si přibalit do batohu nebo do košíku, abyste na čerstvém vzduchu neměli hlad? Máme pro vás čtyři lahodné tipy.
Kopr v hlavní roli. Přivolejte léto lehkými večeřemi i chuťovkami k vínu
Voňavá zelená bylinka má v kuchyni mnohem víc možností využití než jen jako tečka za přípravou koprové omáčky či kulajdy. Vydejte se spolu s koprem na cestu do zahraničí, třeba na jih Francie či do...
Parádní květnová grilovačka. Burger, karbanátky, kuře i špíz s vůní Asie
Co je na jarním a předletním počasí nejkrásnější? Že můžeme vařit i jíst venku. Stačí jen vytáhnout na balkon či terasu gril a hodit na oheň kousek dobře ochuceného masa. Vyzkoušejte tyto jednoduché,...
Je čas si užít chřest. Zapečte ho do koláče, nebo servírujte s lososem
Bílý, nebo zelený, oba jsou jednoduše skvělé. Chřest je zbytečně přehlížená lahůdka, kterou musíte milovat. Jestli nevíte jak ho připravit, zkuste se inspirovat našimi recepty.
Tři zdravá a rychlá jídla pro celou rodinu nejen na období karantény
Už vás nenapadá, co každý den vařit, aby to chutnalo dětem, dobře zasytilo, příliš netížilo a netrvalo hodiny? Zkuste tři zábavné recepty, které mají šanci povýšit na rodinnou klasiku. A nemusíte ani...
Vietnamská kuchyně se skládá z pěti elementů, říká kuchař David Bureš
Ostrá, kyselá, hořká, slaná a sladká chuť jsou ekvivalenty k železu, dřevu, ohni, vodě a zemi. „Každé vietnamské jídlo má svoji vlastní chuť, která odráží jeden či více z těchto elementů,“ vysvětlil...
Zdravě s masem i bez. Rychlé večeře pro pozdní zimu a předčasné jaro
Jestli už se vám a vaší rodině zajídá večerní menu ve stylu chleba s něčím, zkuste je i sebe překvapit barevnou hostinou. Její příprava nezabere moc času a přitom bude nejen chutnat, ale také dodá...
Kdo by nemiloval čokoládu? Upečte si dort, brownies či tříbarevné řezy
Bojuje proti chmurám, zlepšuje paměť, pomáhá hubnout, a navíc je neuvěřitelně dobrá. Bez kvalitní čokolády si prostě neumíme svůj život představit, a tak není divu, že patří i k nejoblíbenějším...
Soutěž o účast na kulinárním workshopu vietnamské kuchyně má své výherce
Zábavný kvíz na téma vietnamská kuchyně skončil a my už známe výherce, kteří budou pozváni na kulinární workshop pod vedením kuchaře a foodstylisty Davida Bureše.
Ředkvičková pomazánka, řepné carpaccio a další recepty pro lepší imunitu
Počasí si s námi hraje, chvíli je zima a pak teplo. Náš zmatený organismus se jen stěží brání útokům virů, bakterií a dalších nájezdníků. Zkuste pomoci svému tělu tuto bitvu vyhrát. Dejte mu zdravou...
Valentýnské menu: polévka s krevetami, šťavnatý steak i sladká tečka
Kdy jindy si užít skvělé jídlo ve dvou než na Valentýna? Připravte si společně s partnerem báječnou slavnostní večeři o třech chodech, připijte si na lásku a další program už závisí jen na vašem...
Palačinky nejsou jen sladký dezert. Zkuste je s masem, sýrem a vejci
Když se řekne palačinka, většina z nás si vybaví načančanou dobrotu s džemem, tvarohem, ovocem či zmrzlinou. Je čas vytáhnout z gastronomického stínu dokonalou souhru tenké vrstvy těsta a slaných...
Fazolová, mrkvová i celerová s pestem. Lahodné zimní polévky vás zahřejí
Je vám zima? Dejte si hustou polévku. Ráno povzbudí, v poledne zasytí a večer po návratu ze zdravotní procházky zase krásně prohřeje zkřehlé tělo. Vybrali jsme pro vás dokonalou čtyřku, která nadchne...
Maso se zeleninou jsou bezva parťáci. Dopřejte si ho s kapustou či zelím
Už naše babičky věděly, že kousku hovězího nebo vepřového dodá zelenina na šťavnatosti a rafinovanosti, zatímco maso zelenině nabídne zajímavější chuť a novou dimenzi. Využijte této prověřené...
Ořechové cukroví tradičně i moderně. Uvidíte, že se po něm jen zapráší
Mezi všemi vánočními lákadly ve většině českých rodin stejně nakonec vítězí ořechové cukroví. Je křehké, lahodné, sladké tak akorát a díky chuťovým kombinacím nenahraditelné. Doporučujeme ho na pár...

















