Vaříme zelí
GLOSA: Rozverné básničky. To je svět, kde hovězí kope, svetr kouše a zelí bolí hlávka
Nejdříve vyšly Divoké básničky či Neochočené básničky, nyní jejich autorka Alena Müllerová přidala Rozverné básničky. Její verše opět ilustrovala Denisa Grimmová, kterou v animovaném světě proslavil...
Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa
Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...
Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin
Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby večer o den dříve a máte sváteční oběd jako malovaný.
Nový český koníček: fermentace. Jak opravdu fungují kvašené potraviny
Kvašená jídla se vracejí do našich kuchyní. Tradiční kysané zelí doplňují populární fermentované potraviny a nápoje, které přinášejí pestrost i zdraví. Magazín Víkend DNES nejen o tradicích a...
Zdánlivě obyčejné zelí. Skvěle chutná, je cenově dostupné a prospívá zdraví
Je dobré, křupavé a vydrží dlouho čerstvé, takže ho můžete mít stále po ruce. Představuje studnici zdraví, skýtá spoustu tělu prospěšných vitaminů i minerálů a chutná v jakékoliv úpravě.
Růžová z řepy, modrá ze zelí. Jak na potravinářská barviva po domácku
Chystáte tematickou party nebo třeba narozeninový dort a chcete, aby váš kulinářský výtvor zářil co nejzářivějšími barvami? Nejnovější trend je vlastně návrat ke kořenům – kupovaná potravinářská...
Perly krásného ostrova. Na Tchaj-wanu se vám zachvěje země pod nohama
Portugalští mořeplavci kdysi Tchaj-wan pojmenovali Ilha Formosa (Krásný ostrov). Dnes stačí dvanáct hodin přímého letu z Prahy a ocitnete se v ráji chutí, vůní i přírodních krás. Magazín Víkend DNES...
Kvůli lupénce má žena velké problémy, zapáchá jako zelí
Čtyřiatřicetiletá Alyse z USA roky trpí kvůli vyrážce. Její stav se stále zhoršuje a v kombinaci s lupénkou si zažívá krušné chvíle. „Někdy to tak svědí a bolí, že jen pláču,“ říká. Léta se mazala...
Hospody zvou na svatomartinské husy. V Kněžínku ji zapijí Dýňovým záhrobníkem
Na vůni pečené husy láká hosty v těchto dnech řada jihočeských restaurací. Tradiční menu spojené se svátkem svatého Martina odráží oslavy konce sezony v zemědělství a přípravu na půst v období...
Zelí, kapusta, kadeřávek. Dejte si listopadovou zeleninu nadupanou vitaminy
Za okny už je opravdový podzim se vším všudy, a tak i naše talíře vypadají docela jinak, než před několika týdny či měsíci. Zkuste si na něj naložit košťálovou zeleninu, která má v našem jídelníčku...
Se šípkovou! Se zelím! Slavnosti sněženek slaví 40 let od premiéry
Silnicí se řítí divoké prase a myslivci, kteří ho nahánějí, se o něj poperou. Následný nezapomenutelný spor dvou mysliveckých spolků nad zastřeleným kancem je legendární. Film Slavnosti sněženek,...
Pikantní zázrak ve skleničce. Domácí kimči dodá energii a pomůže hubnout
Kvašené zelí kimči je jedním ze zázraků, kterým je připisována zásluha o pověstnou dlouhověkost Japonců a Korejců. Tuhle pikantní dobrotu si totiž dávají téměř ke každému jídlu! A vy můžete taky. Jak...
Devět potravin plných probiotik, které vám zlepší imunitu, náladu i život
Většina z nás vnímá bakterie jako škodlivé vetřelce. Existují ovšem i „hodné“ bakterie, které mají naopak moc zdraví udržet, či dokonce navracet. Probiotika jsou živé organismy, jejichž přítomnost ve...
Kysané zelí je pokladem české kuchyně. Dejte si ho s masem nebo do salátu
Zejména teď v zimě je báječnou zásobárnou vitaminu C a dalších prospěšných látek. Dá se snadno skladovat, můžeme si ho dát do salátu, k bramboráku nebo k masu. Kysané zelí milovaly už naše babičky a...
Slavné hospody: Se šípkovou, nebo se zelím? V Hájence si klidně dejte obojí
V Hájence Kersko se Hrabalovi myslivci hádali, jestli jim má hospodská udělat kance se šípkovou omáčkou, nebo se zelím. Podobné dilema tam může zažít každý host, protože obě jídla stále servírují....
Kedlubna je hvězda. Uděláte z ní zelí i řízek. A nacpete se vitaminem C
Kedlubna patří na jaře k nejoblíbenější zelenině. Hodí se k masu, ovšem dobroty z ní vykouzlí také vegetariáni, připomíná týdeník 5plus2.
Austrálie bojuje s nedostatkem salátu, KFC ho muselo nahradit zelím
Fastfoodový řetězec přidává do svých hamburgerů a wrapů zelí. Země totiž bojuje s nedostatkem hlávkového salátu, což se projevuje také v jeho ceně. Podle uživatelů sociálních sítí aktuálně stojí...
Ovečka Shaun hraje fotbal se zelím. První díl seriálu zdarma k vidění
Ovečku Shaun si v britském animovaném seriálu zamilovaly děti z mnoha zemí světa, včetně těch českých. Prvních deset dílů s příhodami zvídavého zvířátka a jeho kamarádů nabízíme uživatelům iDNES...
Ovečka Shaun míří do cirkusu. Čtvrtý díl seriálu zdarma k vidění
Ovečku Shaun si v britském animovaném seriálu zamilovaly děti z mnoha zemí světa, včetně těch českých. Prvních deset dílů s příhodami zvídavého zvířátka a jeho kamarádů nabízíme uživatelům iDNES...
Zelenina, která pomůže při hubnutí. Nejlepší je brokolice, zkuste i zelí
Zelenina je bohatá na vitaminy, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při hubnutí. Z hlediska udržení štíhlé linie je benefitem zeleniny i...
VIDEO: Spojili pivo, sádlo, zelí a škvarky. „Dietní“ verze Peče celá země
V šestém dílu pořadu Peče celá země se peklo výživně. Základní výzvou bylo upéct jednohubky jako stvořené k televizi třeba při sledování nějakého sportovního klání. Šátečky, placky, rohlíčky nebo...
Nejkrásnější barvy na vajíčka máte ve spíži, vyzkoušejte i barvení rýží
Vajíčka jsou neměnné symboly jara, plodnosti a znovuzrození. Nad zdobením těch velikonočních nicméně nemusíte prosedět hodiny, aby byly krásné a vymazlené. S těmi nejhezčími a zároveň...
Kimči je receptem na dlouhověkost. Jak ho připravíte krok za krokem
Kvašené zelí kimči (kimchi) je jedním ze zázraků, kterým je připisována zásluha o pověstnou dlouhověkost Japonců a Korejců. Tuto pikantní dobrotu si totiž dávají téměř ke každému jídlu. A vy můžete...
Nezapomínáte na zelí? Už od pravěku umí levně nakopnout naši imunitu
Ten, kdo jídá zelíčko, udrží si zdravíčko! Což moc dobře věděli i námořníci, kteří si brali na dlouhé plavby sudy s kysaným zelím, aby je neohrozily kurděje. Nemoc, kterou způsobuje nedostatek...
Zázrak zvaný zelí. Povzbudí imunitu, pomáhá hubnout a navíc skvěle chutná
Je levné, zdravé a vydrží dlouho čerstvé, a tak ho můžete mít stále po ruce. Je to studnice zdraví, obsahuje spoustu tělu prospěšných minerálů a vitaminů a chutná v jakékoliv úpravě.
Fermentátorka: Domácí kvašení je vzpoura proti potravinářskému průmyslu
Žena, která Čechům připomněla pozapomenuté umění našich prababiček a pradědečků: domácí kvašení. „Je to trochu dobrodružství, nikdy úplně nevíte, co vám z toho vyjde,“ přibližuje kouzlo fermentačního...
Jak se jedlo před 100 lety? Rodina snědla za rok až dva metráky zelí
Jan Šimánek napsal knihu nazvanou Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech. Představuje v ní, jak se jedlo také o Vánocích. Je tam třeba i recept na rybu na černo podle Šimánků z...
Islanďané vyrábí pivo z hrášku a červeného zelí. Trhá prodejní rekordy
Jen pár hodin po uvedení na trh se na Islandu vyprodalo pivo uvařené z konzervovaného hrášku a nakládaného červeného zelí, které se perfektně hodí k vánočním svátkům a silvestrovským oslavám na...
Díky české chůvě dostane vietnamský kuchař kachnu se zelím do asijské rolky
Krásnou vietnamsko-českou fúzi předvedl šéfkuchař Přemek Forejt svým kolegům z poroty soutěže Masterchef. Rozený Brňák je vzal do Prahy, aby jim představil již třetí restauraci vietnamských bratrů...
Valašskou kyselicu přetavil Forejt do bůčku ze selete, Punčochář do kuřete
Z Ostravy není na Valachy daleko, takže není divu, že šéfkuchař Radek Kašpárek zatáhl své kolegy a kamarády Přemka Forejta a Honzu Punčocháře za „tetou Vandou“ do Valašského muzea v přírodě v Rožnově...
VIDEO: Je čas uvařit polévku minestrone. Sezonní zelenina tomu přeje
Tradiční italská polévka minestrone má mnoho postupů a receptů a nedá se říct, který je ten správný. Jednak se v každé rodině vaří trochu jinak a navíc vždy reaguje na aktuální nabídku zeleniny,...
Zotavte se po antibiotikách. Pomůže kefír, kysané zelí i vitamin B
Prodělali jste v poslední době nepříjemné onemocnění, ke kterému se jako na potvoru přidružily komplikace, takže jste skončili na antibiotikách? Pak byste měli pomoct tělu, aby si znovu vybudovalo...
Jídlo pro silnou imunitu. Zkuste křen, ořechy i kvašenou zeleninu
Nebojte se, žádné zázračné potraviny shánět nemusíte. Stačí jen přemýšlet o tom, co si dát a co raději ne. Někdy se říká, že co je zdravé, není dobré, a co nám chutná, to nesvědčí zdraví. Ale to...
Za lepší imunitu. Koronavirus zvýšil zájem o krouhané zelí
Koronavirus letos zvýšil zájem o krouhané zelí. Jeho producenti v Moravskoslezském kraji zaznamenali navíc i řadu nových klientů, kteří toužili po vitamínové bombě v podobě podomácku nakládaného...
Chvála kvašení zeleniny, které dodá vitaminy a enzymy za rozumnou cenu
Nejspíš vás nepřekvapí, že až třetina potravin, které konzumujeme, se vyrábí nějakým způsobem fermentace, tedy kvašením. Od chleba a jogurtu přes víno, pivo až po populární kimči, na nějž najdete...
Proč se vyplatí pěstovat a jíst kedlubny, zelí, květák či brokolici
Veškerá košťálová zelenina je velmi zdravá. A můžete si vybrat, co chutná zrovna vám, možností je spousta. Pramátí košťálovin je brukev zelná pocházející ze Středomoří, z níž lidé vyšlechtili květák,...

















