Vaříme zelí

GLOSA: Rozverné básničky. To je svět, kde hovězí kope, svetr kouše a zelí bolí hlávka

Z knihy Rozverné básničky

Nejdříve vyšly Divoké básničky či Neochočené básničky, nyní jejich autorka Alena Müllerová přidala Rozverné básničky. Její verše opět ilustrovala Denisa Grimmová, kterou v animovaném světě proslavil...

23. listopadu 2025  14:48

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

11. listopadu 2025  8:22

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku.

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby večer o den dříve a máte sváteční oběd jako malovaný.

10. listopadu 2025  16:27

Nový český koníček: fermentace. Jak opravdu fungují kvašené potraviny

Premium
Kvasit můžete i červené zelí. Zdravé je stejně jako to bílé, navíc obsahuje...

Kvašená jídla se vracejí do našich kuchyní. Tradiční kysané zelí doplňují populární fermentované potraviny a nápoje, které přinášejí pestrost i zdraví. Magazín Víkend DNES nejen o tradicích a...

30. října 2025

Zdánlivě obyčejné zelí. Skvěle chutná, je cenově dostupné a prospívá zdraví

Ilustrační snímek

Je dobré, křupavé a vydrží dlouho čerstvé, takže ho můžete mít stále po ruce. Představuje studnici zdraví, skýtá spoustu tělu prospěšných vitaminů i minerálů a chutná v jakékoliv úpravě.

20. září 2025

Růžová z řepy, modrá ze zelí. Jak na potravinářská barviva po domácku

ilustrační snímek

Chystáte tematickou party nebo třeba narozeninový dort a chcete, aby váš kulinářský výtvor zářil co nejzářivějšími barvami? Nejnovější trend je vlastně návrat ke kořenům – kupovaná potravinářská...

24. srpna 2025

Perly krásného ostrova. Na Tchaj-wanu se vám zachvěje země pod nohama

Premium
Perly krásného ostrova

Portugalští mořeplavci kdysi Tchaj-wan pojmenovali Ilha Formosa (Krásný ostrov). Dnes stačí dvanáct hodin přímého letu z Prahy a ocitnete se v ráji chutí, vůní i přírodních krás. Magazín Víkend DNES...

6. června 2025

Kvůli lupénce má žena velké problémy, zapáchá jako zelí

Žena má velké problémy s kůží. Trpí bolestmi a neustále má potřebu se škrábat.

Čtyřiatřicetiletá Alyse z USA roky trpí kvůli vyrážce. Její stav se stále zhoršuje a v kombinaci s lupénkou si zažívá krušné chvíle. „Někdy to tak svědí a bolí, že jen pláču,“ říká. Léta se mazala...

29. března 2025  12:16

Hospody zvou na svatomartinské husy. V Kněžínku ji zapijí Dýňovým záhrobníkem

Šéfkuchař Luděk Hauser v Masných krámech v Českých Budějovicích připravuje na...

Na vůni pečené husy láká hosty v těchto dnech řada jihočeských restaurací. Tradiční menu spojené se svátkem svatého Martina odráží oslavy konce sezony v zemědělství a přípravu na půst v období...

10. listopadu 2024  11:29

Zelí, kapusta, kadeřávek. Dejte si listopadovou zeleninu nadupanou vitaminy

Ilustrační snímek

Za okny už je opravdový podzim se vším všudy, a tak i naše talíře vypadají docela jinak, než před několika týdny či měsíci. Zkuste si na něj naložit košťálovou zeleninu, která má v našem jídelníčku...

2. listopadu 2024

Se šípkovou! Se zelím! Slavnosti sněženek slaví 40 let od premiéry

Rudolf Hrušínský, Jaromír Hanzlík, Rudolf Hrušínský ml. a Petr Čepek ve filmu...

Silnicí se řítí divoké prase a myslivci, kteří ho nahánějí, se o něj poperou. Následný nezapomenutelný spor dvou mysliveckých spolků nad zastřeleným kancem je legendární. Film Slavnosti sněženek,...

5. května 2024

Pikantní zázrak ve skleničce. Domácí kimči dodá energii a pomůže hubnout

Ilustrační snímek

Kvašené zelí kimči je jedním ze zázraků, kterým je připisována zásluha o pověstnou dlouhověkost Japonců a Korejců. Tuhle pikantní dobrotu si totiž dávají téměř ke každému jídlu! A vy můžete taky. Jak...

24. června 2023

Devět potravin plných probiotik, které vám zlepší imunitu, náladu i život

Ilustrační snímek

Většina z nás vnímá bakterie jako škodlivé vetřelce. Existují ovšem i „hodné“ bakterie, které mají naopak moc zdraví udržet, či dokonce navracet. Probiotika jsou živé organismy, jejichž přítomnost ve...

15. dubna 2023

Kysané zelí je pokladem české kuchyně. Dejte si ho s masem nebo do salátu

Ilustrační snímek

Zejména teď v zimě je báječnou zásobárnou vitaminu C a dalších prospěšných látek. Dá se snadno skladovat, můžeme si ho dát do salátu, k bramboráku nebo k masu. Kysané zelí milovaly už naše babičky a...

4. února 2023

Slavné hospody: Se šípkovou, nebo se zelím? V Hájence si klidně dejte obojí

Premium
Stavba Hájenky Kersko, původně kavárny, o jejíž vybudování požádal pan Josef...

V Hájence Kersko se Hrabalovi myslivci hádali, jestli jim má hospodská udělat kance se šípkovou omáčkou, nebo se zelím. Podobné dilema tam může zažít každý host, protože obě jídla stále servírují....

30. července 2022

Kedlubna je hvězda. Uděláte z ní zelí i řízek. A nacpete se vitaminem C

Kedlubna jako řízek

Kedlubna patří na jaře k nejoblíbenější zelenině. Hodí se k masu, ovšem dobroty z ní vykouzlí také vegetariáni, připomíná týdeník 5plus2.

22. června 2022

Austrálie bojuje s nedostatkem salátu, KFC ho muselo nahradit zelím

ilustrační snímek

Fastfoodový řetězec přidává do svých hamburgerů a wrapů zelí. Země totiž bojuje s nedostatkem hlávkového salátu, což se projevuje také v jeho ceně. Podle uživatelů sociálních sítí aktuálně stojí...

8. června 2022

Ovečka Shaun hraje fotbal se zelím. První díl seriálu zdarma k vidění

Ze seriálu Ovečka Shaun (1. epizoda)

Ovečku Shaun si v britském animovaném seriálu zamilovaly děti z mnoha zemí světa, včetně těch českých. Prvních deset dílů s příhodami zvídavého zvířátka a jeho kamarádů nabízíme uživatelům iDNES...

27. května 2022  6:58

Ovečka Shaun míří do cirkusu. Čtvrtý díl seriálu zdarma k vidění

Ze seriálu Ovečka Shaun (4. epizoda)

Ovečku Shaun si v britském animovaném seriálu zamilovaly děti z mnoha zemí světa, včetně těch českých. Prvních deset dílů s příhodami zvídavého zvířátka a jeho kamarádů nabízíme uživatelům iDNES...

27. května 2022  6:56

Zelenina, která pomůže při hubnutí. Nejlepší je brokolice, zkuste i zelí

Nejste spokojená s tím, jak vypadáte? Zapomeňte na půst! Vysněné postavy lze...

Zelenina je bohatá na vitaminy, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při hubnutí. Z hlediska udržení štíhlé linie je benefitem zeleniny i...

19. dubna 2022

VIDEO: Spojili pivo, sádlo, zelí a škvarky. „Dietní“ verze Peče celá země

Markéta dala na ozdobný tvar, který se jedl už očima.

V šestém dílu pořadu Peče celá země se peklo výživně. Základní výzvou bylo upéct jednohubky jako stvořené k televizi třeba při sledování nějakého sportovního klání. Šátečky, placky, rohlíčky nebo...

17. dubna 2022

Nejkrásnější barvy na vajíčka máte ve spíži, vyzkoušejte i barvení rýží

Úžasného strakatého efektu, který působí velmi jemně a přirozeně, takřka jako...

Vajíčka jsou neměnné symboly jara, plodnosti a znovuzrození. Nad zdobením těch velikonočních nicméně nemusíte prosedět hodiny, aby byly krásné a vymazlené. S těmi nejhezčími a zároveň...

16. dubna 2022

Kimči je receptem na dlouhověkost. Jak ho připravíte krok za krokem

Čtyři porce kimči z čínského zelí připravíte za půl hodinky.

Kvašené zelí kimči (kimchi) je jedním ze zázraků, kterým je připisována zásluha o pověstnou dlouhověkost Japonců a Korejců. Tuto pikantní dobrotu si totiž dávají téměř ke každému jídlu. A vy můžete...

24. března 2022

Nezapomínáte na zelí? Už od pravěku umí levně nakopnout naši imunitu

Zelí vám může zajistit dostatek vitaminu C po celou zimu, přitom je dostupné...

Ten, kdo jídá zelíčko, udrží si zdravíčko! Což moc dobře věděli i námořníci, kteří si brali na dlouhé plavby sudy s kysaným zelím, aby je neohrozily kurděje. Nemoc, kterou způsobuje nedostatek...

26. ledna 2022

Zázrak zvaný zelí. Povzbudí imunitu, pomáhá hubnout a navíc skvěle chutná

ilustrační snímek

Je levné, zdravé a vydrží dlouho čerstvé, a tak ho můžete mít stále po ruce. Je to studnice zdraví, obsahuje spoustu tělu prospěšných minerálů a vitaminů a chutná v jakékoliv úpravě.

8. ledna 2022

Fermentátorka: Domácí kvašení je vzpoura proti potravinářskému průmyslu

Propagátorka fermentace Zuzana Ouhrabková

Žena, která Čechům připomněla pozapomenuté umění našich prababiček a pradědečků: domácí kvašení. „Je to trochu dobrodružství, nikdy úplně nevíte, co vám z toho vyjde,“ přibližuje kouzlo fermentačního...

3. ledna 2022

Jak se jedlo před 100 lety? Rodina snědla za rok až dva metráky zelí

Čtyřicetiletý rodák z Doudleb na Českobudějovicku Jan Šimánek se historií svého...

Jan Šimánek napsal knihu nazvanou Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech. Představuje v ní, jak se jedlo také o Vánocích. Je tam třeba i recept na rybu na černo podle Šimánků z...

24. prosince 2021  10:14

Islanďané vyrábí pivo z hrášku a červeného zelí. Trhá prodejní rekordy

Islandské pivo z hrášku a červeného zelí se nečekaně prodalo během pár hodin.

Jen pár hodin po uvedení na trh se na Islandu vyprodalo pivo uvařené z konzervovaného hrášku a nakládaného červeného zelí, které se perfektně hodí k vánočním svátkům a silvestrovským oslavám na...

3. prosince 2021  13:53

Díky české chůvě dostane vietnamský kuchař kachnu se zelím do asijské rolky

Jedenáctý souboj proběhl ve vietnamské restaurací Dian v Praze, patřící...

Krásnou vietnamsko-českou fúzi předvedl šéfkuchař Přemek Forejt svým kolegům z poroty soutěže Masterchef. Rozený Brňák je vzal do Prahy, aby jim představil již třetí restauraci vietnamských bratrů...

9. listopadu 2021  22:25

Valašskou kyselicu přetavil Forejt do bůčku ze selete, Punčochář do kuřete

Paní Vanda Vrlová ve Valašském muzeu v přírodě se šéfkuchařem Radkem Kašpárkem...

Z Ostravy není na Valachy daleko, takže není divu, že šéfkuchař Radek Kašpárek zatáhl své kolegy a kamarády Přemka Forejta a Honzu Punčocháře za „tetou Vandou“ do Valašského muzea v přírodě v Rožnově...

26. října 2021  22:25

VIDEO: Je čas uvařit polévku minestrone. Sezonní zelenina tomu přeje

Polévka minestrone podle Pavla Berkyho

Tradiční italská polévka minestrone má mnoho postupů a receptů a nedá se říct, který je ten správný. Jednak se v každé rodině vaří trochu jinak a navíc vždy reaguje na aktuální nabídku zeleniny,...

25. června 2021

Zotavte se po antibiotikách. Pomůže kefír, kysané zelí i vitamin B

léky voda pacient medikace

Prodělali jste v poslední době nepříjemné onemocnění, ke kterému se jako na potvoru přidružily komplikace, takže jste skončili na antibiotikách? Pak byste měli pomoct tělu, aby si znovu vybudovalo...

21. ledna 2021

Jídlo pro silnou imunitu. Zkuste křen, ořechy i kvašenou zeleninu

Ilustrační fotografie

Nebojte se, žádné zázračné potraviny shánět nemusíte. Stačí jen přemýšlet o tom, co si dát a co raději ne. Někdy se říká, že co je zdravé, není dobré, a co nám chutná, to nesvědčí zdraví. Ale to...

17. ledna 2021

Za lepší imunitu. Koronavirus zvýšil zájem o krouhané zelí

Hlávky pro výrobu kysaného zelí pocházejí od regionálních zemědělců.

Koronavirus letos zvýšil zájem o krouhané zelí. Jeho producenti v Moravskoslezském kraji zaznamenali navíc i řadu nových klientů, kteří toužili po vitamínové bombě v podobě podomácku nakládaného...

3. listopadu 2020  13:55

Chvála kvašení zeleniny, které dodá vitaminy a enzymy za rozumnou cenu

Kvašená zelenina je nesmírně zdravá i chutná

Nejspíš vás nepřekvapí, že až třetina potravin, které konzumujeme, se vyrábí nějakým způsobem fermentace, tedy kvašením. Od chleba a jogurtu přes víno, pivo až po populární kimči, na nějž najdete...

23. září 2020  13:19

Proč se vyplatí pěstovat a jíst kedlubny, zelí, květák či brokolici

Košťálová zelenina může být na stole v podstatě celoročně čerstvá, od křehkých...

Veškerá košťálová zelenina je velmi zdravá. A můžete si vybrat, co chutná zrovna vám, možností je spousta. Pramátí košťálovin je brukev zelná pocházející ze Středomoří, z níž lidé vyšlechtili květák,...

4. května 2020
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.