Ingredience
Postup
- Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky. Promícháme je s mletým novým kořením, pepřem a dáme do misky. Přidáme tymián, bobkové listy, slaninu nakrájenou na 3 mm silné plátky a necháme přes noc marinovat.
- Druhý den slaninu odebereme a nakrájíme ji na malé kostičky. Maso osolíme, přelijeme máslem a pečeme pod poklicí při teplotě maximálně 150 °C úplně doměkka.
- Měkké maso necháme i s výpekem vychladnout a potom ho společně s játry a plátky chleba namočenými v mléce umeleme na masovém strojku. Směs v míse promícháme se žloutky, nasekanou petrželkou a muškátovým oříškem. Nakonec vmícháme kostičky slaniny. Podle chuti osolíme (ale pozor na sůl ve slanině).
- Těsto rozválíme na obdélník 40 x 20 cm. Z širší strany odkrojíme 10 cm široký pruh a vykrájíme z něj libovolné tvary na dekoraci. Z paštikové směsi vytvarujeme váleček a položíme ho doprostřed pruhu rozváleného těsta. Volné okraje těsta přeložíme přes paštiku, spoj mezi těsty zpevníme potřením vejcem rozšlehaným s dvěma lžícemi vody. Zabalenou paštiku položíme spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem. Kratší okraje těsta také potřeme vejcem a dobře přimáčkneme. Nakonec vejcem potřeme celou paštiku a přitiskneme na ni vykrájené ozdoby.
- Troubu rozpálíme na 200 °C. Těsto na povrchu několikrát propíchneme a paštiku vložíme do trouby. Jakmile se těsto zabarví dozlatova, teplotu snížíme na 130 °C a paštiku zvolna asi 20 minut dopečeme. Dobře vychladlou paštiku nakrájíme a podáváme s brusinkovým kompotem.

















