Srnčí paštika v listovém těstě

Nabídněte návštěvě luxusní domácí paštiku.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 180 min

bez doby marinování a chlazení

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    444 KCal

    20 %

    18 %

  • Energie

    1857 KJ

    20 %

    18 %

  • Sacharidy

    25,8 g

    29 %

    26 %

  • Vláknina

    1,6 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    34,2 g

    54 %

    50 %

  • Tuky

    22,6 g

    35 %

    32 %

  • nasycené

    7,5 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky. Promícháme je s mletým novým kořením, pepřem a dáme do misky. Přidáme tymián, bobkové listy, slaninu nakrájenou na 3 mm silné plátky a necháme přes noc marinovat.
  2. Druhý den slaninu odebereme a nakrájíme ji na malé kostičky. Maso osolíme, přelijeme máslem a pečeme pod poklicí při teplotě maximálně 150 °C úplně doměkka.
  3. Měkké maso necháme i s výpekem vychladnout a potom ho společně s játry a plátky chleba namočenými v mléce umeleme na masovém strojku. Směs v míse promícháme se žloutky, nasekanou petrželkou a muškátovým oříškem. Nakonec vmícháme kostičky slaniny. Podle chuti osolíme (ale pozor na sůl ve slanině).
  4. Těsto rozválíme na obdélník 40 x 20 cm. Z širší strany odkrojíme 10 cm široký pruh a vykrájíme z něj libovolné tvary na dekoraci. Z paštikové směsi vytvarujeme váleček a položíme ho doprostřed pruhu rozváleného těsta. Volné okraje těsta přeložíme přes paštiku, spoj mezi těsty zpevníme potřením vejcem rozšlehaným s dvěma lžícemi vody. Zabalenou paštiku položíme spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem. Kratší okraje těsta také potřeme vejcem a dobře přimáčkneme. Nakonec vejcem potřeme celou paštiku a přitiskneme na ni vykrájené ozdoby.
  5. Troubu rozpálíme na 200 °C. Těsto na povrchu několikrát propíchneme a paštiku vložíme do trouby. Jakmile se těsto zabarví dozlatova, teplotu snížíme na 130 °C a paštiku zvolna asi 20 minut dopečeme. Dobře vychladlou paštiku nakrájíme a podáváme s brusinkovým kompotem.
Autor:

Podobné recepty

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Rybí paštika

Připravte si vánoční pomazánku z uzené ryby.

Králičí paštika

Zbylo vám kralíčí maso? Udělejte z něj paštiku.

Zvěřinová paštika

Máte chuť na něco jedinečného? Vyzkoušejte domácí zvěřinovou paštiku.

Velikonoční králičí paštika s citrusovou omáčkou

Nabídněte návštěvě na Velikonoce luxusní paštiku.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.