Podzimní tartaletka s jablky a skořicovou ganache podle @gabriela_peceslaskou

1 hodnocení

Křehký máslový korpus ukrývá vrstvu voňavého jablečného kompotu, který díky želatině drží tvar a dá se krásně krájet. Na povrchu ho doplňuje nadýchaná skořicová ganache a karamel.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 40 min

bez chladnutí a odležení

Ingredience

6 PORCE +

Korpus:

Jablečný kompot:

Skořicová ganache:

Karamel :

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    927 KCal

    42 %

    39 %

  • Energie

    3877 KJ

    42 %

    39 %

  • Sacharidy

    94,2 g

    107 %

    94 %

  • Vláknina

    3,2 g

    11 %

    11 %

  • Bílkoviny

    9,8 g

    15 %

    14 %

  • Tuky

    56,4 g

    87 %

    81 %

  • nasycené

    34,4 g

  • trans-mastné

    0,8 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Korpus: Máslo, cukr a vejce zpracujeme v robotu K metlou, přidáme zbytek surovin a vypracujeme v hladké těsto. Vyválíme mezi dva pečící papíry a dáme na 2 hodiny do lednice. Vyválíme, vykrojíme dle formy a vložíme. Střed propícháme vidličkou Pečeme na 180 °C asi 15–18 min do zlatova.
  2. Kompot: Želatinu si namočíme do studené vody. Jablka nakrájíme na drobné kostičky a podusíme do změknutí s cukrem a skořicí. Jakmile změknou, přidáme citrónovou šťávu a promícháme. Stáhneme z plotny, přidáme vymačkanou želatinu a důkladně promícháme. Navrstvíme na tartaletku.
  3. Ganache: Zahřejeme 120 g smetany (1) se skořicí a nalijeme na rozpuštěnou čokoládu, promícháme dohladka. Vmícháme 180 g smetany (2), můžeme promixovat tyčovým mixérem. Přikryjeme fresh folií a dáme na 12 hodin vychladit.
  4. Karamel: Smetanu si zahřejeme. Cukr roztopíme do zlatého karamelu a opatrně přidáme máslo, které pořádně rozmícháme. Poté opatrně přiléváme horkou smetanu. Hotový karamel přelijeme přes sítko a dáme na 6 hodin do lednice.
  5. Sestavení: Do vychladlého korpusu dáme vrstvu jablek. Stabilizovanou ganache vyšleháme do nadýchaného krému. Dozdobíme karamelem.
Autor:

Podobné recepty

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Měkké perníčky

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Citronovo-banánový chlebík

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Žloutkové obdélníčky s ořechy

Upečte si žloutkové obdélníčky s ořechy, které vás okouzlí svou jemností.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.