Ingredience
Postup
- Do mísy prosejeme obě mouky a pečlivě je promícháme. Do jejich středu pak uděláme důlek a do něj rozdrobíme kostku droždí. Zasypeme lžící cukru, odebranou z celého odváženého množství. Polovinu mléka vlijeme na rozdrobené droždí s cukrem. Necháme asi 10 minut v teple vzejít kvásek.
- Po vykynutí kvásku přisypeme zbývající cukr, vanilkový cukr a sůl. Přidáme žloutky, nastrouhanou kůru a částečně propracujeme. Nakonec přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vše zapracujeme na hladké těsto.
- Těsto na povrchu posypeme moukou a necháme na teplém místě kynout 60 minut. Do nakynutého těsta zapracujeme rozinky naložené v rumu a mandle. Pak bochánek necháme v teple kynout ještě 40 minut.
- Vykynutý bochánek položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě dalších 30 minut kynout. Předehřejeme troubu na 180 °C. Po nakynutí střed mazance nastřihneme nůžkami do kříže. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Ty na povrchu přimáčkneme.
- Mazanec vložíme do řádně vyhřáté trouby a pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších 30 minut. Doba závisí na velikosti mazance. Opatrně vpíchneme špejli, pokud je suchá, mazanec je hotový. Po upečení necháme vychladnout.

















