Mandlový mazanec s rozinkami v rumu

nehodnoceno

K Velikonocům mazanec prostě patří.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 45 min

bez kynutí a pečení

Ingredience

20 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    168 KCal

    8 %

    7 %

  • Energie

    705 KJ

    8 %

    7 %

  • Sacharidy

    17,1 g

    19 %

    17 %

  • Vláknina

    1,4 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    4,0 g

    6 %

    6 %

  • Tuky

    7,7 g

    12 %

    11 %

  • nasycené

    3,4 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do mísy prosejeme obě mouky a pečlivě je promícháme. Do jejich středu pak uděláme důlek a do něj rozdrobíme kostku droždí. Zasypeme lžící cukru, odebranou z celého odváženého množství. Polovinu mléka vlijeme na rozdrobené droždí s cukrem. Necháme asi 10 minut v teple vzejít kvásek.
  2. Po vykynutí kvásku přisypeme zbývající cukr, vanilkový cukr a sůl. Přidáme žloutky, nastrouhanou kůru a částečně propracujeme. Nakonec přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vše zapracujeme na hladké těsto.
  3. Těsto na povrchu posypeme moukou a necháme na teplém místě kynout 60 minut. Do nakynutého těsta zapracujeme rozinky naložené v rumu a mandle. Pak bochánek necháme v teple kynout ještě 40 minut.
  4. Vykynutý bochánek položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě dalších 30 minut kynout. Předehřejeme troubu na 180 °C. Po nakynutí střed mazance nastřihneme nůžkami do kříže. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Ty na povrchu přimáčkneme.
  5. Mazanec vložíme do řádně vyhřáté trouby a pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších 30 minut. Doba závisí na velikosti mazance. Opatrně vpíchneme špejli, pokud je suchá, mazanec je hotový. Po upečení necháme vychladnout.
Autor:

Podobné recepty

Pascha s kandovaným ovocem

Pascha se obvykle tvaruje do jehlanu nebo kvádru, symbolizujícího Kristův hrob.

Pascha s kandovaným ovocem

Tradiční velikonoční dezert pocházející z východní Evropy, který je oblíbený zejména v Rusku,...

Velikonoční mazanec

Jak na dokonalý mazanec? Tipy pro krásnou strukturu a vůni.

Mazanec s čokoládou a oříšky

Vylepšete váš velikonoční mazanec čokoládou a oříšky.

Velikonoční mazanec

Naučte se upéct ten nejchutnější velikonoční mazanec.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.