Kváskový chléb s podmáslím

nehodnoceno

Upečte si zdravý domácí chléb.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

bez kynutí, odležení a chladnutí

Ingredience

12 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    284 KCal

    13 %

    12 %

  • Energie

    1189 KJ

    13 %

    12 %

  • Sacharidy

    38,1 g

    43 %

    38 %

  • Vláknina

    4,0 g

    13 %

    13 %

  • Bílkoviny

    11,2 g

    18 %

    16 %

  • Tuky

    8,8 g

    14 %

    13 %

  • nasycené

    1,5 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Základní kvásek promícháme s vodou, medem a žitnou chlebovou tmavou moukou. Necháme kynout nezakryté a při pokojové teplotě cca 4 hodiny. Kvásek by měl dvojnásobně zvětšit objem.
  2. Vzešlý kvásek překlopíme do mísy, přidáme podmáslí (o pokojové teplotě) a přisypeme poloviční množství pšeničné polosvětlé i světlé mouky a promícháme. Pak osolíme a znovu prohněteme. Poté vmícháme slunečnicová i dýňová semínka, kmín a propracujeme. Nakonec přidáme zbylou mouku (oba druhy) a dobře propracujeme v kuchyňském robotu alespoň 10 minut, dokud nevznikne kompaktní těsto. Nemělo by být příliš lepivé, pokud je naopak příliš tuhé, přilijeme pár lžic podmáslí.
  3. Formu na chlebíček (o rozměrech 29x14 cm) vymažeme silnou vrstvou másla tak, aby drželo na stěnách. Do připravené formy vložíme těsto rukama namočenýma ve studené vodě. Povrch uhladíme a odložíme do lednice na 6-8 hodin odpočívat.
  4. Těsto vyndáme z chladu a necháme na teplém místě kynut ještě 6-8 hodin, dokud nezdvojnásobí objem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C. Po 10 minutách odvětráme páru a pečeme ještě 50 minut. Pokud by byl chléb příliš tmavý, můžeme před dopečením teplotu snížit na 190 °C.
  5. Hotový chléb vyjmeme z trouby a ihned ho opatrně vyklopíme z formy. Necháme vychladnout při pokojové teplotě a poté krájíme na plátky.
Autor:

Podobné recepty

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Pikantní utopenci

Naučte se zavřit ty nejchutnější utopence.

Dýňová pomazánka

Zbyla vám z vaření dýně? Zužitkujte ji na pomazánku.

Chia pudink s ovocem

Chia pudink se hodí na snídani nebo jako zdravá svačinka do práce.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.