Kváskový chléb s podmáslím
Upečte si zdravý domácí chléb.
Vaření 90 min
bez kynutí, odležení a chladnutí
Postup
- Základní kvásek promícháme s vodou, medem a žitnou chlebovou tmavou moukou. Necháme kynout nezakryté a při pokojové teplotě cca 4 hodiny. Kvásek by měl dvojnásobně zvětšit objem.
- Vzešlý kvásek překlopíme do mísy, přidáme podmáslí (o pokojové teplotě) a přisypeme poloviční množství pšeničné polosvětlé i světlé mouky a promícháme. Pak osolíme a znovu prohněteme. Poté vmícháme slunečnicová i dýňová semínka, kmín a propracujeme. Nakonec přidáme zbylou mouku (oba druhy) a dobře propracujeme v kuchyňském robotu alespoň 10 minut, dokud nevznikne kompaktní těsto. Nemělo by být příliš lepivé, pokud je naopak příliš tuhé, přilijeme pár lžic podmáslí.
- Formu na chlebíček (o rozměrech 29x14 cm) vymažeme silnou vrstvou másla tak, aby drželo na stěnách. Do připravené formy vložíme těsto rukama namočenýma ve studené vodě. Povrch uhladíme a odložíme do lednice na 6-8 hodin odpočívat.
- Těsto vyndáme z chladu a necháme na teplém místě kynut ještě 6-8 hodin, dokud nezdvojnásobí objem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C. Po 10 minutách odvětráme páru a pečeme ještě 50 minut. Pokud by byl chléb příliš tmavý, můžeme před dopečením teplotu snížit na 190 °C.
- Hotový chléb vyjmeme z trouby a ihned ho opatrně vyklopíme z formy. Necháme vychladnout při pokojové teplotě a poté krájíme na plátky.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
284 KCal
13 %
12 %
-
Energie
1189 KJ
13 %
12 %
-
Sacharidy
38,1 g
43 %
38 %
-
Vláknina
4,0 g
13 %
13 %
-
Bílkoviny
11,2 g
18 %
16 %
-
Tuky
8,8 g
14 %
13 %
-
nasycené
1,5 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA