Jednoduchý kváskový chleba ze zbytkového kvasu podle Anny Růžičkové
Jednoduchý recept na domácí chléb, téměř bez práce a přesto výborný.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
2415 KCal
110 %
101 %
-
Energie
10106 KJ
110 %
101 %
-
Sacharidy
470,2 g
534 %
470 %
-
Vláknina
60,3 g
201 %
201 %
-
Bílkoviny
72,0 g
114 %
106 %
-
Tuky
12,9 g
20 %
18 %
-
nasycené
1,3 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Příprava těsta. V míse smícháme pšeničnou a žitnou mouku, přidáme sůl a kmín. Promícháme metličkou, aby se sůl i mouka rovnoměrně propojily. Přilijeme vodu a zbytkový kvas (případně rozkvas) a vše důkladně promícháme – klidně ručně vařečkou. Těsto přendáme do formy vyložené pečicím papírem. Povrch uhladíme vlhkou rukou a posypeme ovesnými vločkami nebo semínky. Ty opět lehce přitlačíme vlhkou rukou, aby po upečení držely.
- Kynutí těsta. Těsto necháme kynout při pokojové teplotě, dokud se na povrchu neobjeví prasklinky nebo bublinky. Doba kynutí se liší podle teploty v místnosti a aktivity kvasu, obvykle trvá kolem 5 hodin. Kynutí se dá urychlit tak, že dáme těsto s formou na teplé topení. Pak je těsto nakynuté kolem 3 hodin.
- Pečení. Troubu předehřejeme na 230 °C. Jakmile je těsto vykynuté, vložíme formu s těstem do trouby a na dno nalijeme trochu vody, aby vznikla zapára (pára pomáhá lepší kůrce). Troubu rychle zavřeme. Po 5 minutách, když je povrch chleba pevnější, ho nařežeme, aby při pečení lépe rostl. Celkově pečeme 20 minut na 230 °C, poté snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme dalších 30 minut. Pokud máme sondu, vnitřní teplota hotového chleba by měla být kolem 99 °C.
- Chladnutí. Po upečení chleba opatrně vyndáme z formy a sundáme pečicí papír. Necháme ho úplně vychladnout na mřížce.