Sladce to jde i bez cukru. Zdravé a chutné dezerty podle foodblogerek

Petra  Burgrová
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dezert, který si můžete dát bez výčitek? Ještě před pár lety to znělo jako protimluv. Dnes stále více lidí objevuje kouzlo pečení bez klasického cukru – ať už kvůli zdraví, životnímu stylu, nebo jen z touhy poznat něco nového. Cukr přitom nemusí být jediným nositelem sladkosti, moderní kuchyně nabízí širokou škálu alternativ, které překvapí nejen svou chutí, ale často i výživovou hodnotou.
Ilustrační snímek

V dalším dílu našeho seriálu jsme se zaměřili na to, jak oblíbené české foodblogerky přistupují k pečení bez cukru a jaké alternativy nejraději používají. Požádali jsme je, aby nám prozradily své oblíbené recepty na toto téma a podělily se o své zkušenosti.

Po jakých alternativách sahají nejčastěji Jana Králíková ze Zásadně zdravě, Boho Kristýna nebo Barbora Volfová z All you can eat fit? Bez jakých surovin se v kuchyni neobejdou? A setkávají se s předsudky, že bez cukru si na dezertu nejde pochutnat? Nahlédli jsme také do jejich osobních příběhů a zjistili, co dalšího chystají pro své sledující.

Jana Králiková

Jana Králiková @zasadnezdrave

„Projekt Zásadně zdravě vznikl v roce 2014 z čisté touhy dělat něco, co mi dává smysl, má přesah, a není jen osmihodinovým trápením se v práci, která ani mně, ani společnosti ve skutečnosti vůbec nic nepřináší,“ říká Jana Králíková.

Blog je o jejím životě a o pohledu na zdravý životní styl, jak ho vnímá ona sama. Svou prací, svým zásadně zdravým životem chce především inspirovat a bavit. Proto sdílí své nejoblíbenější recepty a zajímavé články z cest, ze života i z praxe.

Jaké alternativy cukru nejraději používáte a proč?
Ráda používám javorový sirup, díky jeho nezaměnitelnému aroma, nebo čekankový sirup, který přirozeně dosladí některé pokrmy, kam se hodí tekutá konzistence a vláknina navíc. Ale obecně se dá říct, že za cukr alternativu nehledám, protože z pohledu výživy a složení je to často „prašť jako uhoď“. Sirupy jsou ve zkratce jen dražší náhražkou cukru. Nad sladkou chutí bychom měli přemýšlet spíš tak, jestli jí v jídelníčku nemáme příliš. A spíše omezovat množství cukru, než se snažit ho čímkoliv nahradit.

Máte nějaké suroviny, které jsou podle vás při pečení bez cukru nepostradatelné?
Myslím, že se při sladkém pečení hodí využívat přirozenou sladkost některých surovin a ovoce či zeleniny. Banánový chlebíček z přezrálých banánů, které svůj rezistentní škrob časem přeměňují přirozeně na jednoduché cukry a zvyšují tím svou sladivost, se obejde zcela bez cukru. Tím spíš, pokud přidáte třeba ještě rozinky nebo kvalitní čokoládu. Stejně v těstě funguje další sladké zralé ovoce, zkusit můžete také zeleninu jako mrkev, batáty či pastinák. A pochopitelně sladkou chuť může povzbudit koření.

Setkáváte se s předsudky typu „bez cukru = bez chuti“? Co byste vzkázala skeptikům?
Asi ani ne. Myslím, že jsem obklopena spíše bublinou, která uznává a oslavuje přirozené chutě. Nicméně skeptikům bych asi vzkázala, že někdy je fajn zbavit se předsudků a zkusit i něco nového. Můžete být mile překvapeni.

Máte v okolí někoho, pro koho cukr není vhodný – třeba z důvodu zdraví?
Obecně bych to s cukrem nepřeháněla. Máme ho všude kolem dost. V nápojích, v jídle, v cukrovinkách… A speciálně u dětí si myslím, že je naprosto zbytečné a kontraproduktivní odměňovat je sladkostmi. Když pominu diabetiky nebo skupiny, které z definice svojí zdravotní stránky cukr nemohou konzumovat, spíš bych se zaměřila na omezování nepřirozeně sladké chuti. Je vhodné naučit se pít čistou vodu, která opravdu není „obyčejná“, ale je nejlepším a základním zdrojem tekutin, obzvlášť v letních horkých měsících. Na druhou stranu bych cukr úplně nedémonizovala. Je to prostě zdroj rychlé energie, které v takové formě jen příliš nepotřebujeme.

Co právě připravujete pro své sledující?
Nové letní recepty, které se zaměřují na kulinářské techniky. Tipy a triky při vaření nejen z pohledu správné přípravy, ale i výživového hlediska. Jako kuchařka a výživová poradkyně se snažím kloubit dva obory, které spolu perfektně fungují a vzájemně se doplňují.

Večeře do půl hodiny. Co vaří kuchařky a kuchaři známí ze sociálních sítí

Boho Kristýna

Kristýna @bohokristyna

Kristýna je dlouholetou vegetariánkou, vášnivou kuchařkou a nadšenou fotografkou. Její velkou vášní je vymýšlení zdravých, chutných i snadných receptů. Peče, vaří, klíčí, fermentuje a užívá si veškeré chutě, které nabízí naše příroda. Ráda na svém profilu předává inspiraci, nové nápady na vaření a ukazuje ostatním jiné stravovací návyky.

Její recepty nejsou určeny jen pro vegetariány, ale také pro ty, kteří mají zájem o odlehčenou rostlinnou stravu. Pro lidi, které nebaví jíst stále to samé dokolečka a kteří chtějí udělat nějakou změnu ve svém životě. Změnu, která jim může ukázat, že rostlinná strava není nudná a nechybí jí žádná z důležitých makro živin. Pro ty, kteří chtějí žít v souladu s přírodou a být na sebe hrdí.

Jaké alternativy cukru nejraději používáte a proč?
Já osobně nejraději používám samotnou sladkou chuť ovoce. Velice ráda peču buchty z banánů a jablek, miluji kombinace ovoce i u nepečených dezertů. Pokud je výsledná chuť málo výrazná nebo když peču či vařím bez ovoce, ráda používám datlový, agáve nebo rýžový sirup, který je skvělou veganskou alternativou medu.

Máte nějaké suroviny, které jsou podle vás při pečení bez cukru nepostradatelné?
Jediné, co mě napadá, je kvalitní tuk. Většinou pokud chcete nahradit či zahnat chuť na sladké, používají se kvalitní tuky nebo větší množství bílkovin. Ale já osobně tuto metodu u pečení nepraktikuji. Pokud vařím podle nějakého jiného receptu, vždy dávám téměř o polovinu menší množství cukru a nahradím ho například datlovým sirupem.

Setkáváte se s předsudky typu „bez cukru = bez chuti“? Co byste vzkázala skeptikům?
Setkávám se spíše s tím, že rostlinná strava je nudná. Ale i toto tvrzení o cukru jsem už slyšela. Chápu lidi, kteří si myslí, že rostlinná strava je nudná a že bez cukru rovná se bez chuti. Protože pokud člověk neví, jak má správně uvařit rostlinné jídlo nebo upéct dezert bez klasického bílého cukru, nikdy to nebude to pravé a nezažijete, jak já ráda říkám, wow efekt.

A co se týče vzkazu pro skeptiky? Zkuste na dva měsíce vysadit ze svého jídelníčku klasické sladké nápoje, bílý cukr, mléčné čokolády, sladkosti, buchty a zákusky. Zjistíte, jak se vám změní chuťové preference a po návratu k těmto surovinám si uvědomíte, že žádná v podstatě nemá žádnou chuť a vy cítíte jen a pouze přítomnost cukru.

Potom si člověk začne více vychutnávat kvalitní suroviny a potraviny, jako jsou kvalitní 80% a víceprocentní čokolády, datlové a další sirupy a celkově i ostatní suroviny, bude vnímat úplně jinak. Najednou ucítí, jak opravdu chutnají a jak jsou kouzelně dobré.

Máte v okolí někoho, pro koho cukr není vhodný – třeba z důvodu zdraví?
Moje máma zjistila asi před rokem, že má cukrovku, a i když vím, že to není jen o sacharidech, tak je to součást této nemoci. Jakožto starší člověk si nedokáže představit jíst cokoliv sladkého bez klasického cukru. Snažím se jí občas ukázat, že i bez něho to jde chutně. Někdy mi dá za pravdu a někdy si stejně tvrdohlavě tvrdí to svoje a neuvaří si či neupeče nic tak, jak jí to ukážu.

Co právě připravujete pro své sledující?
Konečně jsem začala točit více videí a také se snažím ve svém volném čase psát zajímavosti o různých surovinách. O těch, co jsou známé, ale i o těch, které moc lidí nezná. Často totiž slýchávám, že vařím ze surovin, které lidi doma nemají. Tak jim chci ukázat proč jsou dobré a proč je mít v lednici či ve špajzce. A proč je také dobré vyměnit je za ty, které používají velice často. Jinak poslední dobou navazuji i velice zajímavé spolupráce, takže se moji sledující mohou těšit i na představení nových zajímavých produktů či dochucovadel.

S halloumi, uzenou makrelou i pohankou. Saláty podle populárních foodblogerek

Barbora Volfová

Barbora Volfová @all_you_can_eat_fit

Svůj blog věnuje zdravému pečení i vaření. Na svém profilu sdílí recepty, které jsou jednoduché na přípravu, chutné a nutričně hodnotné. Od sladkých snídaní a dezertů bez zbytečného cukru až po nápaditá hlavní jídla, která zasytí. Najdete zde i dezerty, které znáte od svých babiček, jen ve zdravějším kabátku.

Barbora ráda ukazuje, že zdravé stravování může být pestré, plné chutí a dostupné pro každého. Kromě receptů doporučuje i kvalitní suroviny, které sama používá, a inspiruje k tomu, aby si její sledující užívali každé jídlo vědomě a s radostí.

Jaké alternativy cukru nejraději používáte a proč?
Mezi má oblíbená sladidla patří čekankový sirup a erythritol. Čekankový sirup má velice příjemnou nasládlou chuť a konzistencí dost připomíná med, naopak sypký erythritol při pečení skvěle zastupuje krystalový cukr.

Máte nějaké suroviny, které jsou podle vás při pečení bez cukru nepostradatelné?
Nejraději sahám po ovoci – skvělé jsou banány, jablečné pyré, datle. Často dochucuji těsto vanilkovým proteinem. Dodá dezertu nejen chuť, ale i bílkoviny.

Setkáváte se s předsudky typu „bez cukru = bez chuti“? Co byste vzkázala skeptikům?
Rodina a přátelé mé dezerty už znají a moc jim i bez cukru chutnají. Dokonce babička, která miluje sladké, nepoznala v jednom mém receptu, že je slazený červenou řepou. Tak moc jí chutnal, že ho teď peče taky.

Máte v okolí někoho, pro koho cukr není vhodný – třeba z důvodu zdraví?
Nedávno jsem pomáhala upravovat stravu slečně, která měla podezření na diabetes. Nakonec se u ní nepotvrdil, ale zdravější stravy se drží nadále.

Co právě připravujete pro své sledující?
Momentálně jsem novopečená maminka, takže toho času nebude tolik, ale i tak mám v plánu sérii receptů „Z jedné pánve“. Jsou určené právě maminkám na mateřské, nebo těm, co nemají čas trávit v kuchyni hodiny. Už teď mám plno nápadů, takže se všichni mají na co těšit.

Krémové dezerty do skleničky. Sladká posedlost, která ovládla sociální sítě

Vstoupit do diskuse (2 příspěvky)

Nejčtenější

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Makové hvězdičky

Střední

45 min

Toto vánoční cukroví bude vypadat na talíři božsky.

Kapustičkový buřtguláš

Lehké

45 min

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.