Pečený platýs s těstovinami a rozmarýnem
Platýs je jemná a chutná ryba, která se vyznačuje delikátním, lehce sladkým masem.
Postup
- Chceme-li zbavit mořské ryby jejich příliš výrazného charakteristického pachu, zbavíme je kůže a namočíme do kyselé marinády z citronové šťávy a bílého vína.
- Cibuli a česnek oloupeme, hlávkový salát a petrželku omyjeme. Zmrazené ryby necháme jen částečně rozmrazit a hned je upravujeme, protože rychle podléhají zkáze. Nejprve je důkladně omyjeme, osušíme utěrkou, vložíme do pekáče a před úpravou marinujeme asi 1 hodinu v bílém víně a citronové šťávě.
- Pak je vyndáme, necháme okapat, osolíme, potřeme cibulí prolisovanou s česnekem a smíchanou se lžičkou mleté papriky. Vložíme je do pekáče s rozehřátým máslem a pečeme zvolna v předem vyhřáté troubě při 180 °C v nepřikrytém pekáči asi 20 minut. Ryby během pečení občas poléváme vypečenou šťávou.
- Upečené platýse opatrně vyjmeme na nahřátou mísu a podáváme s vařenými těstovinami nebo vařenými brambory, ozdobené plátky citronu, petrželkou a hlávkovým salátem.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
208 KCal
9 %
9 %
-
Energie
870 KJ
9 %
9 %
-
Sacharidy
3,3 g
4 %
3 %
-
Vláknina
0,7 g
2 %
2 %
-
Bílkoviny
21,1 g
33 %
31 %
-
Tuky
8,8 g
14 %
13 %
-
nasycené
5,2 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA