Japonský císař ochutnával českou kuchyni

Autor: ,
  16:37
Japonský císař Akihito a císařovna Mičiko ochutnávali na své první návštěvě České republiky výhradně česká jídla. "Ani k pondělní snídani císař nechtěl žádné vybrané francouzské sýry, ale dal si český eidam, pražskou šunku s vejcem," řekl iDNES Radek Pálka, jeden z kuchařů hotelu Paříž, kteří v Lichtenštejnském paláci pro císařský pár jídlo připravovali. "Císař jí hodně málo, ale chce ochutnat od všeho typicky českého."

Stejně jako oficiální, tak také gastronomickou část návštěvy 125. japonského císaře a císařovny nestřežilo  pouze japonské velvyslanectví v Praze. I návrh jídelníčku putoval až do Tokia. Teprve tam vybírali na císařovo přání jídla dietní, nemastná a neslaná, ale česká.

Na pondělní oběd pozval prezident Václav Havel japonský pár do Míčovny Pražského hradu. Menu pro 170 hostů připravovalo osm kuchařů. O obsluhu se starala víc než stovka číšníků. Podávala se do růžova pečená telecí svíčková s křenovou omáčkou, pečená křepelka zdobená anglickou slaninou v medové omáčce s pažitkovým bramborem.

Mezi pozvanými byl i vicepremiér Vladimír Špidla či předseda Senátu Petr Pithart. Ke stolům zasedli i představitelé české šlechty, jako třeba Diana Sternbergová, Karel Schwarzenberg, Josef Kinský, Antonín Kinský, Mathilda Nostitzová, Jaroslav Lobkowicz nebo Děpold Czernin.

Na závěr oběda se servíroval jogurtový mousse s omáčkou z lesních plodů, šlehačkou a mátou. K pití se podávala bílá a červená vína z Mikulova.

Císaře Akihito a císařovnu Mičiko čeká v Lichtenštejnském paláci, kde jsou ubytováni, ještě k večeři šunková rolka, bramborová polévka, hovězí guláš s houskovým knedlíkem a jablečný závin. Po úterní snídani pak odletí na návštěvu Polska.

"Protokol neumožňuje bohužel císaři přímý kontakt s číšníky. Jak japonské návštěvě česká kuchyně chutná se proto dozvídáme jen přes jeho manželku, anebo tlumočníka, svěřil se iDNES kuchař Radek Pálka z hotelu Paříž."

Japonský císař Akihito a císařovna Michiko na tokijském letiště, ze kterého odlétají na svou návštěvu do Prahy. V rámci dvoutýdenní cesty po Evropě navštíví ještě Polsko, Rakousko a Maďarsko.

Nejčtenější

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Makové hvězdičky

Střední

45 min

Toto vánoční cukroví bude vypadat na talíři božsky.

Kapustičkový buřtguláš

Lehké

45 min

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.