Představte si, že v New Yorku mají dokonce síť bister Brodo (italsky vývar) nabízející jídlo, které rozhodně není žádnou novinkou: vývar. Z poctivého vývaru, který znaly mnohé generace před námi, se stává hit. Prozradíme vám, co je na tomto trendu tak zvláštního.
Proč pít hovězí vývar?
Silný domácí vývar vás nejen zahřeje zevnitř, ale na plné čáře boduje také mnoha zdravými ingrediencemi – to věděly už naše babičky. Polévka, kterou máte tak ráda, není ničím novým. Jen trochu upadla v zapomnění, protože je mnohem pohodlnější zvolit hotový produkt.
Zkuste si ale někdy uvařit svůj vlastní vývar. Ten domácí je totiž opravdu zdravou delikatesou. Na rozdíl od polévek v sáčku, které si jinak mnozí z nás v rychlosti vaří, má tento „superdrink“ báječnou plnou chuť.
Co se v něm skrývá?
Když si pročtete pár receptů nebo se zeptáte maminky, zjistíte, že se kosti s kořením musí vařit několik hodin. To sice zní v dnešní době jako něco nemožného, ale má to svůj smysl. Dlouhým vařením se uvolňují minerální látky a kolagen.
Vývar má v první řadě vysoký obsah hořčíku a vápníku, které nejen posilují vaše kosti, ale zároveň vám vykouzlí krásné lesklé vlasy a pevné nehty. Kolagen má zase schopnost regenerovat oslabenou střevní sliznici. Kromě toho „vyplní“ pokožku zevnitř a působí jako přírodní anti-aging přípravek.
A co vegetariáni?
Ani na ně nezapomínáme. Výborný vývar se dá totiž uvařit také ze zeleniny. Taková polévka sice neobsahuje žádný kolagen, ale zato – podle použité zeleniny – v ní najdete vápník, draslík a spoustu vitaminů. A další výhodou je, že se dá připravit z bylinek, koření, zbytků a odřezků zeleniny, které máte právě v kuchyni.




















