Zázrak jménem vývar. Pomůže v boji s viry i k omlazení pleti

ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Už naši předkové věděli, že horký vývar dokáže člověka v každé situaci postavit na nohy. A tento trend se zase vrací. Je to dobře, protože vývary jsou báječným zdrojem energie i elixírem mládí.
Ilustrační snímek

Představte si, že v New Yorku mají dokonce síť bister Brodo (italsky vývar) nabízející jídlo, které rozhodně není žádnou novinkou: vývar. Z poctivého vývaru, který znaly mnohé generace před námi, se stává hit. Prozradíme vám, co je na tomto trendu tak zvláštního. 

Proč pít hovězí vývar?

Silný domácí vývar vás nejen zahřeje zevnitř, ale na plné čáře boduje také mnoha zdravými ingrediencemi – to věděly už naše babičky. Polévka, kterou máte tak ráda, není ničím novým. Jen trochu upadla v zapomnění, protože je mnohem pohodlnější zvolit hotový produkt. 

Zkuste si ale někdy uvařit svůj vlastní vývar. Ten domácí je totiž opravdu zdravou delikatesou. Na rozdíl od polévek v sáčku, které si jinak mnozí z nás v rychlosti vaří, má tento „superdrink“ báječnou plnou chuť. 

Hovězí vývar s domácími nudlemi

Co se v něm skrývá?

Když si pročtete pár receptů nebo se zeptáte maminky, zjistíte, že se kosti s kořením musí vařit několik hodin. To sice zní v dnešní době jako něco nemožného, ale má to svůj smysl. Dlouhým vařením se uvolňují minerální látky a kolagen. 

Vývar má v první řadě vysoký obsah hořčíku a vápníku, které nejen posilují vaše kosti, ale zároveň vám vykouzlí krásné lesklé vlasy a pevné nehty. Kolagen má zase schopnost regenerovat oslabenou střevní sliznici. Kromě toho „vyplní“ pokožku zevnitř a působí jako přírodní anti-aging přípravek. 

Mrkev, celer, petržel, pastiňák – česká kořenová zelenina je stálicí...

A co vegetariáni?

Ani na ně nezapomínáme. Výborný vývar se dá totiž uvařit také ze zeleniny. Taková polévka sice neobsahuje žádný kolagen, ale zato – podle použité zeleniny – v ní najdete vápník, draslík a spoustu vitaminů. A další výhodou je, že se dá připravit z bylinek, koření, zbytků a odřezků zeleniny, které máte právě v kuchyni.

Vstoupit do diskuse (17 příspěvků)

Nejčtenější

Kapustičkový buřtguláš

Lehké

45 min

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.