Pomalu pečená husa, kaldoun i rohlíčky. Ty nejlepší svatomartinské recepty

Petra  Burgrová
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Svátek svatého Martina je známý především pranostikou o jeho příjezdu na bílém koni, ale také k němu patří bohatá gastronomická tradice. Hody symbolizují přechod mezi podzimem a zimou, a tak se na stole objevují pokrmy typické pro toto období, jako jsou pečené husy, kachny, zvěřina, koláče a mladé víno.
Svatomartinská husa

Husa Tradiční hit svatomartinského menu

Pečená svatomartinská husa je zlatým hřebem tohoto svátku. Je populární pro svou šťavnatost a křupavou kůrku, často bývá servírována s knedlíky a zelím, což vytváří dokonalou harmonii chutí. K huse se skvěle hodí mladé víno, které symbolizuje nový začátek a plodnost.

Proč se zrovna husa stala tradičním pokrmem svatomartinského svátku? Podle legendy za trest, protože svým kejháním rušila bohoslužbu. Existuje také druhá verze, podle které se sv. Martin před svou volbou biskupem schoval k husám, a ty ho svým kejháním prozradily.

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Naše babičky a prababičky podle svatomartinské husy předpovídaly, jaká bude následující zima. Rozhodující bylo množství a rozmístění podkožního tuku na těle ptáka, a pak také stav jeho kostí.

Když měla husa více podkožního tuku, pak to bylo předzvěstí tužší zimy. Čím tmavší byla prsní kost husy, tím blátivější měly být Vánoce. A naopak čím světlejší, tím víc mělo napadnout sněhu.

Tip: Hody jsou nejen o jídle, ale i o setkávání, zábavě a uctívání tradičních hodnot, které provázejí tuto část roku. Proto se potkejte s rodinou a přáteli, mluvte spolu, bavte se a těšte se ze společných okamžiků.

Husí kaldoun s mikrobylinkami

Kaldoun Tradiční česká polévka s duší

Kaldoun je výjimečná polévka, která má své místo v tradiční české kuchyni. Je známá svou bohatou chutí a výživností. Příprava začíná pomalým vařením kvalitního masa (často drůbežího) s kostmi, což vytváří lahodný a aromatický vývar.

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Do vývaru se často přidává zelenina, jako je mrkev, celer a petržel, a dochucuje se bylinkami, což dodává polévce svěžest. Kaldoun je oblíbený nejen v chladných měsících, ale i jako součást slavnostních menu.

Svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské rohlíčky Ke sváteční kávě

Základem tradičního českého pečiva je těsto z mouky, másla, cukru a kysané smetany, která mu dodává jemnost a bohatou chuť. Tradičně se plní ořechovou náplní, ale používají se i povidla a mák.

Nejznámější podoba tohoto pečiva má tvaru rohlíků či podkov, rohlíčky můžete znát také jako martiny, roháče, zahýbáky či vandrovnice. Po upečení se obvykle obalují v cukru, což je činí ještě atraktivnějšími.

Nájezdy opilých čeledínů nebo věštění z kostí. I takové byly oslavy Martina

Kromě rohlíčků z křehkého těsta pečou v některých rodinách i kynuté svatomartinské pečivo s náplní. To se ještě teplé potírá máslem s rumem a cukruje se moučkovým cukrem.

Rohlíčky jsou oblíbené nejen pro svou vynikající chuť, ale i proto, že jde o krásnou tradici, která se předává z generace na generaci. Příprava svatomartinských rohlíčků je často spojena s rodinnými setkáními a oslavami, což také přispívá k jejich kouzlu.

Další skvělé sladké i slané podzimní recepty najdete v rubrice Recepty iDNES.cz.

Dodržujete svatomartinskou tradici?

celkem hlasů: 108
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 7. března 2025. Anketa je uzavřena.
Vstoupit do diskuse (4 příspěvky)

Nejčtenější

Kapustičkový buřtguláš

Lehké

45 min

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.