V jedné ruce sklenka, v druhé štětec. Tipy a inspirace pro dokonalý večírek

Autor:

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vzpomínáte na teplé večery, kdy jste si s přáteli užívali letní party pod hvězdnou oblohou? Teď už je sice venku chladněji a táhne nás to pod střechu, ale i tak můžete uspořádat báječný večírek. Přečtěte si, jaké trendy přináší letošní podzim, s čím párovat víno a jak to udělat, aby vám ráno nebylo pod psa.
Ilustrační snímek

1 Téma a zábava

Dávno předtím, než sezvete hosty, nachystáte pohoštění, prostřete stoly a dáte chladit sekt, je vhodné dát večírku styl. Naplánujte jeho téma, vymyslete dress code a klidně můžete i připravit různé druhy zábavy.

Kromě oblíbeného karaoke zkuste pro své hosty připravit zábavu v podobě stolních her (skvělé jsou třeba Aktivity nebo Dixit), ale také můžete nachystat zábavný kvíz nebo nějakou poznávačku.

Víno nesmíte šokovat v mrazáku. Je to živý organismus, říká someliérka

Tip: Aktuálním trendem je party ve stylu Sip & Paint, během nichž se snoubí sklenička oblíbeného nápoje (výborně se pro tuto příležitost hodí svěží a romantický Bohemia Sekt La Fleur) s nějakou uměleckou činností. Uspořádat takovou party zvládnete i doma, stačí jen barvy, papír nebo plátno a další výtvarné pomůcky. Výhodou Sip & Paint party je, že nemá striktní pravidla. Stačí navodit příjemnou atmosféru a nechat fantazii pracovat. Každý může vytvořit své unikátní dílo, nebo zvolte stejnou předlohu pro všechny. Na konci večírku si pak můžete své výtvory navzájem ohodnotit.

Sklenice na sekt ve tvaru tulipánu.

2 Na přivítanou

Ideálním uvítacím drinkem jsou „bublinky“. Ať už se rozhodnete pro sekt, cavu nebo třeba prosecco, sáhněte spíš po sušší variantě.

Říká se, že sekt by se měl podávat ve sklence typu flétna, ovšem nic nezkazíte, když nápoj nalijete do tulipánové sklenice na víno. Někdy se tento způsob dokonce preferuje, protože se tak víc rozvine aroma šumivého vína.

Období večírků je tu!

3 Tip someliérky

Welcome drinkem ovšem s „bublinkami“ na své party končit nemusíte. Možná se také obáváte toho, že víc stoupají do hlavy, takže je lepší je použít jen na uvítanou. Co si o tom myslí someliérka Denisa Kolaříková?

„K výrobě šumivého vína se využívá proces druhotného kvašení, který vytváří alkohol a CO2. A právě oxid uhličitý napomáhá rychlejšímu vstřebávání alkoholu do krve. Ovšem využít tak skvělé šumivé víno pouze jako welcome drink by byla škoda,“ upozorňuje.

Víno dělá život hezčí. Jak ho vychutnat a co s ním podniknout v kuchyni

Šumivé víno se podle ní dokáže prvotřídně přizpůsobit různým gastronomickým a společenským zážitkům. „Skvělou volbou jsou například španělská šumivá vína, vůbec nejoblíbenější je cava Freixenet Cordon Negro, která se skvěle snoubí se středomořskou kuchyní a je ideální volbou na nadcházející večírkovou sezonu. Je osvěžující, ve vůni připomíná tropické ovoce, v chuti vyzývavá, středně plná, převládá ovoce podpořené atraktivní kyselinkou,“ dodává Denisa Kolaříková.

Ilustrační snímek

4 Víno s podzimní náladou

Letním party už definitivně odzvonilo, ovšem to neznamená, že bychom měli rezignovat na setkávání s lidmi, které máme rádi, u sklenky něčeho dobrého. Jaké víno je podle someliérky Denisy Kolaříkové ideální pro podzimní večírek s přáteli nebo v rodinném kruhu a proč?

„Vždy s nástupem chladnějšího počasí stoupá obliba červených vín. To je dáno vyšší teplotou podávání a zároveň hřejivým pocitem, který vytváří,“ vysvětluje. „Během podzimu a zimy jsou navíc populární teplejší a sytější pokrmy a červená vína je často lépe doplňují než bílá vína.“

KVÍZ: Vyznáte se v názvech jídel, která si užíváme na dovolené?

K tmavému masu, steakům a zvěřině jsou podle ní skvělá vína s mírně kořenitou chutí. „Taková najdete například ve Španělsku. Doporučuji vyzkoušet Freixenet Cabernet Sauvignon, který má podmanivou rudou barvou. Ve vůni je patrná stopa zralých třešní, švestek, kakaa a vanilky, v chuti je mírně kořenitý s dlouhým závěrem.“

Lososové tapas chlebíčky s černou olivou a řeřichou

5 Co se bude jíst?

Léto většina z nás zasvětila grilovačkám, kde jsme mohli dát průchod fantazii při nakládání masa nebo přípravě barevných salátů. Ovšem ani na podzim se nemusíme spoléhat jen na to, co dám doveze poslíček z nejbližší pizzerie nebo rychlého občerstvení.

Skvělou volbou jsou různé jednohubky a tapas, báječně se hodí také dopředu připravené masové nebo luštěninové kuličky, saláty, domácí tyčinky, slané koláče či nakládané sýry.

A co si o párování vína a jídla myslí someliérka Denisa Kolaříková? „Nemohu s jistotou říct, že v tomto ohledu existuje nějaké tabu. Vytvářejí se různé chuťové kombinace, které se mnohdy mohou zdát bizarní. Stále jsem ale zastáncem toho, že je důležité ochutnávat a objevovat,“ říká.

„Snad jen poradím jednoduché pravidlo, a to, že jemnější jídlo si zaslouží jemnější víno, a naopak výraznější a kořenitější pokrm doprovodíme taktéž výraznějším vínem.“

Ilustrační snímek

6 Nebojte se míchat

Kdo se nespokojí s šumivým nebo tichým vínem a myslí si, že k pravé party patří také míchané nápoje, ten se nemusí bát, že jsou s příchodem podzimu passé.

Nikdo vám nebude zakazovat podávat na večírku vyloženě letní koktejly jako Mojito nebo Sex on the Beach, ovšem jestli chcete skutečně zazářit, zkuste tentokrát něco výraznějšího.

Ideální surovinou pro přípravu podzimních nápojů jsou kvalitní tmavé rumy, které do pochmurného a deštivého podzimního období vnesou trochu toho karibského tepla a veselí. Inspiraci najdete v rubrice Recepty, nebo se nechte unášet vlastní fantazií a obsahem domácího baru.

Ilustrační snímek

7 Aby hlava nebolela

Alkohol a večírek jdou sice k sobě, většina přítomných ovšem touží jen po tom, aby se trochu odvázali a užili se hezké chvíle s přáteli. Hlava jako střep, objímání sanitární keramiky ani ostuda v očích sousedů není ničím, o co by kdokoli stál.

Abyste předešli trablům a nepříjemným situacím, nezapomeňte svým hostům nabízet něco na zub. Když půjde o něco tučnějšího nebo smaženého, tím lépe. Pít na lačno opravdu nedoporučujeme.

Čtyři jednoduché rady, jak se vyhnout kocovině

Lidé se občas domnívají, že pokud si dají přírodní víno, tak je nebude bolet hlava. Za kocovinou však stojí spotřeba alkoholu jako takového, který je samozřejmě obsažen i v přírodních vínech. Nemohou za ni primárně ani třísloviny či siřičitany.

Trpíte-li po víně bolestí hlavy, raději si dejte pozor na obsah alkoholu, nepřehánějte to s množstvím a pijte spolu s vínem dostatek vody. Pokud vás bolí hlava i po jedné sklence, může být problémem také alergie na histamin.

Tip: Pokud nechcete nebo nemůžete konzumovat alkohol, ale rádi byste si s přáteli připili něčím lahodným, sáhněte po nealkoholickém vínu. Jejich nabídka je stále širší a zajímavější a seženete je nejen v kamenných prodejnách, ale i v e-shopech.

Co podle vás na večírku nesmí chybět? Hlasujte v anketě na další straně.

Co podle vás na večírku nesmí chybět?

celkem hlasů: 21
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 4. října 2024. Anketa je uzavřena.
Vstoupit do diskuse

Nejčtenější

Kapustičkový buřtguláš

Lehké

45 min

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.