Zajímalo nás, co nejčastěji nalévají do sklenic svým hostům, zda při přípravě nápojů myslí i na zdravější alternativy a jak řeší sladkost drinků bez zbytečné chemie. A položili jsme i klíčovou otázku, který nápoj by podle nich neměl během léta chybět v naší lednici?
Sdílené recepty voní po mátě, meduňce, malinách, bezinkách a jahodách a možná i vás inspirují k tomu, abyste letos svou letní limonádu pojali trochu jinak.
Markéta Marešová alias @lzickacukru
Blog Lžička cukru vytvořila Markéta Marešová pro všechny, kteří mají slabost pro dobré jídlo a jeho přípravu. Vaření a pečení je pro ni nejen radostí, ale i formou odpočinku a tvoření – a právě o tuto radost se se svými sledujícími chce podělit.
Původně začínala, jak už název blogu napovídá, na sladkých receptech, s postupem let svou tvorbu rozšířila i na slané dobroty. Ráda ve svých receptech kombinuje jednoduchost, dostupné suroviny a sezonní inspiraci. Ať už jde o voňavý koláč, vydatnou polévku nebo rychlou večeři po práci, chce ukázat, že i obyčejné jídlo může být výjimečné, když se dělá s láskou.
Jaká je vaše nejoblíbenější kombinace chutí v drinku?
Mám nejraději svěží citrusové příchutě, takže citron a limetka u nás doma nikdy nesmí chybět.
Jaké nápoje nejčastěji připravujete pro hosty na letních oslavách nebo pikniku?
Ráda vždy sáhnu po limonádě z domácího sirupu, ať už jahodového, rybízového nebo třeba levandulového. Doplním ho perlivou vodou, ledem, čerstvým ovocem, mátou a plátky citrusů.
Další recepty na domácí limonády, čaje, sirupy i koktejly najdete zde. |
Přemýšlíte i nad tím, aby byly nápoje zdravější? Používáte alternativy cukru nebo přírodní konzervaci?
Určitě přemýšlím, ale žádné náhražky cukru nepoužívám, raději ho přidám méně. Sladké nápoje obecně beru jako něco výjimečného, co si dopřávám jen občas.
Který nápoj podle vás patří do letní lednice – a proč právě ten?
Bude to znít nudně, ale určitě perlivá voda! Je osvěžující a dá se z ní připravit skvělý drink během chvilky.
Kynutého těsta se nebojte, zvládne ho každý. Rady od známých foodblogerek![]() |
Kristýna Zgaburová alias @myfit_bites
Blog My Fit Bites je plný jednoduchých a vyvážených receptů, které dokazují, že zdravé stravování může být chutné, kreativní a bez zbytečných omezení. Recepty Kristýny Zgaburové vycházejí z každodenního života, jsou zaměřené na rychlou přípravu, sezonní suroviny a vyvážené složení.
Kristýna miluje sladké, takže na jejím instagramovém profilu najdete i celou sekci věnovanou odlehčeným dezertům – včetně variant pro různé dietní potřeby, například bez lepku.
Jaká je vaše nejoblíbenější kombinace chutí v drinku?
Neodolám kombinaci manga, limetky a máty – je to svěží, lehce exotické a vždy mi připomene léto. Ráda ji doplňuji i špetkou zázvoru pro jemné „nakopnutí“.
Jaké nápoje nejčastěji připravujete pro hosty na letních oslavách nebo pikniku?
Nejčastěji připravuji domácí limonády nebo cold brew s trochou kokosového mléka a skořicí. Limonády obměňuji podle sezony – třeba s malinami, melounem, okurkou a mátou. Vždy se snažím, aby nejen dobře chutnaly, ale i hezky vypadaly.
Přemýšlíte i nad tím, aby byly nápoje zdravější? Používáte alternativy cukru nebo přírodní konzervaci?
Rozhodně. Sladím nejčastěji jen lehce medem, datlovým sirupem nebo ovocem. Raději přidám víc bylinek, citronu nebo šťávy z ovoce. Právě i díky tomu, že používám méně cukru, kolikrát objevím skvělou chuťovou kombinaci, která by mě za použití cukru ani nenapadla.
Který nápoj podle vás patří do letní lednice – a proč právě ten?
Za mě je to určitě domácí ledový čaj – třeba zelený s citronem a mátou. Je osvěžující, hydratuje a na rozdíl od slazených limonád vás opravdu povzbudí. Navíc si ho můžete připravit do zásoby a obměňovat chutě podle nálady.
Suflé omeleta, pošírovaná nebo turecká vejce. Snídaně podle foodblogerů![]() |
Eva Tomišková alias @mama_v_zastere
Eva si vaření a pečení zamilovala už jako malá – díky své mamince – a lásku k jídlu se snaží předávat dál i svým dvěma dcerkám. Instagramový profil Máma v zástěře vznikl náhodně, když se snažila uchovávat a zároveň sdílet s ostatními recepty vhodné pro zavádění příkrmů metodou BLW (zkratka z anglického „Baby-Led Weaning“, jedná se o způsob zavádění prvních příkrmů, při kterém dítě samo vybírá a konzumuje kousky jídla – pozn. red.).
Postupem času začala přidávat i další oblíbená jídla – jak ta klasická, tak i novinky, které si získaly srdce a chuťové buňky celé rodiny. Protože s dětmi je čas vzácný, zaměřuje se Eva Tomišková poslední dobou hlavně na jednoduché, rychlé a chutné recepty, které ušetří čas a zároveň potěší malé i velké strávníky.
Jaká je vaše nejoblíbenější kombinace chutí v drinku?
V nápojích u mě vede chuť bezu a pak máta s meduňkou.
Jaké nápoje nejčastěji připravujete pro hosty na letních oslavách nebo pikniku?
V létě máme rádi svěží nápoje jako domácí sirupy s bublinkovou vodou na ledu, vodu s ovocem a nebo vinný střik.
Přemýšlíte i nad tím, aby byly nápoje zdravější? Používáte alternativy cukru nebo přírodní konzervaci?
Mám ráda vodu ochucenou jen ovocem, ale pokud děti nebo i já občas máme chuť na sladké, rádi si dáme i domácí sirup. Sladíme i čekankovým sirupem, ale pokud jde o nápoje a jídla ke konzervaci, tam zůstáváme u cukru.
Který nápoj podle vás patří do letní lednice – a proč právě ten?
Když pominu zmiňovaný bezový nebo meduňkovo-mátový sirup, tak to bude prosecco v nealko verzi. Mám ráda osvěžující nápoje a posledních pár let si vybírám nealko verze oblíbených drinků, protože mám ráda osvěžení bez bolehlavu.
Kremeš, věnečky i perníkové řezy. Tradiční zákusky podle známých foodblogerů![]() |
























