Křehký koláč s uzenou rybou

I my suchozemci, kteří rybám stále nepopřáváme dostatek místa na jídelníčku, je milujeme uzené. Makrela, tolstolobik, pstruh, losos či treska nemusí skončit jen v pomazánce – v téhle podobě obstojí i na nejvybranější tabuli. Peprné těsto i chuť zelených lístků jsou opravdu výjimečné.

Obtížnost

Lehké

Vaření 40 min

bez odležení

Ingredience

6 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Postup

  1. Na těsto promícháme mouku se solí a pepřem ve velké míse. Přidáme máslo a sádlo a prsty promícháme na drobenku (nebo na to využijeme robot).
  2. Citronovou šťávu promícháme se 3 lžícemi vody. Jednou rukou zapracujeme tekutinu do mouk, a je-li třeba, přidáme trochu vody, aby se těsto spojilo. Zlehka ho prohněteme do koule, zabalíme ji do fólie a necháme v ledničce asi 30 minut odpočívat.
  3. Troubu předehřejeme na 200 °C a připravíme si buď čtverhrannou formu o rozměrech 36 x 12 cm a výšce 3 cm, nebo koláčovou formu o průměru 23 cm s volným dnem. Těsto rozválíme na lehce pomoučněné ploše na výšku asi 3 mm a vyložíme jím formu tak, aby přečnívalo přes okraj. Kousek těsta si necháme stranou na případné záplaty. Těsto propícháme vidličkou. Na těsto položíme kus papíru na pečení a vsypeme do něj suché fazole, rýži nebo čočku jako zátěž.
  4. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut, pak vyjmeme papír se zátěží a korpus pečeme ještě asi 8 minut, až lehounce zezlátne. Je-li třeba, okraje začistíme malým ostrým nožem a případně vyspravíme praskliny uchovaným kouskem těsta jako záplatou.
  5. Zatímco se korpus peče, dáme rybu do kastrolu s mlékem a bobkovým listem a na mírném stupni ji povaříme asi 2 minuty, jenom aby zvláčněla. Vyjmeme, bobkový list vyhodíme a mléko vlijeme do džbánku. Ve stejném kastrolu na mírném stupni rozehřejeme máslo a vmícháme do něj mouku. Smažíme ji za stálého míchání 2 minuty, odstavíme a vešleháme teplé mléko z vaření ryby. Vrátíme na plamen a za častého míchání povaříme 2 až 3 minuty na hladkou omáčku. Necháme ji trochu vychladnout. Vmícháme do ní rozšlehaná vejce a jarní cibulku.
  6. Rybu rozdělíme na vločky, kosti a kůži odstraníme. Vločky masa vsypeme do předpečeného korpusu, posypeme lístky a zalijeme omáčkou. Posypeme strouhankou promíchanou s parmazánem a citronovou kůrou. Vrátíme do trouby a zapečeme dozlatova. Necháme trochu vychladnout ve formě a podáváme, nejlépe se salátem.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    435 KCal

    20 %

    18 %

  • Energie

    1819 KJ

    20 %

    18 %

  • Sacharidy

    33,2 g

    38 %

    33 %

  • Vláknina

    1,9 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    18,2 g

    29 %

    27 %

  • Tuky

    25,0 g

    39 %

    36 %

  • nasycené

    12,2 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Kapustičkový buřtguláš

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Uvařte si italské jídlo od základů.

Uzené s bramborovým knedlíkem a špenátem

Česká klasika, které nikdy neomrzí.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.