Křehký koláč s uzenou rybou
I my suchozemci, kteří rybám stále nepopřáváme dostatek místa na jídelníčku, je milujeme uzené. Makrela, tolstolobik, pstruh, losos či treska nemusí skončit jen v pomazánce – v téhle podobě obstojí i na nejvybranější tabuli. Peprné těsto i chuť zelených lístků jsou opravdu výjimečné.
Vaření 40 min
bez odležení
Postup
- Na těsto promícháme mouku se solí a pepřem ve velké míse. Přidáme máslo a sádlo a prsty promícháme na drobenku (nebo na to využijeme robot).
- Citronovou šťávu promícháme se 3 lžícemi vody. Jednou rukou zapracujeme tekutinu do mouk, a je-li třeba, přidáme trochu vody, aby se těsto spojilo. Zlehka ho prohněteme do koule, zabalíme ji do fólie a necháme v ledničce asi 30 minut odpočívat.
- Troubu předehřejeme na 200 °C a připravíme si buď čtverhrannou formu o rozměrech 36 x 12 cm a výšce 3 cm, nebo koláčovou formu o průměru 23 cm s volným dnem. Těsto rozválíme na lehce pomoučněné ploše na výšku asi 3 mm a vyložíme jím formu tak, aby přečnívalo přes okraj. Kousek těsta si necháme stranou na případné záplaty. Těsto propícháme vidličkou. Na těsto položíme kus papíru na pečení a vsypeme do něj suché fazole, rýži nebo čočku jako zátěž.
- Vložíme do trouby a pečeme 15 minut, pak vyjmeme papír se zátěží a korpus pečeme ještě asi 8 minut, až lehounce zezlátne. Je-li třeba, okraje začistíme malým ostrým nožem a případně vyspravíme praskliny uchovaným kouskem těsta jako záplatou.
- Zatímco se korpus peče, dáme rybu do kastrolu s mlékem a bobkovým listem a na mírném stupni ji povaříme asi 2 minuty, jenom aby zvláčněla. Vyjmeme, bobkový list vyhodíme a mléko vlijeme do džbánku. Ve stejném kastrolu na mírném stupni rozehřejeme máslo a vmícháme do něj mouku. Smažíme ji za stálého míchání 2 minuty, odstavíme a vešleháme teplé mléko z vaření ryby. Vrátíme na plamen a za častého míchání povaříme 2 až 3 minuty na hladkou omáčku. Necháme ji trochu vychladnout. Vmícháme do ní rozšlehaná vejce a jarní cibulku.
- Rybu rozdělíme na vločky, kosti a kůži odstraníme. Vločky masa vsypeme do předpečeného korpusu, posypeme lístky a zalijeme omáčkou. Posypeme strouhankou promíchanou s parmazánem a citronovou kůrou. Vrátíme do trouby a zapečeme dozlatova. Necháme trochu vychladnout ve formě a podáváme, nejlépe se salátem.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
435 KCal
20 %
18 %
-
Energie
1819 KJ
20 %
18 %
-
Sacharidy
33,2 g
38 %
33 %
-
Vláknina
1,9 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
18,2 g
29 %
27 %
-
Tuky
25,0 g
39 %
36 %
-
nasycené
12,2 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové