Ach, ta vůně!
Základem vánočního pečení je nejen spousta másla, mouky a cukru, ale také voňavé sezonní koření. To najde uplatnění nejen při přípravě tradičních perníčků, ale i dalších druhů slavnostního cukroví.
V hlavní roli mandle
Jemná delikátní chuť mandlí je něco, bez čeho se neobejdou cukráři a pekaři snad na všech kontinentech. Kromě mandlové mouky, která je základem pravých francouzských makronek nebo ji můžete přidat do išlských dortíčků, využijete i mandle nasekané na kousky či půlené, které krásně ozdobí mnoho druhů cukroví.
Tip: Báječně chutnají také společně se sušeným ovocem, jako jsou švestky nebo datle, a čokoládou.
S trochou alkoholu
I když ostřejším nápojům příliš neholdujete, udělejte jednou za rok výjimku. Pár kapek kvalitní lihoviny či likéru pozvedne chuť vánočních dobrůtek na vyšší level. To vědí kuchaři i kuchařky na celém světě, kteří používají aromatický rum, whisky nebo třeba griotku k dochucení zejména nepečeného cukroví nebo náplní.
Čokoládové opojení
Co by to bylo za vánoční hodování bez kvalitní čokolády. Ta se hodí nejen k polévání a zdobení drobných kousků, ale také ji v podobě peciček můžete zapéct do pravých amerických cookies nebo v ní obalit sušené ovoce či ořechy.
Sušené ovoce
Kdo by se vykrajoval a pekl se složitými druhy, zejména v horkém podnebí, když stačí vzít datle, švestky nebo rozinky a připravit z nich rychlé a vynikající sladké pohoštění? Ale jestli se vám přece jen chce zatopit v troubě, pak rozhodně vyzkoušejte datlovo-fíkové panforte z Itálie.





















