Žemlový věnec

Vyzkoušejte si doma upéct vlastní pečivo.

Obtížnost

Střední

Vaření 60 min

Ingredience

6 PORCE +

Na posypání:

Postup

  1. Připravíme si základní těsto na toastový chléb (z 500 g hladké mouky, 20 g droždí, špetky cukru, lžičky soli a vlažné vody). Z vykynutého těsta vyválíme menší váleček a odkrajujeme asi 3 cm silné plátky.
  2. Z jednotlivých kousků vytvarujeme kulaté žemle, přičemž okraje spojíme na dolní straně, aby byl povrch hladký.
  3. Žemle spojíme kolem jedné středové na pomoučeném vále do věnce, povrch potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem a posypeme růzými druhy sypání, například mákem, hrubou solí, solí smíchanou s paprikou, tmavým s světlým sezamem nebo hoblinkami tvrdého sýra. Necháme znovu vykynout a pak upečeme v troubě předehřáté na 220 °C. Během pečení opět potřeme vodou, aby byl povrch lesklý.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    291 KCal

    13 %

    12 %

  • Energie

    1216 KJ

    13 %

    12 %

  • Sacharidy

    57,5 g

    65 %

    58 %

  • Vláknina

    3,0 g

    10 %

    10 %

  • Bílkoviny

    10,4 g

    17 %

    15 %

  • Tuky

    1,5 g

    2 %

    2 %

  • nasycené

    0,2 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Pikantní utopenci

Naučte se zavřit ty nejchutnější utopence.

Dýňová pomazánka

Zbyla vám z vaření dýně? Zužitkujte ji na pomazánku.

Chia pudink s ovocem

Chia pudink se hodí na snídani nebo jako zdravá svačinka do práce.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.