Žemlový věnec
Vyzkoušejte si doma upéct vlastní pečivo.
Postup
- Připravíme si základní těsto na toastový chléb (z 500 g hladké mouky, 20 g droždí, špetky cukru, lžičky soli a vlažné vody). Z vykynutého těsta vyválíme menší váleček a odkrajujeme asi 3 cm silné plátky.
- Z jednotlivých kousků vytvarujeme kulaté žemle, přičemž okraje spojíme na dolní straně, aby byl povrch hladký.
- Žemle spojíme kolem jedné středové na pomoučeném vále do věnce, povrch potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem a posypeme růzými druhy sypání, například mákem, hrubou solí, solí smíchanou s paprikou, tmavým s světlým sezamem nebo hoblinkami tvrdého sýra. Necháme znovu vykynout a pak upečeme v troubě předehřáté na 220 °C. Během pečení opět potřeme vodou, aby byl povrch lesklý.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
291 KCal
13 %
12 %
-
Energie
1216 KJ
13 %
12 %
-
Sacharidy
57,5 g
65 %
58 %
-
Vláknina
3,0 g
10 %
10 %
-
Bílkoviny
10,4 g
17 %
15 %
-
Tuky
1,5 g
2 %
2 %
-
nasycené
0,2 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA