Věžičky ze smetanových brambor
Jednoduchý pokrm z brambor, který působí luxusně.
Vaření 150 min
bez rozležení
Postup
- Brambory oloupeme a na struhadle nebo v robotu nakrájíme na slabé plátky. Česnek oloupeme a usekáme nadrobno. Brambory s česnekem dáme do hrnce a zalijeme smetanou. Přidáme lístky tymiánu, sůl, pepř a muškátový oříšek a necháme přejít varem.
- Zapékací misku nebo pekáč vytřeme máslem. Přendáme do ní brambory ve smetaně. Urovnáme je a trochu přimáčkneme. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi dvě hodiny, dokud se nevypeče všechna tekutina a povrch nebude zlatavý.
- Upečené brambory necháme do druhého dne vychladnou a rozležet. Plátky slaniny rozložíme na plech a nasucho opečeme dozlatova. Z vrstvy brambor vykrájíme formičkou ve tvaru kolečka malé věžičky. Ozdobíme je lístkem rukoly a plátkem slaniny.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
388 KCal
18 %
16 %
-
Energie
1624 KJ
18 %
16 %
-
Sacharidy
27,8 g
32 %
28 %
-
Vláknina
2,7 g
9 %
9 %
-
Bílkoviny
8,7 g
14 %
13 %
-
Tuky
26,2 g
40 %
37 %
-
nasycené
13,7 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA