Chytře a úsporně v kuchyni. Přečtěte si, kdo vyhrál Recyklovanou kuchařku

Autor:
aktualizováno  3. února 8:38
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Začátek roku se v kuchyni nese nejen ve stylu obligátního hubnutí, ale také šetření. Navíc je in neplýtvat, a tak si dejme dohromady několik triků a tipů, jak zajímavé vařit a přitom využít vše, co jsme nestačili spotřebovat. Podívejte se, kdo vyhrál v naší soutěži o krásnou a praktickou kuchařku.
Tradiční vánočka

Když vám zbude vánočka

Někdy se stane, že nakoupíte nebo upečete moc sladkého kynutého pečiva nebo cukroví či sušenek, které se nestačí sníst čerstvé. Nevadí. Připravte ze zbytků luxusní snídani nebo dezert.

Vánočka nebo mazanec skvěle poslouží pro přípravu žemlovky, sladkých toustů nebo „chudých rytířů“. Drobečky sušenek zase budou luxusní součástí sladkých pohárů nebo třeba variace na tiramisu či trifle. Inspirujte se našimi recepty, ale nebojte se ani experimentovat.

Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové aneb Moderní domácnost beze zbytku

SOUTĚŽ o Recyklovanou kuchařku Jitky Rákosníkové

Praktickou kuchařku, kde se dozvíte další rady, jak úsporně a přitom úžasně vařit a péct, získávají tyto čtenářky:

Iva Grácová
Veronika Cesarová
Helena Veselá

Všem gratulujeme a knihy posíláme poštou.

Pravidla soutěží najdete zde.

Trhané vepřové s topinkou + stepy

Když vám zbude chléb nebo bageta

Někdy se holt stane, že nakoupíte pečiva víc, než se stihne spotřebovat. Pak však oschlý chléb nebo gumové rohlíky už nikdo nechce. Nevyhazujte je, to by byla věčná škoda!

Udělejte si dokonalé topinky nebo bruschetty, zapečte je se sýrem nebo vejci, připravte báječnou žemlovku či sladký toast a uvidíte, jak se po nich zapráší. Výborná je i chlebová polévka nebo nákyp ve stylu „co dům dal“.

Ilustrační snímek

Když vám zbude vařené nebo pečené maso

I se zbytky vařeného nebo pečeného masa se dají dělat hotové zázraky. Oberte kosti, nakrájejte maso na kousky a přidejte ho do náplně do pirohů nebo knedlíčků, vmíchejte je do směsi na topinky nebo připravte rafinované slané palačinky, tortilly nebo placičky.

Bramborový koláč s cibulí

Když vám zbudou vařené brambory

Ani vychladlé vařené brambory nejsou rozhodně na vyhození. Můžete z nich připravit báječná zapečená jídla a nákypy (zde například využijete i zbylé pečené maso), můžete z nich připravit placky nebo placičky, nebo je rozmačkat a použít jako základ pro slaný koláč.

Rýžový nákyp s tvarohem a třešněmi

Když vám zbude vařená rýže

Ze zbylé uvařené rýže můžete připravit přidáním několika ingrediencí dokonalé rizoto, sladký nebo slaný nákyp nebo rýžovou kaši. Zkuste si také připravit zdravé rýžové placky nebo salát. Výborná je také smažená se zeleninou a sojovou omáčkou.

Pokud vám zbylo rýže opravdu maličko, určitě ji využijete do plněných paprik. Smíchejte ji s ochuceným mletým masem, dodá mu vzdušnost a náplň bude chutnější.

Tip: Pozor, v tepelně upravené rýži se mohou množit bakterie, které produkují toxin a mohou způsobovat bolesti břicha, průjem či nevolnost. Proto je nejlepší zbylou rýži zchladit pod tekoucí vodou, zcedit, přesypat do vzduchotěsné nádoby a uložit do chladničky. Vydrží tam až dva dny.

Jak nakládáte se zbytky jídla v kuchyni?

celkem hlasů: 0
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 7. března 2025. Anketa je uzavřena.
Vstoupit do diskuse

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Citronovo-banánový chlebík

Lehké

45 min

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.