Když vám zbude vánočka
Někdy se stane, že nakoupíte nebo upečete moc sladkého kynutého pečiva nebo cukroví či sušenek, které se nestačí sníst čerstvé. Nevadí. Připravte ze zbytků luxusní snídani nebo dezert.
Vánočka nebo mazanec skvěle poslouží pro přípravu žemlovky, sladkých toustů nebo „chudých rytířů“. Drobečky sušenek zase budou luxusní součástí sladkých pohárů nebo třeba variace na tiramisu či trifle. Inspirujte se našimi recepty, ale nebojte se ani experimentovat.
SOUTĚŽ o Recyklovanou kuchařku Jitky RákosníkovéPraktickou kuchařku, kde se dozvíte další rady, jak úsporně a přitom úžasně vařit a péct, získávají tyto čtenářky: Iva Grácová Všem gratulujeme a knihy posíláme poštou. |
Když vám zbude chléb nebo bageta
Někdy se holt stane, že nakoupíte pečiva víc, než se stihne spotřebovat. Pak však oschlý chléb nebo gumové rohlíky už nikdo nechce. Nevyhazujte je, to by byla věčná škoda!
Udělejte si dokonalé topinky nebo bruschetty, zapečte je se sýrem nebo vejci, připravte báječnou žemlovku či sladký toast a uvidíte, jak se po nich zapráší. Výborná je i chlebová polévka nebo nákyp ve stylu „co dům dal“.
Když vám zbude vařené nebo pečené maso
I se zbytky vařeného nebo pečeného masa se dají dělat hotové zázraky. Oberte kosti, nakrájejte maso na kousky a přidejte ho do náplně do pirohů nebo knedlíčků, vmíchejte je do směsi na topinky nebo připravte rafinované slané palačinky, tortilly nebo placičky.
Když vám zbudou vařené brambory
Ani vychladlé vařené brambory nejsou rozhodně na vyhození. Můžete z nich připravit báječná zapečená jídla a nákypy (zde například využijete i zbylé pečené maso), můžete z nich připravit placky nebo placičky, nebo je rozmačkat a použít jako základ pro slaný koláč.
Když vám zbude vařená rýže
Ze zbylé uvařené rýže můžete připravit přidáním několika ingrediencí dokonalé rizoto, sladký nebo slaný nákyp nebo rýžovou kaši. Zkuste si také připravit zdravé rýžové placky nebo salát. Výborná je také smažená se zeleninou a sojovou omáčkou.
Pokud vám zbylo rýže opravdu maličko, určitě ji využijete do plněných paprik. Smíchejte ji s ochuceným mletým masem, dodá mu vzdušnost a náplň bude chutnější.
Tip: Pozor, v tepelně upravené rýži se mohou množit bakterie, které produkují toxin a mohou způsobovat bolesti břicha, průjem či nevolnost. Proto je nejlepší zbylou rýži zchladit pod tekoucí vodou, zcedit, přesypat do vzduchotěsné nádoby a uložit do chladničky. Vydrží tam až dva dny.























