Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař
Jaroslave, vás na Instagramu sleduje přes 530 tisíc lidí, s uživateli internetu se dělíte o videorecepty na poctivá jídla z české i světové kuchyně a k tomu přidáváte svůj styl humoru, občas drsnější slovo a nadhled. Jaký je váš nejoblíbenější způsob přípravy vajec a proč?
Miluju míchaná vejce na francouzský způsob, hodně másla a pomalý způsob přípravy do krémové konzistence.
Jak důležitá je pro vás vizuální stránka snídaně?
Pro mě je priorita chuť, vizuální stránka je až na druhém místě. Nejsem žádný hračička při servírování, ale taky to na talíř nefláknu z výšky bez ladu a skladu.
Snídáte vejce často, nebo si je necháváte spíše na víkend?
Ano, často. třikrát až čtyřikrát týdně, někdy místo snídaně k večeři. Recepty střídám – někdy míchačky, jindy omeleta, příště hemenex nebo zastřená vejce. Doma máme vejce rádi všichni. Pro vejce jezdím dvakrát až třikrát měsíčně. Buď pro domácí nebo přímo do chovu z volného výběhu. Vajíčka v supermarketu koupím v nouzi párkrát do roka.
Jaké chyby lidé podle vás nejčastěji dělají při přípravě vajec?
Neříkám, že je to chyba, každý má rád vejce jinak, ale jak je žloutek ve smrti, tak si slepice namáhala zadek zbytečně. A je jedno, jestli jsou vařená, míchaná nebo smažená.
S halloumi, uzenou makrelou i pohankou. Saláty podle populárních foodblogerek![]() |
Tomáš Kočar alias @the_cotchi
Tomáši, vy vystupujete na sociálních sítích jako @the_cotchi, sdílíte recepty, které zvládne každý, kdo ví, kde má kuchyň, a máte rád jednoduchost na talíři, ale vyhrajete si s detaily. Prozraďte nám, jaký je váš nejoblíbenější způsob přípravy vajec a proč?
Určitě pošírované vejce. Je to sice trochu výzva, ale když se povede hned na první pokus, člověk má pocit, že zvládne cokoliv. Navíc tekutý žloutek na krémovém avokádu je čistá snídaňová radost.
Jak důležitá je pro vás vizuální stránka snídaně?
I když je servírování má nejslabší stránka, tak velmi. Jím očima a stejně tak většina lidí na sociálních sítích. Dobře naservírované jídlo je pro mě způsob, jak ze snídaně udělat malý rituál.
Snídáte vejce často, nebo si je necháváte spíše na víkend?
Jasně víkendová záležitost. V týdnu nestíhám, ale o víkendu si je rád v klidu vychutnám.
Jaké chyby lidé podle vás nejčastěji dělají při přípravě vajec?
Přehnaný spěch. Ať už jde o míchaná vejce na vysokém žáru nebo pošírování bez soli a octa. Vejce si zaslouží trochu trpělivosti a pak odvedou dokonalou práci. Taky nemusím úplně vysušený žloutek, ale nic proti gustu.
Večeře do půl hodiny. Co vaří kuchařky a kuchaři známí ze sociálních sítí![]() |
Jana Brůžková alias @jancabruzkova
Jani, váš profil na Instagramu obdivuje více než 57 tisíc sledujících, se kterými se dělíte o jednoduché a rychlé recepty, a také o různé vychytávky do kuchyně. Jaký je váš nejoblíbenější způsob přípravy vajec a proč?
Míchaná vajíčka jsou pro mě top! Je to klasika, která prostě nikdy nezklame – rychlá, sytá, jemná. Dají se dělat na tisíc způsobů. Ale miluju i experimenty – třeba turecká vejce s jogurtem, máslem a česnekem. To je symfonie chutí, která mě ráno probere líp než káva, i když na tu nikdy nezapomenu.
Jak důležitá je pro vás vizuální stránka snídaně?
Na vzhledu záleží. Ne kvůli Instagramu, ale protože krásné jídlo se tak trochu jinak jí a člověk má na něj větší chuť – pohladí vás, ještě než ochutnáte. A u snídaně to platí dvojnásob. Hezky naservírovaný talíř vám zvedne náladu a dá najevo, že tenhle den stojí za to.
Snídáte vejce často, nebo si je necháváte spíše na víkend?
Vejce si dopřávám podle nálady – často, někdy v týdnu, když potřebuji pořádnou snídani, jindy si je schovám na víkend, kdy je víc času a můžu si s nimi pohrát. Je to taková moje snídaňová odměna. A když mám čas, přihodím ještě avokádo, čerstvý chléb nebo třeba domácí pesto.
Jaké chyby lidé podle vás nejčastěji dělají při přípravě vajec?
Lidé vajíčka často převaří nebo přepečou – třeba míchaná vajíčka pak nejsou krémová, ale spíš suchá a tvrdá. A taky se často zapomíná na máslo. Dobré máslo dělá obrovský rozdíl! A poslední věc? Nedochucují. Přitom obyčejná sůl, pepř nebo čerstvé bylinky můžou udělat z vajec malý snídaňový zázrak.
Kremeš, věnečky i perníkové řezy. Tradiční zákusky podle známých foodblogerů![]() |























