Slaný koláč s bramborami a zkaramelizovanou cibulkou podle _s.p.o.l.u_
Po tomto koláči se vám budou dělat boule za ušima, jak dobře chutná.
Postup
- Těsto. Základem těsta bude poměr 3:2:1 (mouka – máslo – voda). Vše promícháme v robotu, přičemž budeme dbát na hlavní zásadu – budeme pracovat rychle a použijeme co nejvíce vychlazené máslo. Nebude nutné těsto zpracovat dokonale – malé nerozmíchané kousky másla se postarají o jeho křehkost. Hotové těsto zabalíme do folie a necháme alespoň půl hodiny vychladit v lednici. Poté rozválíme na pomoučněném válu těsto do požadovaného tvaru formy (například kruh o průměru 28 cm). Přeneseme ho do máslem vymazané formy a vrchní okraj ořízneme podle jejího tvaru. Dno těsta propíchneme několikrát vidličkou.
- Bramborový základ. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Připravené těsto potřeme zakysanou smetanou a poklademe bramborovými plátky. Lehce osolíme, opepříme a posypeme čerstvým oreganem.
- Karamelizovaná cibule. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a budeme ji pozvolna restovat na olivovém oleji se špetkou soli. Necháme ji pomalu zlátnout, až změkne a zesládne. Ke konci restování přidáme cukr, krátce promícháme a poté zalijeme balzamikovým octem a bílým vínem. Tekutinu necháme krátce odpařit, aby vznikla lesklá karamelizovaná cibule.
- Sestavení a zapékání. Na brambory rozprostřeme cibuli, přidáme hrst nasekaných hruškových křížal a vše zasypeme nastrouhaným čedarem.
- Pečení. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 40–50 minut, dokud brambory nezměknou a povrch se nezapeče krásně dozlatova.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
207 KCal
9 %
9 %
-
Energie
867 KJ
9 %
9 %
-
Sacharidy
19,9 g
23 %
20 %
-
Vláknina
1,6 g
5 %
5 %
-
Bílkoviny
4,8 g
8 %
7 %
-
Tuky
11,7 g
18 %
17 %
-
nasycené
6,9 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Archiv Ivany Hanusové