Ředkvičky Křupavá jarní pochoutka
Ředkvičky mají své nezastupitelné místo v českých kuchyních. Mají krátkou vegetační dobu a jsou tedy jednou z prvních zelenin, které se na jaře objevují na trhu. Obvykle se sklízí už v dubnu a květnu.
Výhody ředkviček: Jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé. Obsahují vitamin C, který podporuje imunitní systém, a také kyselinu listovou, která je důležitá pro zdraví buněk. Jsou nízkokalorické a mají vysoký obsah vody, což je činí ideálními pro hydrataci. Kromě toho ředkvičky obsahují antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před škodlivými volnými radikály.
Pro zdraví i štíhlé tělo. Dejte si salát s jarní cibulkou a ředkvičkami![]() |
Jak vybírat a připravovat ředkvičky: Při výběru ředkviček hledejte pevné, lesklé a svěží bulvy. Měly by být jasně červené, bez skvrn a prasklin. Zelené listy by měly být svěží, ne příliš zavadlé.
Ředkvičky mají skvělou křupavou texturu, kterou oceníte zejména v salátech, nebo je můžete nakrájet na plátky a přidat na chléb s máslem. Jsou také skvělé jako příloha k masům nebo sýrům, ať už syrové, nebo krátce povařené či marinované. Protože jsou velmi šťavnaté, skvěle oživí jakýkoli pokrm.
Ředkvičky podle Anny Částkové
Anna Částková, známá díky svému profilu @receptyodanicky, je úspěšná foodblogerka s více než 115 tisíci sledujícími na Instagramu. Jídlo a vaření je pro ni především zábavou a terapií v jednom.
Podle svých slov nemá ambice vytvářet prvotřídní kulinářské zážitky, spíše se snaží ostatní inspirovat k tomu, že vaření nemusí být povinnost, ale také zábava.
Většina jejích receptů představuje rychlá a snadná jídla, která jsou uvařená z kvalitních a běžně dostupných surovin. Snaží se, aby nejen prezentovala zdravý životní styl, ale také vykouzlila úsměv na tváři a utkvěla v paměti natolik, aby se lidé k receptům vždy s láskou vraceli.
Čtenářům a čtenářkám Receptů OnaDnes.cz prozradila Anička svůj recept na ředkvičkový salát s jogurtem. „Ředkvičky jsou podle mého názoru hrozně podceňovaná zelenina. Až si připravíte tento salát, zjistíte, jaké kouzlo v sobě skrývají. A jako bonus vám nevznikne ani trochu odpadu, protože do salátu spotřebujete jak ředkvičky, tak i jejich listy,“ řekla.
Chřest Král zeleniny
Chřest má krátkou sezonu, která obvykle trvá od dubna do června, což z něj činí vzácnou a ceněnou pochoutku. Pochází původně z oblasti Středomoří, ale v současnosti je pěstován v mnoha částech světa.
Výhody chřestu: Je bohatý na vlákninu, vitaminy A, C, E, K a vitaminy skupiny B, stejně jako na minerály – třeba draslík, železo a hořčík. Má velmi nízký obsah kalorií, což z něj činí ideální potravinu pro ty, kdo sledují svou hmotnost. Navíc je chřest výborný pro trávení, protože obsahuje prebiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru.
Jak vybírat, loupat i vařit chřest. Užijte si sezonu této báječné zeleniny![]() |
Jak vybírat a připravovat chřest: Při výběru chřestu se zaměřte na jeho vzhled – stonky by měly být pevné, lesklé a rovné, s uzavřenými hroty. Pokud je chřest měkký nebo nažloutlý, může to být známka stáří. Před přípravou je doporučeno odříznout dřevnaté konce chřestu, asi 2–3 cm od spodní části stonku.
Chřest lze připravit na mnoho způsobů: vařit, grilovat, péct nebo smažit. Rychlé blanšírování v horké vodě je ideální pro zachování chuti i výživových hodnot. Na grilu nebo v troubě zase získá krásnou kouřovou chuť.
Chřest podle Kristýny Stojaspalové
Kristýna Stojaspalová neboli kuchtyna_cz již pátým rokem sdílí své nadšení pro vaření a pečení se svými fanoušky na sociálních sítích. Na jejím blogu najdete inspiraci jak na odlehčená jídla, tak i kalorické bomby. Má ráda nejen svěží zeleninové pokrmy, ale také pečení sladkých dezertů či kváskování, které je podle ní skvělou formou terapie těstem.
Kristýna se s námi podělila o recept na své oblíbené bramborové noky s krůtím masem a chřestem. „Chřest nejenže přinese jarní svěžest do kuchyně, ale je také skvělým zdrojem vitaminů a minerálů. Jeho jemná chuť skvěle doplňuje krůtí maso a vytváří lahodnou a vyváženou kombinaci. Už si jaro bez chřestu nedovedu představit,“ prozradila.

























