Ředkvičky, nebo chřest? Trendy jarní zelenina podle kulinárních influencerek

Petra  Burgrová
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Sezonní zelenina je jedním z největších pokladů, které nám příroda nabízí. Mezi nejoblíbenější patří ředkvičky a chřest, jejichž sezona je tu coby dup. Podívejte se, jak si čerstvost a bohatství jarních chutí umí užít známé české kulinární influencerky Anna Částková a Kristýna Stojaspalová.
Ilustrační snímek

Ředkvičky Křupavá jarní pochoutka

Ředkvičky mají své nezastupitelné místo v českých kuchyních. Mají krátkou vegetační dobu a jsou tedy jednou z prvních zelenin, které se na jaře objevují na trhu. Obvykle se sklízí už v dubnu a květnu.

Výhody ředkviček: Jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé. Obsahují vitamin C, který podporuje imunitní systém, a také kyselinu listovou, která je důležitá pro zdraví buněk. Jsou nízkokalorické a mají vysoký obsah vody, což je činí ideálními pro hydrataci. Kromě toho ředkvičky obsahují antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před škodlivými volnými radikály.

Pro zdraví i štíhlé tělo. Dejte si salát s jarní cibulkou a ředkvičkami

Jak vybírat a připravovat ředkvičky: Při výběru ředkviček hledejte pevné, lesklé a svěží bulvy. Měly by být jasně červené, bez skvrn a prasklin. Zelené listy by měly být svěží, ne příliš zavadlé.

Ředkvičky mají skvělou křupavou texturu, kterou oceníte zejména v salátech, nebo je můžete nakrájet na plátky a přidat na chléb s máslem. Jsou také skvělé jako příloha k masům nebo sýrům, ať už syrové, nebo krátce povařené či marinované. Protože jsou velmi šťavnaté, skvěle oživí jakýkoli pokrm.

Anna Částková

Ředkvičky podle Anny Částkové

Anna Částková, známá díky svému profilu @receptyodanicky, je úspěšná foodblogerka s více než 115 tisíci sledujícími na Instagramu. Jídlo a vaření je pro ni především zábavou a terapií v jednom.

Podle svých slov nemá ambice vytvářet prvotřídní kulinářské zážitky, spíše se snaží ostatní inspirovat k tomu, že vaření nemusí být povinnost, ale také zábava.

Většina jejích receptů představuje rychlá a snadná jídla, která jsou uvařená z kvalitních a běžně dostupných surovin. Snaží se, aby nejen prezentovala zdravý životní styl, ale také vykouzlila úsměv na tváři a utkvěla v paměti natolik, aby se lidé k receptům vždy s láskou vraceli.

Čtenářům a čtenářkám Receptů OnaDnes.cz prozradila Anička svůj recept na ředkvičkový salát s jogurtem. „Ředkvičky jsou podle mého názoru hrozně podceňovaná zelenina. Až si připravíte tento salát, zjistíte, jaké kouzlo v sobě skrývají. A jako bonus vám nevznikne ani trochu odpadu, protože do salátu spotřebujete jak ředkvičky, tak i jejich listy,“ řekla.

Turecká vejce jsou moje oblíbená víkendová snídaně a až je vyzkoušíte podle mého receptu, myslím, že se stanou favority i u vás.

Ingredience:
6 lžic řeckého jogurtu nebo skyru
1/2 citrónu
4 vejce
50 g másla
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky uzené papriky
1/2 lžičky chilli vloček
čerstvé bylinky na dokončení
flatbread/naan či jiné pečivo k servírování

Celý recept mám na blogu pod názvem “Turecká vejce s jogurtem”. Pokud vám bude chutnat, budu ráda nejen za zpětnou vazbu tady na IG, ale třeba i za komentář k receptu přímo na blogu!

#recept #recepty #breakfast #cilbir #turkisheggs #trend #viral #food #vareni #easyrecipe #cooking #foodinspo #snadnerecepty #receptyodanicky

12. února 2025 v 17:35, příspěvek archivován: 21. března 2025 v 10:59
Chřest

Chřest Král zeleniny

Chřest má krátkou sezonu, která obvykle trvá od dubna do června, což z něj činí vzácnou a ceněnou pochoutku. Pochází původně z oblasti Středomoří, ale v současnosti je pěstován v mnoha částech světa.

Výhody chřestu: Je bohatý na vlákninu, vitaminy A, C, E, K a vitaminy skupiny B, stejně jako na minerály – třeba draslík, železo a hořčík. Má velmi nízký obsah kalorií, což z něj činí ideální potravinu pro ty, kdo sledují svou hmotnost. Navíc je chřest výborný pro trávení, protože obsahuje prebiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru.

Jak vybírat, loupat i vařit chřest. Užijte si sezonu této báječné zeleniny

Jak vybírat a připravovat chřest: Při výběru chřestu se zaměřte na jeho vzhled – stonky by měly být pevné, lesklé a rovné, s uzavřenými hroty. Pokud je chřest měkký nebo nažloutlý, může to být známka stáří. Před přípravou je doporučeno odříznout dřevnaté konce chřestu, asi 2–3 cm od spodní části stonku.

Chřest lze připravit na mnoho způsobů: vařit, grilovat, péct nebo smažit. Rychlé blanšírování v horké vodě je ideální pro zachování chuti i výživových hodnot. Na grilu nebo v troubě zase získá krásnou kouřovou chuť.

Kristýna Stojaspalová

Chřest podle Kristýny Stojaspalové

Kristýna Stojaspalová neboli kuchtyna_cz již pátým rokem sdílí své nadšení pro vaření a pečení se svými fanoušky na sociálních sítích. Na jejím blogu najdete inspiraci jak na odlehčená jídla, tak i kalorické bomby. Má ráda nejen svěží zeleninové pokrmy, ale také pečení sladkých dezertů či kváskování, které je podle ní skvělou formou terapie těstem.

Kristýna se s námi podělila o recept na své oblíbené bramborové noky s krůtím masem a chřestem. „Chřest nejenže přinese jarní svěžest do kuchyně, ale je také skvělým zdrojem vitaminů a minerálů. Jeho jemná chuť skvěle doplňuje krůtí maso a vytváří lahodnou a vyváženou kombinaci. Už si jaro bez chřestu nedovedu představit,“ prozradila.

Drožďová pomazánka,

Znáte? Děláte ?

My ji naprosto milujeme a máme na ni krásné vzpomínky z dětství. Příprava je snadná, rychlá a výsledek skvělý. Kvasnice během tepelné úpravy ztrácí svou typickou silnou chuť. Přidáním vajíček docílíme zjemnění. Šmrnc jsem dodala špekovým kořením od @lussk_koreni #dlouhodobaspoluprace

Na 3 porce:
100 g čerstvého droždí
2 lžíce sádla
1 menší cibule
3 vejce
špekové koření
majoránka
mletý kmín
pepř
K podávání:
chléb
kyselé okurky
nakládaná cibule
čerstvá petrželka

Postup:
Cibuli nakrájíme najemno. V pánvi rozpálíme sádlo, na kterém opečeme cibuli dozlatova. Nasypeme rozdrobené droždí, které necháme na pánvi za občasného zamíchání rozpustit. Přidáme rozkvedlaná vajíčka a mícháme do zhoustnutí. Ochutíme špekovým kořením, majoránkou, mletým kmínem a pepřem. Na křupavém chlebu s kyselou okurkou a nakládanou cibulkou je to prostě požitek. Přejeme dobrou chuť.

#jidlo #recept #pomazanka #drozdi #koreni #milujijidlo #rychlyrecept #laskavkuchyni #reels #instagood #instalike #insta #instadaily #videorecept #video #recept #kvasnice #jidlojezaklad #jidlonaprvnimmiste #jidlojezivot #inspiration #inspiracekuchyne

27. února 2025 v 17:32, příspěvek archivován: 21. března 2025 v 10:57

Které jarní zelenině dáváte přednost?

celkem hlasů: 0
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 10. května 2025. Anketa je uzavřena.
Vstoupit do diskuse

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Citronovo-banánový chlebík

Lehké

45 min

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.