Ivana Jindřichová @catandcookcz
Jídlo, vaření a pečení jsou pro Ivanu životní vášní, kterou sdílí především na svém blogu, ve vlastních kuchařkách a na sociálních sítích. Zaměřuje se hlavně na tradiční recepty z celého světa, neustále se učí o surovinách i různých kuchařských technikách a všechno pak vtipně a srozumitelně předává své komunitě napříč všemi platformami.
Protože každý v současné době řeší vyhazování potravin, rozhodla se Ivana napsat dvojici kuchařek s názvem Zbytková. Jedna se věnuje zbytkům, jako jsou mléčné výrobky, maso (například z vývaru), pečivo, přílohy (např. vařené brambory, těstoviny či rýže) a druhá kuchařka je zaměřená pouze na zeleninu. Najdete v ní recepty, které zužitkují zbytky smutné zeleniny z lednice nebo naopak přebytky zeleniny ze zahrádky. Díky tomu, jak doufá, lidé ušetří peníze, budou méně vyhazovat a tím ušetří i naší planetě.
Ivko, vaříte polévky často? Jsou součástí vašeho běžného jídelníčku?
Polévky jsou moje láska už od malička a tuhle tradici si s sebou nesu i do mé rodiny.
Jaký typ polévek máte nejraději – lehké vývary, hutné krémy, nebo třeba studené varianty?
Polévku musím mít horkou, takže studené verze nejsou úplně pro mě. Asi nejvíc miluji tradiční vývar s knedlíčky a domácími nudlemi, dále miluji zelňačku, bramboračku a podobné typy polévek. Ale nepohrdnu ani lahodnou krémovou polévkou.
Jak pracujete s texturami a dochucením – přidáváte křupavé prvky, bylinky, semínka, oleje?
Ano, textury jsou pro mě moc důležité nejen kvůli focení receptů, ale i kvůli finálnímu dojmu z pokrmu – ať už vizuálnímu nebo chuťovému. Nejraději k polévce přikusuji topinku potřenou pestem a na krémovou polévku vždy sypu nějaká semínka, čerstvé bylinky a zakápnu ji třeba smetanou.
Která méně tradiční surovina vás někdy v polévce mile překvapila?
Určitě ředkvičky, protože ředkvičková polévka je naprosto lahodná. Mixuji do ní i listy, je to tím pádem i taková zero waste polévka – samozřejmě ji najdete v mé nové kuchařce Zbytková Zeleninová, která se věnuje právě omezení plýtvání.
Hrušky jako most mezi tradicí a inovací. Podzimní recepty podle foodblogerů![]() |
Petra Sálusová @varimpecumiluju
Na Instagramu Petru najdete jako @varimpecumiluju – a ta přezdívka není vůbec náhodná. Vaření i pečení patří k jejím nejoblíbenějším činnostem už od dětství, kdy s radostí připravovala jídlo pro celou rodinu. Kuchyně je pro ni takové malé útočiště, kde se může kreativně vyřádit a zároveň si odpočinout – taková terapie na talíři.
Na svém profilu na Instagramu sdílí recepty, které tvoří s láskou a s chutí inspirovat ostatní. Chce lidem ukázat, že vaření není žádná alchymie – ale zábava, při které se dá krásně tvořit, hrát si a objevovat radost z jídla.
Petro, vaříte polévky často? Jsou součástí vašeho běžného jídelníčku?
Ano! Já jsem tak trochu „polévkový člověk“ už od malička. Polévky mě provází od dětství, a hlavně na podzim se k nim ráda vracím – zahřejí, provoní celý byt a mají pro mě kouzlo domova. Lehké polévky ale vařím pravidelně.
Jaký typ polévek máte nejraději – lehké vývary, hutné krémy, nebo třeba studené varianty?
Nejvíc mi chutnají hutné krémy, jsou pro mě taková sytá náruč v misce. Ale přiznávám, že kuřecí vývar od maminky nebo babičky má u nás v rodině legendární status – ten nikdy neodmítnu. Takový vývar má prostě kouzlo, které se nedá ničím nahradit.
Jak pracujete s texturami a dochucením – přidáváte křupavé prvky, bylinky, semínka, oleje?
Mám ráda, když polévka není jen o jedné textuře. Takže křupavý prvek je u mě skoro nutnost, třeba opečené krutony nebo semínka. K tomu bylinky, které dodají svěžest. A ráda sahám i po dochucovacích olejích. Taková kapka dýňového nebo chilli oleje umí polévku úplně rozsvítit.
Která méně tradiční surovina vás někdy v polévce mile překvapila?
Jednou mě úplně nadchla polévka z pečené hrušky s kořenovou zeleninou – kombinace sladkého a slaného byla nečekaná, ale skvělá! Nebo třeba kokosové mléko v dýňové polévce – dodá jí jemnost a exotický šmrnc, který bych dřív ani nehledala.
S brokolicí i karamelizovanou cibulkou. Slané koláče podle foodblogerek![]() |
Kristýna Stojaspalová @kuchtyna_cz
Svůj profil Kristýna založila v roce 2021 na popud kamarádek – a od té doby na něm sdílí sladké i slané recepty pro děti i dospělé. Také se věnuje kváskování, které ji naprosto uchvátilo. V příštím roce by chtěla začít pořádat kurzy a předávat své zkušenosti dál.
Zdá se tedy, že se tato mladá dáma už do své původní profese ve zdravotnictví nevrátí. Plánuje se věnovat tomu, co ji opravdu baví: tvorbě receptů, focení jídla a natáčení videoreceptů.
Kristýno, vaříte polévky často? Jsou součástí vašeho běžného jídelníčku?
Polévky vařím většinou jen o víkendu, protože kluci mají jídlo ve školce. Naposled jsem vařila krém z červené čočky s kořenovou zeleninou a moc jsme si pochutnali.
Jaký typ polévek máte nejraději – lehké vývary, hutné krémy, nebo třeba studené varianty?
Nejraději máme vývary nebo právě krémové polévky, studeným moc neholdujeme. Asi za úplně nejlepší považuji poctivý dlouho tažený slepičí vývar, s domácími nudlemi od babičky a játrovými knedlíčky.
Jak pracujete s texturami a dochucením – přidáváte křupavé prvky, bylinky, semínka, oleje?
Moc ráda do krémových polévek přidávám krutonky z pečiva opečené na másle dokřupava. Zakápnutí třeba dýňovým olejem polévce dodá skvělý šmrnc.
Která méně tradiční surovina vás někdy v polévce mile překvapila?
Z netradičních surovin mě v polévce zaujala miso pasta, umami bomba i do klasické bramboračky.
Recepty na další dokonalé krémové polévky i vývary najdete v rubrice iDnes.cz/Recepty. |






















