Šťavnaté maliny. Poklad léta, který voní po slunci a vzpomínkách na dětství

Petra  Burgrová
Fotogalerie1

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Když dozrávají v zahradách nebo se na nás smějí z farmářských stánků, těžko jim odolat. A právě teď, uprostřed vrcholné sezony malin, jsme oslovili několik foodblogerů, kteří se nebojí experimentovat. V článku najdete nejen inspirativní recepty, ale i malé osobní výpovědi. O tom, jak chutná léto. A o tom, jak z obyčejné hrsti malin vznikne zážitek.
Veronika Smolíková

Veronika Smolíková @verisweet.cz

Příprava sladkých dezertů Veroniku provází už řadu let, ale naplno se mu začala věnovat ve chvíli, kdy chtěla upéct dort pro svého syna k prvním narozeninám. Tehdy pečení propadla a vydrželo ji to až dodnes. Postupně začala své výtvory sdílet na Instagramu, kde dnes najdete nejen recepty na dorty, ale i další oblíbené dezerty, stejně jako tipy a triky pro pečení.

Veroniko, jaký malinový recept jste pro čtenáře připravila a proč právě tenhle?
Připravila jsem malinovo-pistáciový dort, protože tahle kombinace je za mě nadčasová klasika. Maliny dodají dortu svěžest, pistácie zase jemnost a příjemně oříškovou chuť. Společně tvoří dokonale vyvážený celek, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko.

Co pro vás maliny znamenají?
Maliny patří mezi mé nejoblíbenější suroviny – skvěle se kombinují s různými chutěmi a zároveň jsou výborným prvkem pro zdobení dezertů a dortů.

Maliny – raději čerstvé do pusy, nebo zavařit či zamrazit a uchovat si léto na horší časy?
Maliny miluju ve všech podobách – ať jsou v jakékoli formě, vždycky chutnají skvěle a připomenou léto i uprostřed zimy.

S čím maliny nejraději kombinujete?
Nejraději je kombinuju právě s pistáciemi, ale mezi moje další oblíbené kombinace patří i maliny s čokoládou nebo kokosem.

Simona Tomášková

Simona Tomášková @_baking_monkey_

K pečení se dostala zhruba ve čtrnácti letech, když začala připravovat narozeninové dorty pro rodinu a přátele. Postupně ji to začalo bavit natolik, že se pustila i do náročnějších výzev, například francouzských dezertů v rámci různých instagramových soutěží.

V roce 2020, během pandemie, se odhodlala založit svůj pečicí instagramový profil. Snaží se na něm kombinovat zdravější varianty známějších dezertů a také vymýšlet své vlastní jednoduché dezerty. Nechybí ale ani klasické recepty plné másla a cukru.

Simono, jaký malinový recept jste pro čtenáře připravila a proč právě tenhle?
Připravila jsem malinové kynuté šneky s bílou čokoládou a malinami. Tento recept je skvělou kombinací sladkého, kyselkavého a jemně oříškového — a já jsem se rozhodla připravit je právě proto. Chtěla jsem trochu obměnit známé skořicové šneky a zároveň neznám nikoho, kdo by kynuté neměl rád. Také jsem chtěla ukázat, že není potřeba se kynutého těsta bát a je dobré dát mu šanci. Kombinace malin, bílé čokolády a pistácií jde skvěle dohromady a vytvoří úžasné spojení chutí.

Co pro vás maliny znamenají?
Pro mě osobně maliny znamenají léto. Ale ano, přiznávám, že každý dezert s nimi vypadá krásně, tudíž jsou i velmi instagram friendly jako dekorace nejrůznějších dezertů.

Věděli jste, že...

...maliny nejsou jen červené? Existují i žluté, černé nebo fialové odrůdy – a každá chutná trochu jinak.

...mají v sobě více vlákniny než většina jiného ovoce a jejich sezona se rozprostírá od června klidně až do září?

Maliny – raději čerstvé do pusy, nebo zavařit nebo zamrazit a uchovat si léto na horší časy?
Moc ráda malinami zdobím narozeninové dorty. Používám je celé i po rozkrojení jako dekoraci, jsou podle mého zkrátka fotogenické. Malinový rozvar jako dortová náplň je také v mém okolí velmi oblíbený, takže se na maliny můžu spolehnout během celého roku. Takže: čerstvé maliny na zdobení dezertů a mražené do malinového rozvaru.

S čím maliny nejraději kombinujete?
Zaručeně osvědčená kombinace – horké maliny se šlehačkou – nemá chybu. Pak samozřejmě maliny s bílou čokoládou a pistáciemi, což je i hlavní kombinace v mém receptu. Tahle trojice je chuťová jistota, ke které se ráda vracím. A v neposlední řadě spojení malin s hořkou čokoládou.

Sladce to jde i bez cukru. Zdravé a chutné dezerty podle foodblogerek

Kateřina Látalová

Kateřina Látalová @bakingwithkate_

Kateřina pracuje v kavárně a na svém instagramovém profilu sdílí rychlé a jednoduché recepty z běžně dostupných surovin. Najdete u ní nápady na snídaně, obědy, večeře i sladké tečky na závěr dne – pečené i nepečené. Každý si u ní najde to své. A podle zpráv, které dostává, si vaření a pečení díky jejím receptům oblíbí i ti, kteří se kuchyni obvykle vyhýbají.

Katko, jaký malinový recept jste pro čtenáře připravila a proč právě tenhle?
Připravila jsem malinové tiramisu – nepečený dezert, který miluju a v létě je nutnost si ho připravit.

Co pro vás maliny znamenají?
Chuť léta, svěžest a zároveň dětství, kdy jsem chodívala jako malá na ty nejlepší maliny na zahrádku k babičce.

Maliny – raději čerstvé do pusy, nebo zavařit nebo zamrazit a uchovat si léto na horší časy?
Určitě čerstvé ze zahrádky, ale zároveň si je ráda zamrazím a pak v zimě vytáhnu do nějakého koláče.

S čím maliny nejraději kombinujete?
Maliny mám nejradši v kombinaci s čokoládou, takové sušené maliny v bílé čokoládě nikdy neodmítnu.

Jindřich Ton

Jindřich Ton @jindrich_ton

Na sociálních sítích se věnuje tvorbě receptů, které baví nejen chutí, ale i vizuálem. Těší ho vymýšlet recepty, které jsou jednoduché, ale mají nápad – jednou je to lehčí fresh varianta, jindy poctivá domácí „prasárna“. Cílem je ukazovat, že vaření může být zábavné, dostupné a kreativní.

Jindro, jaký malinový recept jste pro čtenáře připravil a proč právě ten?
Připravil jsem nepečený malinový cheesecake – je jednoduchý, osvěžující a přitom vypadá jako z cukrárny. Maliny mu dodávají perfektní nakyslý šmrnc, který skvěle vyvažuje sladký krém. Je to recept, po kterém se u nás doma jen zapráší.

Co pro vás maliny znamenají?
Maliny jsem měl vždycky moc rád. V dětství jsem kvůli onkologickému onemocnění trávil hodně času v nemocnici, takže léto strávené doma a miska čerstvých malin – to bylo pro mě něco výjimečného. Dodnes si tu chuť spojuji s volností a s létem, možná proto je mám tak spojené s pohodou.

Maliny – raději čerstvé do pusy, nebo zavařit/zamrazit a uchovat si léto na horší časy?
Ideálně rovnou do pusy! Ale když jich mám hodně, klidně i do mrazáku – v zimě z nich pak dělám rozvar nebo smoothie.

S čím maliny nejraději kombinujete?
Maliny skvěle fungují s bílou čokoládou, vanilkou, mascarpone nebo jogurtem. A taky s drobenkou – malinový crumble je vždycky sázka na jistotu.

Liliana Plačkovová

Liliana Plačkovová @jmenuji.se.liliana

Na svém blogu sdílí Liliana vášeň pro dobré a poctivé sezonní jídlo, a k věcem, co mají duši – třeba ke starému nádobí s příběhem nebo k radosti, kterou přináší její vlastní zahrádka. Váží si každé suroviny, proto se u ní hvězdou kuchyně stane i obyčejná brambora. Kromě receptů přidává i recenze kuchařek a sem tam nechá nahlédnout do svého každodenního života.

Liliano, jaký malinový recept jste pro čtenáře připravila a proč právě tenhle?
Připravila jsem jednoduchý recept na palačinky se šlehaným malinovým tvarohem. Palačinky milují děti i dospělí a jsou velmi variabilní. A léto vybízí ke kombinování se sezonním ovocem, jako jsou třeba maliny. Kyselkavost malin si s jemností tvarohu velmi rozumí a šlehaný malinový tvaroh lze podávat i samostatně jako dezert do skla. Chuť malin v něm krásně vynikne!

Co pro vás maliny znamenají?
Ráda vyhledávám tradiční suroviny, které si pamatujeme z dětství, a to maliny přesně jsou. Jsou pro mě vzpomínkou na dědu s babičkou a na jejich zahrádku, která byla plná malin, rybízu a angreštu. Jsou to vzpomínky, které se vám z hlavy nikdy nevytratí.

Maliny – raději čerstvé do pusy, nebo zavařit nebo zamrazit a uchovat si léto na horší časy?
Přiznám se, že zeleninu i ovoce mám nejraději čerstvé. Pokud ho nejsou vyloženě přebytky, tak se vždy snažím, abychom vše okamžitě zkonzumovali. Co si nevypěstuji, tak toho koupím v sezoně jen takové množství, které můžeme okamžitě sníst. Maliny máme na zahradě a máme jich tak akorát, abychom si je užili čerstvé, část pak použiji do koláčů a buchet.

S čím maliny nejraději kombinujete?
Malinám to sluší s tvarohem, šlehačkou, ale překvapivě i v salátech a s masem. Zrovna nedávno jsem je přidávala do listového salátu k hovězímu steaku. K červenému masu jsou výtečné! A pak je mám moc ráda do koláčů z křehkého těsta.

Sladké, voňavé a s chutí léta. Meruňky v kuchyni českých foodblogerů

Vstoupit do diskuse

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Citronovo-banánový chlebík

Lehké

45 min

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.