Elegantní hvězda nejen středomořské kuchyně. Šťavnatý lilek v hlavní roli

Autor:

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Lilek je se svou lesklou temně fialovou slupkou a jemnou dužinou víc než jen krásná zelenina. Je to skutečný poklad, který si zaslouží místo i ve vaší kuchyni. Proč ho vlastně zařadit do jídelníčku a jak ho nejlépe připravit?
Ilustrační snímek

Od předkrmu po salát

Lilek je plný antioxidantů, které pomáhají chránit naše buňky před poškozením a posilují imunitní systém. Je také bohatý na vlákninu, která je mimo jiné klíčová pro správné trávení. Kromě toho lilek neboli baklažán obsahuje vitamíny B a C a minerály jako draslík a hořčík. A co je nejlepší? Díky tomu, že má málo kalorií, si ho můžete užívat bez výčitek.

Od pizzy přes burritos až po ratatouille. Rajčata na cestě kolem světa

Lilek je v kuchyni nesmírně variabilní. Můžete ho použít na stovky způsobů, ať už chystáte lehkou svačinku, vydatný oběd, nebo elegantní večeři. Lilek je zkrátka klenot, který by neměl chybět na žádném stole. Tak se nebojte experimentovat a objevte všechny jeho tváře. Máme pro vás spoustu tipů.

Grilované lilkové rolky

Předkrmy

Co takhle vyzkoušet babaganoush? Tento lahodný blízkovýchodní dip z pečeného lilku, tahini a citronové šťávy je ideální k pečivu nebo zeleninovým hranolkům.

Lilek můžete také nakrájet na tenké plátky, osmažit dozlatova a podávat s česnekovým dipem nebo ho potřít pomazánkou z čerstvého sýra a zarolovat.

Grilovaný lilek se sýrem

Na grilu

Grilovaný lilek je letní klasika. Plátky lilku potřete olivovým olejem, osolte a opepřete a dejte na rozpálený gril. Skvěle se hodí jako příloha k masu, nebo ho můžete podávat s rajčaty a fetou.

Zapečený lilek s kuskusem

Plněný a zapečený

Vydlabaná dužina lilku si skvěle rozumí s mletým masem, sýrem, bylinkami nebo kuskusem. Naplňte lilky směsí, posypte strouhaným sýrem a pečte je dozlatova. Tento pokrm je plný chutí a zasytí i toho největšího jedlíka. Vyzkoušet můžete i další zajímavé kombinace.

Musaka

S masem, rajčaty i sýrem

Lilek nebo také baklažán je nezbytnou součástí mnoha středomořských pokrmů. Zkuste si připravit třeba ratatouille, francouzskou zeleninovou směs, kde lilek hraje hlavní roli. Nebo ho přidejte do kari, guláše či zeleninového ragú, kde skvěle absorbuje všechny chutě.

Nudlový salát s lilkem

Do salátu

Ať už grilovaný, nebo pečený, lilek dodá salátům zajímavou texturu a chuť. Zkuste ho zkombinovat s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou, vše nakonec zalijte zálivkou z citronové šťávy a olivového oleje. Můžete ho také smíchat s rukolou, sušenými rajčaty a balkánským sýrem.

Používáte v kuchyni lilek?

celkem hlasů: 68
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 13. září 2025. Anketa je uzavřena.
Vstoupit do diskuse

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Citronovo-banánový chlebík

Lehké

45 min

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.