Od předkrmu po salát
Lilek je plný antioxidantů, které pomáhají chránit naše buňky před poškozením a posilují imunitní systém. Je také bohatý na vlákninu, která je mimo jiné klíčová pro správné trávení. Kromě toho lilek neboli baklažán obsahuje vitamíny B a C a minerály jako draslík a hořčík. A co je nejlepší? Díky tomu, že má málo kalorií, si ho můžete užívat bez výčitek.
Od pizzy přes burritos až po ratatouille. Rajčata na cestě kolem světa![]() |
Lilek je v kuchyni nesmírně variabilní. Můžete ho použít na stovky způsobů, ať už chystáte lehkou svačinku, vydatný oběd, nebo elegantní večeři. Lilek je zkrátka klenot, který by neměl chybět na žádném stole. Tak se nebojte experimentovat a objevte všechny jeho tváře. Máme pro vás spoustu tipů.
Předkrmy
Co takhle vyzkoušet babaganoush? Tento lahodný blízkovýchodní dip z pečeného lilku, tahini a citronové šťávy je ideální k pečivu nebo zeleninovým hranolkům.
Lilek můžete také nakrájet na tenké plátky, osmažit dozlatova a podávat s česnekovým dipem nebo ho potřít pomazánkou z čerstvého sýra a zarolovat.
Na grilu
Grilovaný lilek je letní klasika. Plátky lilku potřete olivovým olejem, osolte a opepřete a dejte na rozpálený gril. Skvěle se hodí jako příloha k masu, nebo ho můžete podávat s rajčaty a fetou.
Plněný a zapečený
Vydlabaná dužina lilku si skvěle rozumí s mletým masem, sýrem, bylinkami nebo kuskusem. Naplňte lilky směsí, posypte strouhaným sýrem a pečte je dozlatova. Tento pokrm je plný chutí a zasytí i toho největšího jedlíka. Vyzkoušet můžete i další zajímavé kombinace.
S masem, rajčaty i sýrem
Lilek nebo také baklažán je nezbytnou součástí mnoha středomořských pokrmů. Zkuste si připravit třeba ratatouille, francouzskou zeleninovou směs, kde lilek hraje hlavní roli. Nebo ho přidejte do kari, guláše či zeleninového ragú, kde skvěle absorbuje všechny chutě.
Do salátu
Ať už grilovaný, nebo pečený, lilek dodá salátům zajímavou texturu a chuť. Zkuste ho zkombinovat s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou, vše nakonec zalijte zálivkou z citronové šťávy a olivového oleje. Můžete ho také smíchat s rukolou, sušenými rajčaty a balkánským sýrem.
























