Beef Stew z jednoho hrnce s tymiánem podle @slanejtom

4 hodnocení

Klasické hovězí dušené maso, pochází původně z Velké Británie a Irska. Vzniklo jako syté a výživné jídlo pro dlouhé zimní večery a postupně si našlo oblibu po celém světě. Kouzlo tohoto jídla spočívá v jednoduchosti, vše se připravuje v jednom hrnci, chutě se pomalu propojují a výsledkem je vydatné a aromatické jídlo.

Obtížnost

Lehké

Vaření 35 min

bez vaření

Ingredience

5 PORCE +

Na 4-6 porcí:

Postup

  1. Příprava masa: Hovězí nakrájíme na kostky cca 3×3 cm. Osolíme a opepříme.
  2. Opečení: V hlubokém hrnci rozehřejeme olej a maso ze všech stran opečeme dozlatova. Poté ho vyjmeme a dáme stranou.
  3. Základ: Do hrnce přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a krátce ho orestujeme.
  4. Zelenina: Přidáme nakrájenou mrkev, celer a brambory. Promícháme.
  5. Vaření: Vrátíme maso do hrnce, zalijeme ho vývarem tak, aby bylo téměř ponořené. Přidáme tymián, bobkové listy a případně worcesterskou omáčku.
  6. Dušení: Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a budeme dusit na mírném ohni pod pokličkou 1,5–2 hodiny, dokud maso nebude měkké a omáčka hustá. Občas promícháme a podle potřeby dolijeme vývar.
  7. Dochucení: Na závěr dochutíme solí a pepřem. Vyjmeme větvičky tymiánu a bobkové listy.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    303 KCal

    14 %

    13 %

  • Energie

    1270 KJ

    14 %

    13 %

  • Sacharidy

    13,6 g

    15 %

    14 %

  • Vláknina

    3,4 g

    11 %

    11 %

  • Bílkoviny

    38,3 g

    61 %

    56 %

  • Tuky

    10,0 g

    15 %

    14 %

  • nasycené

    2,0 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Tipy: Pro intenzivnější chuť můžete maso před opečením lehce obalit v hladké mouce. Podávejte jen s dušenými brambory z hrnce, ale skvělý je také krajíc dobrého chleba.

Autor:

Podobné recepty

Kapustičkový buřtguláš

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Uvařte si italské jídlo od základů.

Uzené s bramborovým knedlíkem a špenátem

Česká klasika, které nikdy neomrzí.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.