Švestkové chutney podle @mamma_maria_chef
Chutney přicestovalo do našich krajů z Indie. Tento „džem“ si můžete připravit nejen ze švestek, ale i z jablek, hrušek, dýně, mrkve, kombinujte, co máte rádi.
Postup
- Do rozehřátého kastrolu nalijeme olej a osmahneme na něm cibuli nakrájenou na klínky dosklovata, přidáme zázvor a znovu osmahneme.
- Osolíme, cibule pustí vodu a uvolní šťávy z cibule a zázvoru, přidáme na měsíčky nakrájené švestky a jablka, opečeme, zastříkneme jablečným octem, rumem, ochutíme citronovou kůrou, cukrem, promícháme a přivedeme k varu. Podle potřeby podlijeme horkou vodou, zaklopíme poklicí a vložíme do trouby vyhřáté na 180 C.
- Pečeme asi 1 hodinu, v průběhu pečení zamícháme a ke konci pečení odklopíme poklici. Přendáme zpět na sporák, pokud je třeba, přebytečnou tekutinu ještě zredukujeme a dochutíme podle vlastního gusta. Chutney má konzistenci našeho džemu/marmelády.
- Vroucí chutney naplníme do důkladně vymytých sklenic (sklenice po vypaření horkou vodou vyplachuji ještě rumem, stejně tak víčka), dobře uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Takto necháme zchladnout a máme zavařeno.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
232 KCal
11 %
10 %
-
Energie
970 KJ
11 %
10 %
-
Sacharidy
37,7 g
43 %
38 %
-
Vláknina
7,9 g
26 %
26 %
-
Bílkoviny
2,4 g
4 %
4 %
-
Tuky
6,2 g
10 %
9 %
-
nasycené
0,8 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Archiv Maria Froydová