Jehněčí kolínko s hráškovým pyré a Yorkshirským pudinkem

Vyzkoušejte tradiční anglické jídlo, které vás ohromí svou lahodnou kombinací.

Obtížnost

Náročné

Vaření 200 min

Ingredience

4 PORCE +

Jehněčí kolínka:

Mátovo-hráškové pyré:

Yorkshirský pudink:

Postup

  1. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme ji nahrubo. Cibuli nakrájíme na kostičky. Jehněčí kolínka omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme.
  2. V silnostěnném hrnci rozehřejeme olej a kolínka na něm ze všech stran opečeme dozlatova. Dáme je stranou, do hrnce přidáme kořenovou zeleninu s cibulí a pozvolna restujeme na mírném plameni za občasného míchání do tmavohnědé barvy (cca 20-30 minut).
  3. Jakmile je zelenina opečená, přidáme brusinkový džemem s rajčatovým protlakem a krátce zarestujeme. Poté zalijeme červeným vínem, přidáme bylinky a koření a přivedeme k varu (víno necháme zcela vyvařit).
  4. Jakmile je veškerá tekutina odpařená, přilijeme vývar, opět přivedeme k varu a kolínka vrátíme do hrnce. Na závěr přidáme celou neoloupanou palici česneku, přiklopíme pokličkou a dáme péct na 120-180 minut do trouby předehřáté na 150 °C. Zhruba v polovině maso zkontrolujeme a případně podlijeme trochou vody.
  5. Jakmile jsou kolínka dostatečně měkká, vyndáme je z omáčky a zabalíme do alobalu. Omáčku propasírujeme a dochutíme solí a pepřem.
  6. Hrášek povaříme 4 minuty, scedíme ho a spolu s máslem, solí, pepřem a lístky máty promixujeme nahrubo.
  7. Yorkshirský pudink připravíme těsně před podáváním. Do muffinové formy rozlijeme olej tak, aby dno jednotlivých muffinů bylo pokryté tenkou vrstvou oleje. Plech na muffiny s olejem dáme na 10-15 minut rozpálit do trouby vyhřáté na 250 °C.
  8. Mezitím v misce rozšleháme pomocí elektrického šlehače vejce s moukou, špetkou soli a mlékem. Měli bychom získat dokonale hladké těstíčko, které přelijeme do džbánku. Jakmile je olej dostatečně rozpálený, vlijeme těstíčko do formiček na muffiny tak, aby byly plné až téměř po okraj. Plech vrátíme do trouby a pečeme 10-12 minut dozlatova (během pečení troubu neotvíráme).
  9. Upečená jehněčí kolínka podáváme s omáčkou, yorkshirským pudinkem a mátovo-hráškovým pyré.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    910 KCal

    41 %

    38 %

  • Energie

    3806 KJ

    41 %

    38 %

  • Sacharidy

    69,0 g

    78 %

    69 %

  • Vláknina

    17,4 g

    58 %

    58 %

  • Bílkoviny

    51,8 g

    82 %

    76 %

  • Tuky

    39,6 g

    61 %

    57 %

  • nasycené

    13,3 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Jehněčí hřbet s kroupami

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte tento slavnostní recept.

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou

Výborný pokrm z jehněčího masa, na kterém si pochutná celá rodina.

Plněné jehněčí řízky

Křehké maso s náplní, která potěší vaše chuťové pohárky.

Plněný jehněčí hřbet

Jehněčí maso se nejčastěji podává v období Velikonoc.

Jehněčí kýta se špenátem a bramborovými noky

Šťavnaté maso a krémový špenát tvoří dokonalou dvojici pro sváteční tabuli.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.