Dančí kýta s dýňovou omáčkou
Francouzský pokrm, který vás naladí do podzimní atmosféry.
Postup
- Dýni oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme jádřinec. Dužinu nakrájíme na dvoucentimetrové kostky. Petržel a cibuli očistíme a nakrájíme na kousky. Na rozehřátém másle restujeme cibuli, petržel a dýni asi 10 minut. Přidáme kmín, bobkový list, citronovou šťávu, tymián, zalijeme polovinou vývaru, zakryjeme poklicí a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 80 minut.
- Měkkou zeleninu rozmixujeme, přivedeme k varu, přidáme creme fraiche, přilijeme zbylý vývar a umícháme dohladka. Poté dochutíme solí, pepřem, cukrem a muškátovým oříškem.
- Maso očistíme, omyjeme, osušíme a potřeme olejem. Osolíme, opepříme a opečeme na rozpálené pánvi ze všech stran. Přendáme na pekáček a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Poté vyndáme, zakryjeme a necháme ještě 8 minut odpočívat. Pak nakrájíme na plátky. Hotové podáváme například se špeclemi.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
230 KCal
10 %
10 %
-
Energie
962 KJ
10 %
10 %
-
Sacharidy
28,1 g
32 %
28 %
-
Vláknina
12,4 g
41 %
41 %
-
Bílkoviny
4,2 g
7 %
6 %
-
Tuky
9,0 g
14 %
13 %
-
nasycené
3,8 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA