Brusinkové košíčky
Navodťe si sváteční atmosféru při pečení vánočních brusinkových košíčků.
Vaření 70 min
bez odležení, tuhnutí a chladnutí
Postup
- Ze všech surovin na korpus vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme ho odležet minimálně 30 minut v chladničce.
- Na náplň nalijeme víno do hrnce a přidáme cukr s brusinkami. Za občasného míchání pomalu přivedeme k varu. Přidáme skořici, sušené brusinky a nastrouhanou kůru i šťávu z pomeranče. Vaříme asi 20 minut do zhoustnutí. Pak odstavíme z plotny a necháme krátce zchladnout. Pak vmícháme pálenku a necháme vychladnout.
- Těsto rozválíme na plát silný 2-3 mm a vykrojíme z něj větší kytičky. Vyložíme jimi dno i boky mističek ve formě na muffiny (vymazané máslem a vysypané moukou). Do každého košíčku položíme papírový košíček a vsypeme do něj suché fazole. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 15-20 minut.
- Po upečení papírové košíčky odstraníme a korpusy necháme vychladnout. Pak je opatrně vyklopíme. Pak je naplníme brusinkovou náplní.
- Bílky s cukrem šleháme pomocí metly nad horkou vodní lázní, dokud se cukr nerozpustí. Našlehané bílky přelijeme do mísy a vyšleháme v pevná lesklý sníh. Přendáme ho do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme pusinky do košíčků. Pak je vložíme na pár minut do trouby vyhřáté na 220 °C.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
324 KCal
15 %
14 %
-
Energie
1356 KJ
15 %
14 %
-
Sacharidy
52,8 g
60 %
53 %
-
Vláknina
1,8 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
4,0 g
6 %
6 %
-
Tuky
9,9 g
15 %
14 %
-
nasycené
5,7 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA