Plněné obrácené košíčky
Vánoční cukroví ze zasněžené Skandinávie.
Vaření 50 min
bez odležení a chladnutí
Postup
- Kovové košíčky o průměru cca 7 cm vymažeme máslem. V míse smícháme prosátou hladkou mouku s bramborovým škrobem a cukrem. Přidáme na kostičky nakrájené máslo se žloutkem a vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho minimálně 30 minut odpočinout v chladničce.
- Mezitím si připravíme náplň. V kastrůlku promícháme metličkou vejce, oba cukry, škrob a mléko. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí a pak necháme vychladnout.
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto rozdělíme na poloviny a na lehce pomoučeném vále první z nich vyválíme na tloušťku cca 3 mm. Vykrájíme kolečka o trochu větším průměru než je velikost košíčků a kolečky vyložíme vymazané formičky.
- Na těsto v košíčcích pak opatrně dáme krém tak, aby vždy sahal asi do dvou třetin jejich výšky. Pak stejným způsobem vyválíme druhou polovinu těsta a vykrájíme víčka, kterými krém opatrně zakryjeme. Pečlivě přimáčkneme okraje těsta k sobě.
- Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut dozlatova. Necháme zcela vychladnout a teprve pak je opatrně vyndáme z formiček. Před podáváním pocukrujeme.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
302 KCal
14 %
13 %
-
Energie
1266 KJ
14 %
13 %
-
Sacharidy
31,4 g
36 %
31 %
-
Vláknina
0,6 g
2 %
2 %
-
Bílkoviny
4,0 g
6 %
6 %
-
Tuky
17,8 g
27 %
25 %
-
nasycené
10,5 g
-
trans-mastné
0,5 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA