Vánoční dort s hvězdami
Dopřejte si na Vánoce i sváteční dort.
Vaření 45 min
bez chlazení
Postup
- Den předem si připravíme pařížskou šlehačku. 500 ml smetany přivedeme k varu a za stálého míchání v ní necháme rozpustit nasekanou čokoládu. Krém přelijeme do misky a na noc uložíme do ledničky.
- Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Sušenky rozdrtíme nahrubo v mixéru nebo je můžeme rozválet v mikrotenovém sáčku. Drobečky propracujeme s máslem.
- Sušenkovou hmotu rovnoměrně rozprostřeme do formy o průměru 24 cm a přitlačíme ke dnu. Korpus necháme v lednici zatuhnout.
- Pařížskou šlehačku vyndáme z lednice, vyšleháme dotuha a rozetřeme na korpus. Povrch uhladíme stěrkou. Formu vrátíme asi na hodinu do lednice.
- Zbylou smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a vmícháme do ní čokoládové hoblinky (trochu si necháme stranou na dozdobení). Šlehačku rozetřeme na dort.
- Marcipánovou hmotu propracujeme s cukrem a polovinu obarvíme narůžovo. Obě hmoty rozválíme na pracovní desce na pláty o síle asi 3 mm. Vykrájíme z nich hvězdičky v různých velikostech. Dort posypeme zbylou čokoládou a ozdobíme marcipánovými hvězdičkami.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
534 KCal
24 %
22 %
-
Energie
2236 KJ
24 %
22 %
-
Sacharidy
34,5 g
39 %
35 %
-
Vláknina
1,7 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
5,4 g
8 %
8 %
-
Tuky
41,3 g
64 %
59 %
-
nasycené
24,6 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA