Vánoční dort s pařížskou šlehačkou
Dopřejte si na Vánoce slavnostní dort.
Vaření 100 min
bez chladnutí a tuhnutí
Postup
- Smetanu vlijeme do kastrůlku a svaříme ji. Odstavíme ji a vložíme do ní nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Přilijeme kávu a krém uložíme na noc do lednice.
- V misce promícháme prosátou mouku se škrobem, pečicím práškem a kakaem. Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Vmícháme sypkou směs a olej.
- Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem. Vlijeme do ní těsto a na povrchu ho uhladíme. Korpus pečeme v troubě při 160 °C asi 40 minut. Hotový ho chvilku necháme chladnout ve formě, pak ho vyjmeme a necháme vystydnout úplně.
- Čokoládový krém vyšleháme. Korpus vodorovně prokrojíme na 3 až 4 pláty. Všechny pláty kromě vrchního potřeme krémem, prostřední pokapeme likérem. Dort sesadíme a po celém povrchu potřeme zbylým krémem.
- Bílou čokoládu rozehřejeme se smetanou a máslem. Dort potřeme polevou a necháme zaschnout. Tmavou čokoládu rozehřejeme a pomocí papírového kornoutku z ní na dortu uděláme šmouhy.
- Marcipánovou hmotu propracujeme s kakaem a rozválíme na pracovní ploše poprášené moučkovým cukrem. Vykrájíme z ní hvězdičky a dort jimi dozdobíme.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
409 KCal
19 %
17 %
-
Energie
1713 KJ
19 %
17 %
-
Sacharidy
35,5 g
40 %
35 %
-
Vláknina
2,8 g
9 %
9 %
-
Bílkoviny
6,9 g
11 %
10 %
-
Tuky
26,1 g
40 %
37 %
-
nasycené
14,0 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA