Ingredience
Postup
- Rozinky a kandovanou kůru zalijeme rumem a necháme je nabobtnat. Z droždí, 2 lžic mléka, lžíce mouky a lžičky cukru připravíme kvásek. Necháme ho vykynout.
- Zbylou mouku promícháme se zbylým cukrem, kořením, mandlemi a solí. Přidáme rozpuštěné máslo, zbylé mléko a kvásek. Zaděláme vláčné nelepivé těsto a necháme ho vykynout.
- Z rozinek a kandované kůry slijeme případnou přebytečnou tekutinu a zapracujeme je do těsta. Těsto necháme znovu nakynout. Pak z něj vyválíme asi 3 cm silný oválný plát. Z marcipánu vytvarujeme váleček a položíme ho do středu těsta. Jednu stranu těsta přeložíme přes marcipán tak, abychom ho zakryli, a přitiskneme ji.
- Štolu necháme na plechu vyloženém pečicím papírem kynout asi 30 minut. Pak ji v troubě při 160 °C pečeme asi 40 minut. Horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Chvíli počkáme a postup zopakujeme. Pokračujeme, až na štole vytvoříme silnou vrstvu cukru. Štolu necháme minimálně týden odležet.

















