Slaný závin s uzeným masem a špenátem
Pokud pečete rádi moučníky, vyzkoušejte tentokrát i něco slaného.
Postup
- Droždí rozdrobíme do misky a zalijeme 160 ml vlažné vody, promícháme do úplného rozpuštění. Ve veliké míse smícháme prosátou mouku se solí. V mouce uděláme důlek, vlijeme do něj drožďovou směs a přidáme olej. Vypracujeme vláčné těsto, které nesmí být příliš lepivé. Pokud je příliš lepivé, přisypeme dle potřeby mouku.
- Zpracované těsto dáme do větší mísy, zakryjeme fólií a necháme kynout do dvojnásobného množství asi 60 minut.
- Mezitím připravíme náplň. Česnek nakrájíme na plátky a krátce orestujeme na oleji. Přidáme špenát a necháme zavadnout. Osolíme, opepříme a ze spařeného špenátu vymačkáme maximum vody, necháme zcela vychladnout.
- Z vykynutého těsta vyválíme tenkou obdélníkovou placku. Doprostřed plátu naneseme špenát, poklademe nakrájeným uzeným masem a posypeme nahrubo nastrouhaným čedarem. Těsto po delších stranách nakrájíme na pruhy. Konce těsta přeložíme přes náplň a pruhy poté skládáme šikmo přes sebe. Hotový závin potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 220 °C asi 30 minut.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
536 KCal
24 %
22 %
-
Energie
2242 KJ
24 %
22 %
-
Sacharidy
45,5 g
52 %
46 %
-
Vláknina
3,7 g
12 %
12 %
-
Bílkoviny
24,9 g
40 %
37 %
-
Tuky
27,5 g
42 %
39 %
-
nasycené
8,5 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA