Cuketová frittata
Frittata je italský pokrm podobný omeletě nebo quiche, ale připravuje se bez těsta.
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Cuketu bez loupání nakrouháme škrabkou na plátky. Česnek oloupeme, podrtíme plochou stranou nože a nadrobno nakrájíme.
- Na velké pánvi s kovovou rukojetí zahřejeme lžíci oleje. Vložíme česnek a po chvilce plátky cukety. Osolíme je, opepříme a zprudka opékáme asi dvě minuty, aby se cuketa trochu orestovala, ale zůstala křupavá.
- Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky rozmícháme s jogurtem, špetkou soli a špetkou pepře. Pak do nich zapracujeme sníh z bílků.
- Vaječnou hmotu vmícháme do orestovaných cuket. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut při 200 °C.
- Na zapečenou frittatu rozprostřeme natrhanou mozzarellu a vložíme ji ještě do trouby pod gril krátce zapéct. Mezitím na pánvi zahřejeme zbylý olej s máslem a opečeme na něm listy šalvěje dokřupava. Hotovou frittatu posypeme křupavými lístky a lehce pokapeme teplým voňavým máslem z pánve.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
280 KCal
13 %
12 %
-
Energie
1172 KJ
13 %
12 %
-
Sacharidy
6,8 g
8 %
7 %
-
Vláknina
1,3 g
4 %
4 %
-
Bílkoviny
17,5 g
28 %
26 %
-
Tuky
19,6 g
30 %
28 %
-
nasycené
7,1 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA